50 let od srpna, tak to shrňme

Bylo napsáno již dost. A určitě ještě bude. Ze strany viníků a jejich podporovatelů bude samozřejmě snaha o změnu výkladu dějin. Tak tedy jen stručně, jasně a krátce.

1. 21. srpna 1968 nás přepadla vojska Varšavské smlouvy vedená armádou SSSR. Bez souhlasu a podpory SSSR by si soudruzi z ostatních "bratrských" zemí ani neškrtli.

2. Právním, dobrovolným a jediným nástupnickým státem po SSSR je Rusko.

3. Ruský prezident Putin prohlásil že rozpad SSSR byla největší geopolitická katastrofa 20. století. Zdroj např. zde.

4. Ruské vládní orgány ještě dnes občas uveřejní studii nebo film o tom, že okupace byla oprávněná, potřebná a nutná.

5. Sovětská armáda u nás poté zůstala 23 let, zatímco Německá za války jen 6 roků.

6. Němci si za způsobenou 2. světovou válku stále sypou popel na hlavu a je nemyslitelné, že by ji někdo v Německu obhajoval. Na to mají trestní paragrafy.

7. V Rusku za posledních deset let stoupl na téměř dvojnásobek počet lidí, kteří naši okupaci schvalují a je jich již o něco více, než odpůrců vpádu vojsk k nám. Zdroj.

8. Okupace roku 1968 vedla k 20ti-letému zamrznutí rozvoje svobodné společnosti. A to ve smyslu morálním i hospodářském. Důsledky budeme dohánět několik generací, a to hospodářsky i v myšlení lidí.

9. Musíme vidět i kladné stránky. Člověk si dnes váží takových samozřejmostí jako je svoboda slova, možnost volně cestovat, žít v materiálním dostatku. Bez okupace a "normálním" rozvoji hospodářství bychom takovéto věci brali jako samozřejmosti podobně jako dnešní mladá generace a nijak bychom si jich nevážili. A té mladé generaci to přeji a je to dobře. Podobně Němci u nás zavedli po svém vpádu bez zbytečných diskusí a příprav jízdu vpravo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | úterý 21.8.2018 11:23 | karma článku: 32,12 | přečteno: 775x