Pili jsme a budem.

"Náboženství se střídají, pivo a víno zůstávají", aneb "Chlast-slast."

Že prý nepijeme proto, abychom upadli, ale abychom se povznesli (a-dodávám-případně upadli až poté..naprosto povzneseni..). Tak praví jedno z hesel zastánců alkoholu v přilehlé hospůdce pivovaru Regent (pro nedouky: Třeboň). Něco na tom asi i bude. Protože nepít vůbec? Dnes? To aby se jeden zbláznil.. Je třeba občas vypnout, rozředit myšlenky, nahlédnout věci z jiné perspektivy, jaksi uvolněněji. Zkrátka-povznésti se.. Neboť: 'Je více filosofie v lahvi vína, než ve všech knihách.'

Ostatně argumentovat klasickými moudry ve prospěch alkoholu je celkem snadné ('Všichni mluví o tom, jak piju, ale žádný o tom, jakou mám žízeň.', 'Vše lepší se bez výjimky ožírá.', atd., atp.), avšak jsou mezi námi i škarohlídi, kteří mají ihned po ruce kopu rádoby protiargumentů, demagogických pseudomoralit, nehezkých čísílek.. Nechte si je. My se přikláníme k názoru, že je rozhodně přirozenější si občas přihnout, než zvolit váš krajně fundamentální přístup naprosté abstinence a děsit se i čokoládového bonbonu naplněného likérem. 

 Má snad někdo pocit, že primář Nešpor působí zdravým dojmem? O jeho tancích s úsměvy, či jak tuto pošahanou záležitost nazývá, nemluvě.. Viděl jsem nedávno 'šnečí', vřele doporučuji. Myslím, že by to 'nedal' ani největší pijan v deliriu. Třeba kdyby se pan primář občas něčeho napil, užasl by, co to za střízliva tropil a přestal by jančit.. No, nelámejme nad ním hůl-možná to přijde s věkem..:-)

Jistě-nepijte si. Když vás to baví.. Cucejte si v klidu domova své chemické limonády, buďte se sebou spokojeni a vězte: 'Ctnost je sama o sobě odměnou. Můžete ji obdivovat doma, o samotě, v sobotu večer.' My to za vás zapijem..

Kde bychom byli bez alkoholu? Žádný polní kurát Katz, například. Psal by vůbec Hašek, jsa střízliv? Těžko. Nejspíš by nedopadl dobře..bez svého pití. A co takový Hrabal? Slyšte ho: '..Hospoda je maličká universita, kde si lidé říkají příběhy a nad hlavou se v podobě cigaretového kouře vznáší veliký otazník absurdnosti a podivuhodnosti lidského života..' Co bychom si počali bez hospod? Teda 'my'.. 'Vy' už se nějak protlučete. Nevesele, truchlivě. Se svými šnečími úsměvy..

Závěr (musím na pivo) nám obstarává snad nejprominentnější český konfident z časů Rakousko-Uherska (Těch prominentních, novodobých 'aliasů' je povícero.. Třeba takovej 'Mirek'..), K. Sabina: 'To pivečko věru je nebeský dar, vše psoty a trampoty vede na zmar. A sílí a dává kuráže, ejchuchu!' Tak 'Na zdraví!'

P.S. A nezapomeňte: 'Do hospody s umytýma nohama!'

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fišer | čtvrtek 15.1.2009 22:42 | karma článku: 18,12 | přečteno: 1113x
  • Další články autora

Petr Fišer

Fenomén Vlasta Beneš.

3.7.2016 v 12:16 | Karma: 26,08

Petr Fišer

Hele, Svěrák!

27.6.2016 v 19:30 | Karma: 18,62

Petr Fišer

Pan demagog: Břetislav Olšer.

5.1.2013 v 12:10 | Karma: 27,79

Petr Fišer

Pátý přes devátý..

16.11.2012 v 11:53 | Karma: 14,42