Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Teče voda teče.. Ale za jakou cenu?

Už docela rozumím tomu, že příští války se údajně povedou o vodu. Já už mám tu svou, doufám, dobojovánu..

Nicméně zatím teče jen trošku, nepřesvědčivě a to pouze ze studny. Po bouřce je značně zakalená, přesto je to změna oproti stavu, kdy několik měsíců netekla vůbec a veškerá spotřeba byla uspokojována donáškou z plastových lahví. Kdo nezažil, těžko pochopí. Jen trnu, kdy čerpadlo ve studni opět odmítne čerpat a s významným 'zaúpěním' nasaje naposledy..

To, že se nebudu moci spolehnout výhradně na vodu ze studny, jsem začal tušit poměrně brzy. Když bylo první čerpadlo po týdnech očekávání slavnostně spuštěno a jeho veškerá činnost se omezila na pouhé jedno načerpání, zavětřil jsem.. 'To je ten písek, sakra..!', konstatoval pan vodák. Na mou nesmělou námitku, že snad právě tento druh čerpadla není pro tento typ studny nejvhodnější, se mi nedostalo uspokojivé odpovědi. Nerezové a na můj vkus až přespříliš drahé 'Wilo' bylo ze studny potupně vytaženo a jeho znovuzprovoznění trvalo několik týdnů, aby další provoz byl už značně veselejší - trval celé tři dny. Poté bylo (již totálně zadřené) odesláno na reklamaci, kde pobývá dodnes. Snad se mu daří dobře..

Bez vody jsem byl dalších několik dlouhých týdnů a vyléčen naprosto z iluze, že 'pojedu' pouze na studnu, začal jsem zařizovat připojení k vodovodnímu řadu. Při své vrozené skepsi jsem očekával, že nepůjde o jednoduchou záležitost, rozsah potíží, komplikací a složitost celé této operace mě však přesto udivil. Nová elektrika, které jsem se původně obával mnohem víc, než vody, byla oproti tomu hračka. Prostě nastoupil člověk, který staré rozvody vytahal, dle domluvy rozvedl nové a bylo to.. Vodu řeším čtyři měsíce a ještě není vyhráno.

Vyřizovat si samostatně veškerá potřebná povolení, to jsem vzdal hned úvodem. Za bratru 2 000,-Kč obstaral toto vše pán z vodárenské společnosti. Tato osoba (říká si projektant..) mi také schválila, že vodoměr je možné umístit do technické místnosti domu. To původně vůbec nebylo uvažováno, ale poté, kdy město nepovolilo vybudování vodovodní šachty před objektem (kterýžto pozemek je v majetku města) a naopak odsouhlasilo vodoměr uvnitř objektu, zdálo se být vše vyřešeno.. Zlatý voči!

Když se dostavila kompetentní 'poslední instance' z vodáren, nevybíravým způsobem jsem byl vyveden z omylu: 'Na to zapomeňte..vodoměr v technické místnosti, to neexistuje!' Nevěřil jsem vlastním uším a oháněje se územním rozhodnutím s veškerou dokumentací a souhlasnýma vyjádřeníma (včetně toho z jeho mateřské vodárenské společnosti), bláhově jsem se domníval, že ho v jeho pevném a nekompromisním postoji k celé záležitosti nahlodám, že nakonec obrátí.. Nenahlodal. Neobrátil.

'Proč si neuděláte šachtičku před domem?' 'Starosta nedovolil..' 'Nevím proč..' 'To já taky ne, ale nedovolil. Chcete za ním zajít?' 'Tak si udělejte šachtu v té místnosti, pod kterou je voda vedená.' 'Chcete říct, že mám rozkopat ty nově udělané betonové podlahy?' 'No, nejjednodušší by byla šachtička venku..' 'Starosta nedovolil..' ... Dodnes jsem nepochopil, jak je možné, že projektant vyprojektuje a schválí něco, co jiný člověk z téhož podniku v následující fázi zavrhne. ('Tomu je to jedno..ten by vám vyprojektoval vodoměr klidně i na půdě..') Je v tom cosi prohnilého..

A závěr? Ještě žádný. Jako nejmenší zlo byl vysekán v oné obytné místnosti otvor, kde by měl být vytoužený vodoměr umístěn. Samozřejmě se muselo sekat v těsné blízkosti nových rozvodů elektřiny, do čerstvě vyštukované a nabílené zdi..ale nechme toho.. Taky příkop k vodovodnímu řadu je vyhlouben. Tento byl objeven s velkými obtížemi, jsa mazaně ukryt těsně pod kanalizací. Dnes volám tomu přísnému člověku z vodáren a uvidíme, co bude opět špatně. Nedivil bych se, kdyby mi vyrovnaně oznámil: 'Tak jsem o tom mluvil s... a ten vodoměr si tam klidně dejte, když to máte vedený v podlaze.', nebo tak něco.. Předem upozorňuji: Nic znova nekopu! 

Ve studni je asi týden náhradní čerpadlo, které má kolem sebe navlečenu (coby ochranu proti písku) silonku. Studnu jsem taky vyčistil, takže si snad chvíli užiju alespoň vody studniční. Ta 'plnohodnotná' z vodovodního řadu - ta je stále z říše snů. Snad nejvíc se mi na tom všem líbí, jak si můžou podobné organizace diktovat a nenaděláte nic. Toto vykopeš takto, toto bude takhle, tamto bude stát tolik a tolik, vodoměr si koupit nemůžeš, budeš ho mít od nás v pronájmu. Maj to dobře vymyšlený, kucí vopálený.. Asi nějak tušej, že to každý, kdo se chce připojit, nakonec MUSÍ 'skousnout'.. Fajn. Aspoň do tý kanalizace se vám napojím načerno: to budete mít za to..!

Autor: Petr Fišer | pondělí 26.7.2010 12:32 | karma článku: 20,74 | přečteno: 2070x
  • Další články autora

Petr Fišer

Fenomén Vlasta Beneš.

Tímto článkem bych se chtěl pokusit o zpopularizování originálních příspěvků pana Vlasty Beneše, jimiž proslouvá pod seriálem iDNES.cz "100 pohledů na Česko".

3.7.2016 v 12:16 | Karma: 26,08 | Přečteno: 2297x | Diskuse| Společnost

Petr Fišer

Hele, Svěrák!

Takovej ten pocit, když proti vám jde po ulici nějakej prošedivělej strejda a najednou si uvědomíte, že je to samotný mistr Svěrák..

27.6.2016 v 19:30 | Karma: 18,62 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Společnost

Petr Fišer

Pan demagog: Břetislav Olšer.

Bude-li zmíněný pan bloger-spisovatel pokračovat podobným stylem, jako ve svém posledním opusu ( http://olser.blog.idnes.cz/c/314150/Mili-blogeri-za-amnestii-spoluodpovida-vlada-ne-pouze-prezident.html ), má myslím slušnou šanci, že jednoho dne vstoupí do jazyka českého tento obrat: To je naprostý olšerismus!

5.1.2013 v 12:10 | Karma: 27,79 | Přečteno: 3201x | Diskuse| Společnost

Petr Fišer

Pátý přes devátý..

O pocitu štěstí, o špendlíku s takovou tou hlavičkou, o tom, kam bych s ním rád píchnul pí. Bobo a tak..

16.11.2012 v 11:53 | Karma: 14,42 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Společnost

Petr Fišer

Mám rád Jaroslava Duška, leč psát o něm jistě bude fuška..

..trocha poezie (tzv. 'nedělní chvilka') na úvod.. Jo a nemám na mysli bývalého předsedu železničních odborů...

11.11.2012 v 9:55 | Karma: 16,92 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 136
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
petfis@tiscali.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy