Vážený pane Josefe Kmeto!

Taky toho máme niekedy už dosť.. Jaký lze mít k romské menšině jiný vztah, než negativní?

Z Vašeho článku ( http://kmeto.blog.idnes.cz/c/110571/Mam-toho-niekedy-uz-dost.html ) mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu uznáváte, že 'ste nazlostený, naštvaný a rozčarovaný' ze svojich 'súkmeňovcov', ale jedním dechem tvrdíte, že většina 'z tých, čo sú presvedčení o parazitizme Rómov, o ich sklonoch k zlodejstvu, zahál'ke, zneužívaniu sociálneho systému a ďalším nerestiam, nemá pro svoj názor oporu v konkrétnych skúsenostiach a svoj názor stavia prevažne na obraze, ktorý je o Rómoch v spoločnosti vytvárený na základe negatívnych správ o jednotlivcoch či malých uzavretých komunitách'.  

Věřte tomu, že většina z nás má pro svůj názor na zástupce Vašeho etnika oporu ve velice konkrétních zkušenostech a byla by velmi ráda, kdyby o oněch Vámi popisovaných sklonech slyšela pouze z druhé ruky, nebo z rádia. I když díky tomuto médiu by si nejspíš vytvořila obraz naprosto se nezakládající na pravdě.. (o tom jinde..:  http://fiser.blog.idnes.cz/c/102171/O-Roma-vakeren-Romove-hovori.html ) 

Pane Josefe Kmeto, nakonec jsem se přece jen rozhodl věřit, že máte 'niekedy dosť' spíše těch negativních aspektů ohledně romské komunity - druhá část Vašeho textu je již dostatečně rozhořčená jednosměrně. Věřte, že jste mezi svými jakousi bílou vránou a snad nebude znít příliš jedovatě, napíšu-li, že je nejspíš Vaším štěstím, že mnoho z nich blogy jistě nepročítá (A kolik jich píše svůj blog? Asi jen Vy..), nejspíš by Vás totiž za Vaše slova příliš nepochválili a všichni víme (z konkrétních zkušeností..), že toto umějí velmi přesvědčivě. Třeba takto..:  http://videa-animace.cz/cigansky-kokoty-na-sebe-beres-play-3110.html

Píšete prý 'za nás slušných rómov, ktorí tak ako majorita deň čo deň chodia do práce, platia dane a žijú slušný život'. Také píšete, že se máme naučit 'písať pravdu', že je to 'prvý krok k rešeniu našich problémov'. Pravdu jste se snažil popsat Vy, pokouším se o to nyní i já. Proč mám však neustále nepříjemný pocit, že tento můj článek bude buď stažen mezi soukromé, nebo jiným způsobem korigován? (A to se zde ve výrazivu podvědomě velice krotím..) Jakoby se některá pravda nesměla říkat příliš veřejně, jakoby vše, co se tváří jenom trochu 'protirómsky' bylo pro jistotu smeteno ze stolu, aby nebyly problémy, aby nás snad někdo neoznačil za rasisty.. Najděte si v žebříčku článků dle karmy i dle čtenosti ten na nejvyšším stupínku. Moc se o něm nemluví, nemluvilo..

Ještě trochu té 'jiné' pravdy.. Vás Romů (stále si myslím, že s velkým 'R', přestože Vy to ve svém článku dost střídáte..), kteří se chovají tak civilizovaně, jak by se slušelo, je v procentuálním vyjádření vzhledem k celkovému počtu Romů, řekněme hodně málo. Nadsázka(sic!): Jste to Vy, Gipsy.cz, čtyři Romové v Bratislavě, dva na Ostravsku, Věra Bílá, několik jedinců v severních Čechách a asi tři v Praze.. Nejsem si jist, zda započítat (a do jaké skupiny) Sagvana Tofiho.. To jsem se trochu nechal unést, pardon..

Vážený pane Josefe Kmeto, klobouk dolů, pracujete-li jako pokladník a žijete slušně.. Myslím to naprosto vážně. Třeba já bych za tou pokladnou nevydržel a utekl bych za pár hodin.. Navíc zaslechnete-li občas nějakou tu uštěpačnost..víme.. Vážně smekám, mám z Vás radost. Mám návrh. Nazývejme věci pravými jmény, Vy byste s tím problém mít neměl. Myšlenkový přemet: I invalida může být zároveň pěknej hajzl a parchant. Jednoho takovýho znám.. Ale proč to neříct? Jen proto, že je chudák invalida? To je pokrytectví. Nebrat..      

 

Autor: Petr Fišer | neděle 15.11.2009 10:15 | karma článku: 21,33 | přečteno: 1266x
  • Další články autora

Petr Fišer

Fenomén Vlasta Beneš.

3.7.2016 v 12:16 | Karma: 26,08

Petr Fišer

Hele, Svěrák!

27.6.2016 v 19:30 | Karma: 18,62

Petr Fišer

Pan demagog: Břetislav Olšer.

5.1.2013 v 12:10 | Karma: 27,79

Petr Fišer

Pátý přes devátý..

16.11.2012 v 11:53 | Karma: 14,42