Zcela nadbytečná úvaha o falešném slůvku 'Kdyby'..

(To snad ani nečtěte..)

"Nemám rád 'kdyby'.." Taky jste to slyšeli už mnohokrát? Já teda jo. Ale trochu rád ono 'kdyby' mám. Když se tak člověk zamyslí...

Tak třeba: Co kdyby jsme (já vím..'kdybychom'..) věděli, že Bůh existuje? Kolik by toho pak bylo jinak? Ubylo by vražd, lží, podvodů, přibylo dobročinných akcí, 'bohulibé činnosti'? Předváděli bychom se před Ním? A kdyby tu naopak byla jistota, že žádný Bůh není? (Skoro je asi dobře, že tápeme..) A pokud On není a vše řídí Příroda, co kdyby dinosauři nevyhynuli a vývoj na naší planetě se ubíral poněkud jiným směrem? Prohlíželi by si nás dnes v klecích?

Co kdyby se Lenin (kdyby tedy už nezemřel předčasně a ke kormidlu v Rusku se pak nedostal Stalin..) narodil jako Němec? Soustředil by se na bolševický(?) převrat v Německu, přičemž rozšíření komunistických ideí do zaostalého, feudálního Ruska by nejspíš nebylo tak nepředstavitelné, jako opačným směrem? A kdyby byl Hitler (samozřejmě kdyby byl býval nezemřel jako malé dítě..) při tzv. listopadovém puči (třeba), zastřelen? (A že několik jeho souputníků bylo..) Ostatně: Co kdyby se arcivévoda Ferdinand do Sarajeva nevypravil a nebyl tam zatentátován? Byla by první světová válka? (A proč?) A došlo by pak ke druhé, která by tím pádem byla nejspíš první?

A co kdyby si vaše maminka, raději než tatínka, vzala toho Vomáčku z béčka? (A ona o tom dost vážně uvažovala..nemylte se..) Co kdyby Slavníkovci vyzráli na Přemyslovce? (A co kdybychom se naučili cestovat časem a rozhodli se to vyzkoušet?) Co kdyby nebyl 'obrodný proces' v 68' stopnut tak, jak byl? A kdyby se po 89' privatizovalo jinou, než kuponovou metodou? Co kdyby se byl Cimrman nikdy nenarodil? Co kdyby naši slavní páni poslanci (radní, atd., atp.) měli na mysli především veřejné blaho a ne to svoje? A co kdyby měl život nakonec nějaký smysl?

Toto téma je zřejmě nevyčerpatelné. Co kdyby..cokoliv..bylo jinak, stalo se jinak, popř. vůbec.. A to jsem se raději nepustil do naprosto fatálních témat, jako třeba 'kdyby byl Bavorov, co jsou Vodňany'.. To už si vůbec neumím představit.. Kdyby lidé (nebo alespoň já) předem lépe dohlédli účinek svých, jistě dobře míněných, slov. Nejspíš bych se potom nedávno dceři nesnažil vnutit obnošenou (leč zachovalou!) bundu argumentuje slovy 'Já jsem se jí něco nanosil..' (A tobě není dost dobrá?) No..už má novou.

Jestli máte snad pocit, že kdybyste si toto nepřečetli, tolik by se nestalo, zazpívejte si aspoň.. 'Kdyby tady byla taková panenka..'

 

 

Autor: Petr Fišer | úterý 4.11.2008 22:24 | karma článku: 16,71 | přečteno: 1025x
  • Další články autora

Petr Fišer

Fenomén Vlasta Beneš.

3.7.2016 v 12:16 | Karma: 26,08

Petr Fišer

Hele, Svěrák!

27.6.2016 v 19:30 | Karma: 18,62

Petr Fišer

Pan demagog: Břetislav Olšer.

5.1.2013 v 12:10 | Karma: 27,79

Petr Fišer

Pátý přes devátý..

16.11.2012 v 11:53 | Karma: 14,42