Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Světí účel prostředky?

Co má společného kolaborace podnikatelů, politiků s nacisty v době druhé světové války se vztahem našich politiků s Ruskem v současné době. Článek se zrodil po poslechu velké debaty na TV Prima v  Lánech po volbách. Byl jsem v šoku

V nové knize Dynastie, jež těžily ze spolupráce s nacisty, z ní profitují dodnes, De Jong popisuje, jak se vzestup nacistů zpočátku setkal se skepsí a opovržením mnoha podnikatelů. Někteří ale nakonec zjistili, že by spolupráce s nacisty mohla být velmi zisková. Ferdinand Porsche přesvědčil Hitlera, aby uvedl do výroby automobil Volkswagen Brouk. Toho se celosvětově vyrobilo více než 20 milionů kusů a jeho výroba skončila v Jižní Americe teprve v roce 2003. Společnost přitom vzkvétala hlavně za dob Porscheho syna Ferryho, který se dobrovolně přihlásil do SS, stal se důstojníkem.

 "Stejně jako většina obyčejných Němců i většina majitelů německých firem se prostě jen chopila příležitosti.

Celá řada nejbohatších rodin Evropy – nemluvě o mnoha dodnes existujících firmách, které nejsou spojené s miliardáři – měla opletačky s nacistickým režimem."

 Víc, než desítka evropských miliardářů a jejich rodin, které rozjely své podnikání před druhou světovou válkou, profitovala buď z kontraktů uzavřených s nacisty, nebo z už zmiňované práce totálně nasazených, či z nakradených věcí a podobně.

Jsem moc vděčný, že naše doba je jiná. Většina národů se odvrátila od Ruska a postavila se čelem za Ukrajinu. Zná morální zásady a respektuje nepsaný zákon, že „s okupanty a teroristy se nevyjednává”.

Já vím, že p, Okamura a jeho parta nejsou podobni nikomu z těchto zmíněných osob z úvodu. Je to demokrat, jak o sobě často mluví a nikdy by se nesnížil do role těch, kteří kolaborovali s totalitními režimy s nacisty, nebo komunisty.

Mnohokrát v plamenných řečech zdůrazňuje, že dělá všechno pro slušné a poctivě pracující lidí. Když ho člověk poslouchá delší období, tak si uvědomí, že v jehho myšlení nastává posun a svými postupnými výroky působí, že v normálně myslících lidech se probudí ostražitost. To nejsou jen bláboly stárnoucího  a zhrzeného muže. Stále více se zdá, že jeho myšlenky, jeho projevy, kritika a výkřiky mají nějaký zvláštní cíl a poslání. Poslední kapka v mém myšlení dokapla při velké debatě v Lánech po posledních volbách.

     Zdálo se, že zešílel, „ztratil hlavu, byl úplně a amoku. Víte o čem hovořil? Obhajoval opět potřebu nakoupit od Ruska levný plyn, jen na tuto zimu, protože má zájem o slušné a pracující lidi.  Nechce nás vrhnout do područí okupantům? Bylo zřejmé, že mu opravdu nejde o lidí  ale o Rusko, Putina. Toho, který na Ukrajině provádí půl roku genocidu obyvatelstva. Zrovna povolal do zbraně 300 000 tisíc záložáků a brousí si zuby, když vyhrožuje jadernými zbraněmi. Úplně stejný vrah, jako kdysi Hitler.

Rád bych položil p. Okamurovi několik otázek a mých pohledů:

     Jak to, že to nevidí, že jeho postoj je podobný těm podnikatelům, politikům v době druhé světové války? Navzdory hrůzám režimu v Rusku by měl tu drzost nakupovat opět levný plyn od okupantů. Není to stejně tak nemorální a nelidské,  jako v době nacismu? Tehdejší kolaboranti měli dobré cíle na začátku, chtěli, aby se národ rozvíjel, chtěli dobro pro jiné, podporovali vývoj v Německu, ale za jakou cenu? Ztratili již zcela veškeré morální zásady a jeli ve vleku vrahů, aniž mohli, nebo chtěli později z vleku vystoupit.

     P. Okamura neví, že jakýkoliv kompromis s teroristy a vrahy není nikdy zadarmo? Je tak naivní, že by nakoupil plyn jen na tuto zimu? Neuvěřitelné.  

     Myslím, že tato kauza je vyvrcholením jeho myšlení a propagace ve společnosti. Sledoval jsem jeho projevy od roku 2015 až dosud. Většinou se vezl na vlně populismu. Řešil věci, aby si získal občany. Dokázal probouzet nenávist, strach před emigranty a ukázalo se, že téměř nic, čím bojoval, před čím varoval se nenaplnilo.

     Jen pár myšlenek z jeho slovníku: ,,Musíme přežít! Ta hrozivá povodeň se valí, musíme stavět hráze. Zničí nás všechny! Válka už začala. Uprchlíci se volně pohybují Schengenem. Berou evropské hranice útokem.“ Migranty častoval přídavnými jmény typu „parazitující či zlodějští.” Nepřizpůsobiví, je jeho folklór stále. To již zde v Evropě několikrát zaznívalo a pak tekla krev. Mnoho krve.

     Zvláštní, že před několika léty pro něho válka začala, nyní si té skutečné války moc nevšímá. On řeší slušné a pracující lidí. A chce se paktovat s agresorem.

     Věřím tomu, že když začali přicházet Ukrajinci, tak se mu a jemu podobným ježily vlasy na hlavě. Taky velmi brzy začali řešit, že se mají již pomalu vrátit domů. Do těch domů, které jaksi nemají.

     Podle Okamury „Účel světí prostředky”. Ne nesvětí. On nás vede do područí totalitní a teroristické moci. Tak to vypadá, jakoby mu morální zásady byly jaksi ukradeny. Rád bych se pletl.

    P. Okamura jásal před kamerami, že jim vzrostl počet poslanců asi třikrát. Opravdu všichni tito lidé by rádi nakupovali dnes levný plyn v Rusku a co nejdříve by poslali Ukrajince domů? Stále by nás rádi oddělili od EU a NATO? Všichni následují filozofii svého vůdce?

     Pokud tento trend bude pokračovat, tak: „Chraň Bože naší zemi”. Věřím, že ji navzdory všemu nelidskému a zlému ještě zatím ochrání. Buďme dobré mysli. Neztrácejme naději. Postavme se proti bezprávi a nespravedlnosti. Pomáhejme zmírnit bídu tohoto světa.

 

Autor: Tadeáš Firla | středa 28.9.2022 1:57 | karma článku: 19,85 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Navádění k nenávisti v praxi SJ

Svědkové Jehovovi působí jako slušní, milí lidé. Přesto v jejich literatuře jsou naváděni svými vedoucími k nenávisti vůči těm, kteří, kteří odešli z organizace. Totéž praktikují velmi důkladně. Zdá se to nesprávné a ponižující.

13.8.2022 v 23:24 | Karma: 10,68 | Přečteno: 495x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Boj proti nezávislému myšlení v praxi

Svědci Jehovovi jsou skvělí lidé. Když se však ponoříme do jejich učení, zjistíme, že jsou vystaveni kontrole myšlenek skrze "Věrného a rozvážného otroka" (vedoucí organizace SJ). Potvrzuje to jejich literatura, stačí si přečíst.

13.8.2022 v 20:55 | Karma: 8,27 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Má ještě láska stále naději a vytrvá?

"Ať se děje cokoli láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá." Možná se někdo právem zeptá: "Je to jen další fráze, které slyšíme často, zvláště ty o lásce? Těch písní, básní. Je jich jako písku na břehu mořském.

22.2.2022 v 3:22 | Karma: 4,44 | Přečteno: 97x | Diskuse| Ostatní

Tadeáš Firla

Nepotřebujeme nějaký papír, máme se rádi

Tak to slyšíme občas i v církvi od mladých, kteří spolu chodí. "K čemu nám je papír, když se milujeme?" Tak jsem o tom přemýšlel, občas jsem se to snažil vysvětlit. Jednu z úvah: " Proč je dobré nebát se závazků"? - sdílím s Vámi.

4.1.2022 v 13:20 | Karma: 16,43 | Přečteno: 594x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Proč prožívám pokoj a zároveň znepokojení a obavy?

Navzdory stále přebývajícímu mezi námi Covidu, v prostředí rozporuplných informací, které se neustále šíří mezi lidmi a v mediálním prostoru, prožívám pokoj ve svém srdci.

14.12.2021 v 2:14 | Karma: 7,25 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik