- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Dvojí ceny lumpárna je. 10% cenová přirážka, když o tom není zmínka v jídelním, či nápojovém lístku je sice pochybná,ale vyložená lumpárna to není.
O EET nemá cenu hovořit, ale když už je zavedena, tak by mělo být obsahem účtu.
Podle mých zkušeností z USA, tak v některých restauracích upozornění na výši service charge je a v některých není. Výše se pohybuje v rozmezí 10% až 20%. Těch 10% je minimum, které se dává všude a tvoří většinu příjmů obsluhujícího personálu.
Máte pravdu, děláme si to sami. Tentokrát však anonymitou i vy, protože chcete-li napravovat lumpárny, nemůžete se za ní schovávat.
Tentokrát souhlas. Autor - pokud neprojevil občanskou statečnost a nepokračoval v komentované věci oznámením příslušným institucí - je přímým podporovatelem podobných všiváren. Stejně tak zveřejněním zde na webu - pokud je tedy to co napsal pravda - by mohl celé věci významně pomoci. V mnohých podnicích by podobné "akce" zajímaly rozhodně i majitele pokud je obsluha zaměstnaná.
Nejsou všichni podnikatelé poctiví a není jich málo. Taky bych byl pro to aby systém kontroly a požadavků ze strany státu byl co nejjednodušší, ale asi to nejde. A když si vezmete, že OSVČ, jsou jich statisíce, platí tak 3-4 miliardy daně z příjmu, tak to žádný vývar není. A to beru jen aktivní, celkem OSVČ je cca milion.
Víte, takovej malej živnostník, kterej uživí rodinu a nemá žádný velký zisky, tomu bych akorát zatleskal a odměnil za to, že není na dávkách a platí sociální a zdravotní pojištění.
Před měsícem jsem byl v Hamburgu, na muzejní obchodní lodi, po prohlídce expozice jsme zašli do restaurace v podpalubí.
Dostal jsem vynikající Kartoffelsuppe s pečivem za 4,20,- €, doteď se oblizuji, k tomu skvostný točený půl litr hamburgského piva Astra /má zvláštní příchuť, přirovnal bych to k produkci některých českých rodinných pivovarů/ za 2,60,- €.
Všechny hosty obsluhoval jediný chlap, který nosil jídlo, točil piva, šel mezitím narazit nový sud, moje pochvala polévky ho dojala a s mojí bídnou němčinou jsme prohodili pár slov, ještě párkrát se u mě potěšen zastavil na slovíčko, při tom všem svém shonu.
Takže pivo asi za těch 61,- Kč jako v autorem popisované knajpě. Ovšem na výletní lodi v Hamburgu, že ano. Za věnované "dýško" v hodnotě třicet eurocentů se vrchní uklonil málem až k zemi a ještě nás pozval na okružní plavbu hamburgským přístavem, kterou loď udělá příští týden a odtrhnul z bločku slevu pro "Ermäßigung für Gäste - slevu pro hosty".
Takže asi tak. Ono to jde. Jen se musí chtít a obecná cechovní morálka to musí vyžadovat.
Z článku:
Teď vstupuji na scénu já. Přicházím si pro své zákazníky a na uvítanou objednávám jednu rundu piv. Česky.
-----------------
Jste hodný, že jste jim koupil další pivo. Zůstává ovšem otázkou, proč jste je do takového podniku vůbec zavedl.
Ještě by někoho mohlo napadnout ...................................
Nechcete jít na jedno, místo tohodle tapetování ?
Občanem druhé kategorie jako Čech, v Česku a díky Čechům
------------------------------------------------------------------------------------------------
Já si občane Flaško nemyslím, že jste občanem druhé kategorie ........
Máte pravdu, ale já bych do hospody, kde je staráč za 61, nešel ani jako Čech, ani jako cizinec.
Není vše špatné! Uvedené ceny beru tak, že se tam zase mohlo kouřit. Cigára na účtence nejsou, protože se rozdávala jako pozornost podniku. Číšník pochopitelně všem úslužně zapaluje a k pivu automaticky podává Fernet. Pak je cena piva - 61 Kč i přijatelná! Jdu tam - Kam mám jít ? Tam už je lépe ! = Velekněz to říkal - a má na to i papír ! ...
Nepodojí? Já bych si tak jistý nebyl.