Radar-jejich podezřelá koule. Orion-naše čokoládová hvězda.

Taky máte v okně penězonosnou hvězdu Orion a v šuplíku aspoň deset orioňáckých výrobků, kdyby náhodou..? Nejspíš ano.. A souhlasíte se stavbou amerického radaru u nás? Nejspíš ne..

Není to-při znalosti české dušičky-špatně vymyšlený. Asi se dalo předpokládat, že vidina rychlého a bezpracného 'výdělku' zláká kdekoho a polepení nebudou ušetřena ani ta nejnesmyslnější okénka. Za pár peněz je to reklama jak Brno-hvězda Orion 'zdobí' celou republiku.. 

V Americe vyvěšují při každé příležitosti státní vlajku, v Česku holt vylepujeme hvězdy Orion. Jiný kraj-jiný mrav. Nebo snad máte na zahradě vlajko-stožár? To by byla přece ostuda..před sousedama. Za hvězdu se samozřejmě nehanbíme. Mohlo by to něco hodit a to jde stud stranou.. 'Mámo nalep to radši i do komory. Jsem koukal, že ty hladi Doušovic už maj tři. Jdu na pivo.' A tam si hezky zanadáváme na ten jejich radar, co si vůbec myslej, ať si to postavěj doma a tak.. Každej pivní strejc je s tím hned hotovej: 'To nám sem netahejte a basta!' Spojenectví by se sice někdy hodit mohlo, ale až budeme něco potřebovat. My se pak ozvem.. Tohle totiž vážně nějak smrdí.. Ještě by ty teroristy mohlo napadnout něco divnýho a... Dejte pokoj..

Nevím, nevím, jestli bych nás chtěl za spojence. A to je potencionální umístění radaru na našem území jednou z mála věcí, kterou můžeme nabídnout. Nikdo asi nečeká, že vyšleme dvacetitisícový kontingent do Afghánistánu.. Ale ty věčné debaty, to opatrnictví (ještě slušné slovo..)-není to jaksi podezřelé? Určitě je to trapné.. Jo-takoví Poláci-to je jiná.. Účast v mírových (a bojových) akcích berou jako věc národní hrdosti, případná stavba radaru v Polsku tam má mnohonásobně větší podporu. Ale hlavně-ponižujícím způsobem se o těchto věcech nevedou sáhodlouhé, nekonečné diskuse. Nějak víc jsou 'v obraze' ti Poláci. A zřejmě to se svým spojenectvím myslí o něco vážněji, zdá se..  

My raději, za okny 'ozdobenými' hvězdami, statečně nadáváme.. Čecháček se na své peci cítí ohrožen a tak prská.. Přitom jediný smysluplný argument proti radaru by měl (případně) znít tak, že je to věc, která ničemu nezabrání, nemá vojenský smysl. Ale kdo z nás, obyčejných smrtelníků, toto fundovaně posoudí? Jde bezpochyby o složitou záležitost, které rozumí jen úzká špička odborníků a ti by měli vědět (a já předpokládám a doufám, že vědí), zda má něco jako radar své opodstatnění.. V hospodských debatách to nevyřešíme..

Tam ovšem o nějaké řešení vlastně vůbec nejde. To my si jen tak švejkujeme..a baví nás to. Když už jsem u toho Švejka: Byl to myslím režisér Hynek Bočan, který vzpomínal, jak americké noviny nadšeně komentovaly filmařsky plodné období našich šedesátých let a mimo jiné zazněl obrat, že jsme v těchto filmech 'křísli Haškem o Kafku'.. Minimálně v otázce radaru a hvězdiček Orion (ale bude toho jistě víc) mě napadá, že křešeme Haškovým Švejkem o Čechova pana Broučka. A to lichotka asi nebude..   

 

   

 

Autor: Petr Fišer | středa 18.2.2009 22:29 | karma článku: 20,59 | přečteno: 1213x
  • Další články autora

Petr Fišer

Fenomén Vlasta Beneš.

3.7.2016 v 12:16 | Karma: 26,08

Petr Fišer

Hele, Svěrák!

27.6.2016 v 19:30 | Karma: 18,62

Petr Fišer

Pan demagog: Břetislav Olšer.

5.1.2013 v 12:10 | Karma: 27,79

Petr Fišer

Pátý přes devátý..

16.11.2012 v 11:53 | Karma: 14,42