Návštěva paní Nicole Steinerové v Novém Městě nad Metují

Přinášíme zajímavou informaci o návštěvě paní Steinerové v Novém Městě nad Metují. Její otec po odmítnutí transportu do vyhlazovacího tábora byl během druhé světové války ukrýván v Novém Městě nad Metují.

Ukrýván byl zejména paní Elfrídou Papežovou, která byla za své činy v loňském roce vyznamenána Čestným uznáním města in memoriam.

 

Dne 21. 7. 2016 navštívila paní Nicole Steinerová se svým manželem Robertem Chaskelem místa, kde v době druhé světové války žil její otec právník František Steiner-Brunner. Přijela do Nového Města nad Metují až z jihoamerické Kolumbie, kam po válce emigrovali její rodiče. I když se již narodila v Bogotě, hovoří plynulou češtinou. Tento jazyk se naučila od svých rodičů, kteří jej doma používali. Tatínek paní Nicole, ač pocházel z nedalekých Hořic, prožil v Novém Městě nad Metují několik let. Dne 18. 12. 1942 odmítl nastoupit do transportu do vyhlazovacích táborů a na jeho ukrývání v ilegalitě se podílelo i několik občanů Nového Města nad Metují, přesto, že za takovou činnost tehdy hrozil trest smrti. Jednou z hlavních organizátorek pomoci byla paní Elfrída Papežová, oceněná v loňském roce Čestným uznáním města in memoriam. Františka nakonec v dubnu 1943 na udání zatklo gestapo. Díky jeho osobní statečnosti při nelidských výsleších nic neprozradil a tak nikoho z jeho novoměstských ochránců nepopravili. František přežil několik koncentračních táborů a po roce 1945 začal pracovat jako právník v Praze. V roce 1948 musel utíkat znova, tentokrát před komunisty. Františkův příběh a další zajímavosti si budete moci přečíst v knížce s názvem „Nejen jména na pomnících“, kterou Městské muzeum Nové Město nad Metují vydá na konci letošního roku.

 

Paní Nicole Steinerová s manželem před domem čp. 152 v Havlíčkově ulici, kde v době války pobýval její otec.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Fletcher | pondělí 25.7.2016 20:49 | karma článku: 17,72 | přečteno: 306x