Dopravní podnik v Hradci Králové pořádal velmi vydařený Den otevřených dveří

Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s. pořádal u příležitosti 90. výročí založení městské hromadné dopravy v Hradci Králové .„DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 2018“.

Akce se uskutečnila v prostorech areálu Dopravního podniku v Pouchovské ulici a Terminálu hromadné dopravy (THD) u Hlavního nádraží Českých drah.

Dopravu zajistilily autobusy Praga RND (rok výroby 1945) a Š 706 RO (rok výroby 1951) – majitelem obou vozů je ČSAP, s.r.o. Nymburk, autobus ŠKODA 706 RTO MTZ (jde o městský autobus pro tuzemské zákazníky vyrobený v roce 1965 – tento vůz provozuje Dopravní podnik města Pardubic, a. s. a trolejbus Škoda 9 Tr HT26 (rok 1979) – vozidlo zajistil Pardubický spolek historie železniční dopravy, nechyběl také autobus KAROSA B 732.1654 (rok výroby 1993).

V areálu Dopravního podniku čekala na návštěvníky prohlídka celého areálu včetně centrálního dispečinku, zázemí řidičů a učeben autoškoly.

Formou statické ukázky byly představeny všechny typy v současnosti provozovaných vozidel MHDvčetně nejmodernějších vozů DP – posledních novinek: elektrobusu typu SOR NS 12 – ELECTRIC – výrobce SOR Libchavy spol. s r.o. (letos nákup 20 vozů), tzv. parciálního trolejbusu značky Škoda 30 Tr – SOR TNB 12 (model s pomocným bateriovým pohonem) – výrobce ŠKODA ELECTRIC a.s. a SOR Libchavy spol. s r.o., které letos v počtu devíti doplnily naše již typické trolejbusy a moderní sólo autobus značky IVECO Urbanway – výrobce Iveco Czech Republic, a.s. – letos nové tři vozy.

Nákup nové techniky v tak velkém rozsahu je dalším významným bodem v historii MHD v Hradci Králové, kdy si právě letos připomínáme jiné tři významné milníky či „osmičková“ výročí:

  1. 5. 7. 2018 uplynulo 10 let od dne, kdy byl zahájen provozu terminálu hromadné dopravy, který zcentralizoval městskou, regionální a dálkovou dopravu do nadčasově řešeného komplexu,
  2. 24. 10. 1928 90 let MHD v Hradci Králové, kdy byly založeny Autodráhy města Hradce Králové
  3. 1. 12. 1928 90 let MHD, kdy byla uvedena do provozu první autobusová linka Kukleny – Nádraží – Slezské Předměstí.

Pro „srovnání“ s moderní technikou byl v areálu vystaven legendární pětidvéřový autobus Tatra 85 z roku 1937 (jediný vyrobený exemplář) a jako zajímavosti unikátní autobusový přívěs Sodomka PRK 6 (rok výroby 1943) – majitel vždy ČSAP, s.r.o. Nymburk a vlečný vůz Jelcz 1PO (rok výroby 1965) – vůz provozuje Dopravní podnik města Pardubic, a. s. K vidění byla také vozidla dílenská a speciální montážní vozidla pro údržbu a opravy trolejového vedení v souvislosti s tím byly připraveny ukázky diagnostiky vozidel a postupů oprav, zpřístupnění technologického zázemí, trenažér a další program pro malé mechaniky.

Po celou dobu konání akce bylo zcela mimořádně otevřeno Zákaznické centrum, kde mohli příchozí získat komplexní informace o MHD či zakoupit jízdenky. V přízemí administrativní budovy DP bylo možné si nechat vytisknout vybrané linky jízdního řádu.

Zájemci o pracovní pozice – zejména řidič/řidička MHD, automechanik a elektromechanik – se mohli informovat o pracovních a mzdových podmínkách a benefitech s pracovníky personálního oddělení.

Děti i dospělí se mohli během celého konání akce svézt přímo v areálu po menší okružní trase hradeckým turistickým vláčkem a měli i možnost projet myčkou autobusem MHD.

Součástí akce byla i účast Týmu silniční bezpečnosti neziskové organizace Bezpečně na silnicích o.p.s. – nevšední prezentace problematiky bezpečnosti silničního provozu pro všechny věkové kategorie.

V rámci dne otevřených dveří byla zajímavá možnost navštívit také innogy/magnalink point, kde se bylo možné se dozvědět mnoho nového a zajímavého o e-automobilech a e-kolech – zkrátka o e-mobilitě a také o konektivitě k vysokorychlostnímu internetu v Hradci Králové.

Vedle prohlídky areálu společnosti proběhly v rámci dne i promoakce, prezentace a představení služeb či ukázky techniky některých městských společností – jako jsou např. TECHNICKÉ SLUŽBY HRADEC KRÁLOVÉ, Městské lesy Hradec Králové a.s. a Letecké služby Hradec Králové a.s.

Městská policie Hradec Králové prezentovala ukázky služební sebeobrany, eliminaci pachatele v dopravním prostředku, zajímavé bylo si popovídat o výcviku strážníků a nahlédnout do kamerového monitorovacího vozidla městské policie , bonbónkem pak byla pro děti připravená dopravní soutěž.

video: https://www.facebook.com/verunka.klapalova/videos/10213032509273009/?t=0

 

Představila se Policie ČR – což zajistilo KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE, policisté ochotně podávali vyčerpávající informace o své práci a pro děti byl příjemný zážitek si sednout na opravdovou policejní motorku.

Obrovský zájem vzbudilo také vystoupení skupiny historického šermu Ruprecht s Tajemstvím dračího hradu, kde byl hlavní atrakcí ohnivý drak Birgon.

Velkého potlesku si také užili mažoretky Carmen Jaroměř.

Nejen kluky přilákala v odpoledních hodinách autogramiáda fotbalistů FC Hradec Králové, předního týmu FORTUNY: NÁRODNÍ LIGY. Hráči se podepisovali na připravené kartičky či plakáty, dresy příznivců a jiné předměty.

KOSTKA – kolobka, s.r.o. – pobočka Hradec Králové – český výrobce koloběžek pro děti a dospělé se prezentoval se svými výrobky, které bylo možné si na místě vyzkoušet.

Objevil se zde také Medvěd Wrr se „svým“ elektrobusem (SOR EBN 9,5 ev. č. 401), kdy tvůrci knížky Medvěd Wrr: Po přečtení zavřít! připravili pro děti soutěž o drobné ceny a milovníkům knížek rovněž předvedli , jak si vyrobit originální záložku.

Nechyběly další atrakce (např. skákací hrad, kouzelník Mr. Carlo a malování na obličej), aktivity a soutěže pro děti.

Programem provedl známý moderátor Jan Kovařík, který uváděl pořady České televize, Českého rozhlasu a TV Prima.

Na Terminálu hromadné dopravy si návštěvníci prohlédli jeho zázemí, tzn. i originální nadčasové dispečerské pracoviště – „kouli“ a trolejbusovou měnírnu, která slouží pro napájení trolejbusových tratí stejnosměrným proudem. Nechyběly ani ukázky dobíjení elektrobusu.

 

autoři článku: DP/Martin Fletcher

Autor: Martin Fletcher | neděle 7.10.2018 10:56 | karma článku: 8,65 | přečteno: 8207x