Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LT

L38u50d88ě23k 17T31o96n87d38r

30. 4. 2020 23:28

Problém Svědků Jehovových je v tom, že vyvolávají klamné zdání. Z toho pak vyplývají zcela nereálná očekávání. Napřiklad mám pocit, že pan Firla je "fascinován" SJ právě proto, že je vnimá jako jakousi svéráznou odrůdu křesťanství. Svéráznou, ale přesto křesťanskou. A proto logicky očekává, že když bude on - křesťan diskutovat s "křesťanskými" Svědky Jehovovi, tak jednoho dne dojde k tomu, že oni prozřou, pochopí, uvolní se ze sevření organizace SV a budou nádsledovat Kristovou učení, tak jak ho chápe on... Ale to je fatální omyl ! To je iluze. A vyplývá právě z klamného zdání, které o SJ má a které oni sami vytvářejí.

Svědkové Jehovovi nejsou "křesťané". Naopak jsou od všech ostatních křesťanů myšlenkově vzdálení. Jejich nejbližšími "bratry ve víře" jsou ortodoxní judaisté a ortodoxní muslimové. Vycházejí ze stejných kořenů, ze stejné filozofie, ze stejného pohledu na Boha, ze stejných představ o bohu - Jehovovi, Alláhovi jako muslimové nebo židé.

Vždyť už svým názvem jasně deklarují, že se chtějí vrátit zpět ke kořenům Starého zákona. NE k Novému zákonu. Jejich fundamentem není Otec nebeský Ježíše Krista, ale Jehova, Jahve! A to není jedno a totéž. Naopak! Představa Boha jako Nebeského Otce (jak ji zvěstoval Ježíš) je protikladem Boha, jak si ho představovali staří izraelité nebo později muslimové. Jejich představa o Bohu je zosobněna v Jehovovi (a Alláhovi).

0 0
možnosti
LT

L44u26d27ě24k 49T69o77n25d74r

30. 4. 2020 23:34

Starý zákon i Korán jasně dokládají, že v očích židů i muslimů je Bůh (Jehova, Alláh) mocná bytost, které je třeba se bát a jenom bát. Klanět se ji, přinášet oběti na usmíření jejího hněvu a oslavovat ji - ne z radosti a lásky, ale ze strachu! Jehova (Alláh) je totiž kdykoli může zamáčknout jako červa, záleží jen na jeho rozmaru, jesli je nechá žít nebo na ně uvrhne katastrofy, nemoci a nakonec věčné zatracení. Například v Koránu je to napsáno jednoznačně: Alláh stvořil lidi jen proto aby mu pěli chválu a oslavovali ho. Nic víc! (v jejich představě je bůh rozmařilý, egoistický ješita, kterému je třeba podlézat, abychom si zachovali jeho přízeň. V podstatě je to stejná představa jako u všech předcházejících pohanských náboženství, kde bůh a bohové jsou rozmařilí a našim jedinným úkolem je usmiřovat si je klaněním, modlitbami, obětmi, rituály - aby nám nedělali zlo)

A teď to srovnejte s křesťanskou představou Boha, tak jak ji přinesl Ježíš - Bůh není strašidlo, ani rozmařilý zlý a nenávistný ješita (Jehova, Alláh). Bůh je láska, Bůh je milosrdenství. Bůh je odpuštění. Bůh nechce abyste se ho báli, ale šli dobrovolně svou cestou životem podle jeho rad, protože jsou to rady dobrého otce. Někdy přísného, někdy i "trestajícího", ale vždy milujícího ty, co stvořil k obrazu svému. Své děti. Ježíš Kristus přinesl tuto zcela převratnou novinu: vaše představa Boha jakou jste promítli do Jehovy nebo Alláha je zcela mylná, chybná a špatná! Špatná proto, že z božích dětí dělá otroky, pokrytce co se bohu klaní, uctívajího a přinášejí oběti jen z pouhého strachu, strachu že kdyby tak nečinili Jehova (Alláh) by je navěky zatratil.

0 0
možnosti
JS

Svědkové Jehovovi mě několikrát navštívili. Musím zdůraznit, že vždy se chovali velmi slušně. Obvykle to byl muž a hezká žena. Musím přiznat, že pokud by ta žena přišla sama, možná by náš rozhovor trval delší dobu. Čeho si na této církvi vážím, je to, že se jako jediná odmítla podílet na té loupeži století zvané restituce církevního majetku (doufám, že se nemýlím).

0 0
možnosti
Foto

Slovo "odmítla" asi není nejpřesnější. Předložila své restituční nároky a o některé nemovitosti se soudila.

Co ta společnost odmítla, jsou peněžité dávky. Otázkou je, nakolik je to z nouze ctnost, protože prokázání nároku by nejspíš znamenalo soudní tahanice, které by je mohly poškodit.

0 0
možnosti
Foto

Fascinuje mě Vaše až posedlost Svědky Jehovovými, přiznám se;-)

2 0
možnosti
Foto

Milá paní, děkuji za Váš názor. Téměř po celý můj život jsem se občas setkával se SJ, ale byli mi docela"ukradeni", jak se říká, jako většině našich občanů. Poslední roky jsem začal s nimi často mluvit a oni otevírají přede mnou své životy. Zjistil jsem, že jsou mezi nimi lidé, i docela šťastní, ale i takoví, kteří jsou po létech v organizaci zlomeni, osamoceni, zklamání ze ztracených let. Je jim zakázán kontakt s nejbližšími osobami. Určitě jste si všimla, že mé články o SJ jsou jen zlomkem z jiných oblastí, o kterých píšu (vztah k imigrantům, nenávist, xenofobie, nebo nešfary ve společnosti...) Tak jsem to přijal, že se chci ozvat v situacích, když někdo pobízí jiné k nenávisti, ohrožuje život děti, zakazuje kontakty v rodinách, útočí proti všem církvím a především vůči "odpadlíkům". To se děje pod rouškou Boha a Ježíše Krista. V tomto případě se mé články týkají především vedení organizace VRO z Warvick. Jsem přesvědčen, že není otrokem, ale otrokářem, který drží pod kontrolou a manipuluje s myšlením svých oveček, skrze literaturu SV. Ty jsou jen oběťmi systému. Je mi jich moc líto. Modlím se za ně, setkávám se s nimi a chci upozorňovat jiné lidí, váhající, kteří nemají dost informaci, když jsou vábení na "jedinou správnou víru". Často kvůli nim nemohu v noci spát. Mám je rád a "leží mi na srdci". Pokud se děje nějaké bezpráví kolem mně a mohu se alespoň ozvat, tak to dělám. Pokud se děje něco špatně v naší církví, nebo ve společnosti, tak se taky ozývám na patřičných místech, nebo alespoň v článku na IDnes i jinde. Budiž mi odpuštěna ta "posedlost".

Mějte se moc dobře a prožívejte pokoj.

Tadeáš

0 0
možnosti
AL

Problém je ten, jako u všech sekt, že to, co tam lidi drží, není racionalita a tudíž to není racionalitou napadnutelné a vyvratitelné. Lidi tam drží emoce, to, že si jich konečně někdo všimnul, nebo že jim dopodrobna říká, co mají dělat, a z mnohých z nich spadla obrovská tíha nutnosti vlastního rozhodování a doslova ožili. Proto souhlasí s čímkoli, co zazní. Když se zeptáte 100 členů nějaké křesťanské církve na problematickou otázku, uslyšíte 2, 5, 10, 100 názorů. Když se zeptáte 100členů SJ, uslyšíte vždy a pouze jeden jediný názor, ten správný (diktovaný VRO). Když ten včera řekl, že je to černé, všichni říkají, že je to černé. Když zítra řekne, že je to bílé, všichni budou tvrdit, že je to bílé, a vůbec je netrkne rozpornost obou tvrzení. Ty lidi tam drží emocionalita, proto je zbytečné s nimi diskutovat a něco racionálně zdůvodňovat. Je to stejné, jako když rodiče říkají zamilované holce "je to nemakačenko, ožrala, dluží všude možně..." a slyší jediný argument "ale já ho mám ráda". Tož tak.

3 0
možnosti
JS

Každá církev je založená na víře a žádná víra ( tím nemám na mysli jen víru v nějakou církev) není slučitelná s racionalitou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik