Piano na ulici žije svým krásným melodickým životem

Je to již dva roky co „duchovní otec“ projektu PIANO NA ULICI v Rychnově nad Kněžnou Jan Dušek vdechl rychnovskému náměstí zajímavou myšlenku a to umístění piana přímo na náměstí. 

Po naší zemi je těchto aktivit známo více a vždy se jedná o výbornou kulturní a společenskou záležitost.

Staré vyřazené piano v roce 2014 darovala rychnovská základní umělecká škola v Rychnově nad Kněžnou a vedení Města Rychnov nad Kněžnou sehnalo peníze na pořízení krytu piana, který vznikl podle návrhu a užitného vzoru pražské architektky Markéty Zdebské. Stejný mají na pianu na pražském náměstí Míru.

Pochopitelně vše by se neobešlo bez křtu piana a ten navštívilo přes sto lidí a jeho patronkou se stala basketbalová reprezentantka a olympionička Ilona Burgrová.

 

 

Piano za dva roky, mimo zimní sezónu kdy je bezpečně uloženo kvůli nepřízni počasí, si užilo své příjemné chvíle jak s těmi co umí hrát, nebo i s těmi co si jen vyťukávájí jednotlivé noty. U piana se uskutečnilo několik zajímavých akcí, jako promítání filmů na plátně přímo na náměstí, piano hrálo také s doprovodnými muzikanty pro Domácí hospic Setkání, cvičilo se u něj Taiči, byl u něj nainstalován i stolek s velkou společenskou hrou Člověče nezlob se, žáci ZŠ Masarykova zažili u piana netradiční hodinu hudební výchovy, u piana se konala také Dixielandová tančírna od Black Buřinkos z Týniště nad Orlicí, velice zajímavou akcí bylo také dětské zpívání u piana v podání MŠ Láň a MŠ Kytička. Koncert JH Big bandu přilákal na náměstí cca 200 návštěvníků. Zajímavá byla také přehlídka několika klasických amerických filmů, opět na plátně na náměstí, které se setkaly s velkým zájmem a ohlasem.

 

 

Dva roky se na piánu podepsaly a bohužel občasné nepřízně počasí piano nenávratně vyřadily ze „hry“. „Duchovní otec“ celého projektu Jan Dušek, však nijak neváhal a na červen tohoto roku se svými kamarády a příznivci projektu zajistil důstojnou náhradu prvního piana a to z Brandýsa nad Orlicí. A opět piano žije svým populárním životem a opět je místem příjemných tónů a přátelských setkání.

 

Piano na ulici v Rychnově nad Kněžnou

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Fletcher | středa 27.7.2016 17:56 | karma článku: 10,98 | přečteno: 111x