Spešl článek.

Motto: "Potřebujeme vzdělané lidi, odborníky-specialisty jako..jako..jako sulc."

Pobavilo mě, když byly v Americe objeveny pozůstatky jakéhosi prazvířete a specialista v tomto oboru pravil, že byl-li by býval před tímto objevem vyzván, aby určil jednoho tvora, jenž se v dřívějších dobách na tomto kontinentu zcela jistě nevyskytoval, jmenoval by (sic!) právě tohoto.. A to byl prosím specialista..!

Z podobného soudku: Nedávno nám jiní specialisté-výzkumníci vyzkoumali, že Mléčná dráha je oproti původním propočtům o polovinu těžší. (Pěknej macek..mimochodem.) Praktický přínos této informace se-mezi náma-limitně blíží nule, nicméně měl bych pár speciálních otázek: Jak početný byl tým specialistů, který stanovoval původní hmotnost? Na jakých váhách? Jaké peníze tato parta za své výzkumy pobírala (speciální?)? A budou muset vrátit prémie? Ale nejspíš na to byly nějaké speciální granty, tak co..

Zvláštní sortu specialistů tvoří pak specialisté ekonomičtí (nejspecifičtější z těchto je potom samozřejmě V. Klaus-toho si probereme speciálně..). Tito odborníci dokáží předvídat růst, či pokles jakéhokoliv druhu akcií a ostatně čehokoliv v oboru ekonomickém s až 50% úspěšností, z čehož bohužel plyne nemilosrdný závěr, že budete-li tipovat až hádat, vyjde to nastejno.. Teda skoro. Ušetříte v tomto případě za speciální poplatek specialistovi.. 

Jedna z definic specialisty zní, že je to člověk, který ví stále více a více o méně a méně věcech. Toto se samozřejmě netýká V. Klause, který ví téměř vše o všem. Tento specialista-ekonom, bývalý ministr financí (považte!) a toho času prezident ČR (raději by ale Světa..), nevěda už zoufalstvím, jak na sebe jinak strhnout pozornost, zvolil speciální přístup a osvětlil nám, že finanční krize (jestliže už tedy něco takového-stejně jako globální oteplování-vůbec existuje) se léčit nedá, že odezní sama..jako chřipka. Zajímalo by mě, jak by reagoval (třeba v diskusi za časů Cotýdnedalu..) na tuto 'tezi', kdyby jejím autorem nebyl on sám. Jistě by to bylo úsměvné a počítám, že by moc prosil, aby se tato falešná karta nehrála.. 

Nechovám vskutku zášť proti OPRAVDOVÝM odborníkům. Ovšem maskuje-li se odbornost za 'globální aspekty', 'latentní stadia', 'metafyzický přístup' a podobné berličky, přičemž o mnoho více za tímto nalézt nelze, je na místě zavětřit, zostražitět..

Významným způsobem mi v tomto směru hýbají žlučí 'specialisté'-psychologové, kteří shovívavě a se zasvěceným výrazem stavějí v TV debatách na odiv svou fundovanost, přičemž obsah jejich sdělení je každému druhému, NORMÁLNÍMU a průměrně inteligentnímu nespecialistovi dávno zřejmý. Ba co víc: tito obyčejní smrtelníci by to těm zbývajícím několika (asi třem..), kterým snad něco z oněch sdělovaných mouder jasné není, většinou vyložili lépe, jelikož by se tolik nevěnovali tomu, aby v první řadě působili 'specializovaně'. Prostě by mluvili 'jak jim zobák narost' '. To ovšem po takovém specialistovi nemůžete chtít. Cítil by se jistě nejistě a jaksi 'neodborně'.. 

'Specialista je člověk, který ví zpravidla o svém oboru stejně málo jako my ostatní, ale má svou neznalost lépe zorganizovanou a vše demonstruje na diapozitivech.' Tak tak.. Příliš často sedáme na speciální lep pouze proto, že se tento tváří učeně, vznešeně, odborně, speciálně.. Přitom už Karel Čapek se přimlouval za zdravý selský rozum, když byl pravil: 'Na to, abychom poznali, že hůl má dva konce, nepotřebujeme relativismus, nýbrž daleko jednoduššího intelektuálního úkonu-totiž kouknout se na to.'

Raději se na to prostě koukejme očima, nevěřme specialistům všechny jejich speciality, které nám servírují. Až potom za pár let přijdou s objevem, že Mléčná dráha má vlastně o 90% nižší hmotnost, tolik nás to nerozhodí, nepřekvapí..  

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fišer | sobota 14.2.2009 4:13 | karma článku: 16,76 | přečteno: 1185x
  • Další články autora

Petr Fišer

Fenomén Vlasta Beneš.

3.7.2016 v 12:16 | Karma: 26,08

Petr Fišer

Hele, Svěrák!

27.6.2016 v 19:30 | Karma: 18,62

Petr Fišer

Pan demagog: Břetislav Olšer.

5.1.2013 v 12:10 | Karma: 27,79

Petr Fišer

Pátý přes devátý..

16.11.2012 v 11:53 | Karma: 14,42