Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Od jisté doby nemám rád otázku, co by na to Ježíš. Protože často to funguje tak, že tázající požaduje po tázaném, aby tázaný přijal pohled tázajícího, jinak se stane pokud ne špatným, tak aspoň sprostým podezřelým. Zkrátka, často se jedná o ukázku dost zákeřného argumentačního klamu.

Ježíš také svým učedníkům říkal, že budou pronásledováni pro jeho jméno. A tak, když si vezmete domů jednoho nácka, nejspíš se s ním dohodnete a budete žít v klidu. Když si jich domů vezmete víc a necháte je pohromadě, jistě se mezi nimi najde nějaký radilkál a stáhne ty ostatní k sobě. Pak vás začnou různě šikanovat a utlačovat. V případě muslimů platí totéž - ostatně to můžeme vidět třeba na příkladu Francie. Chce po vás Ježíš, abyste si bral k sobě domů své utlačovatele, když víte, že k útlaku jednou nutně dojde?

1 0
možnosti
Foto

Milý pane Zbyšku, praktická odpověď zní, že si nemusíme brát domů imigranty. Ani to podle našich zákonů není možné. Stát má prostředky a ubytovací prostory pro tyto lidí. Jedná se o naše myšlení, být ochotni a vstřícní vůči lidem potřebným v různých oblastech života. Právě Ježíš hovořil o těchto lidech. Hladových, opuštěných, bez bydlení, na cestách. A vede i nás dnes, abychom to vzali vážně. Opravdu si myslíte, že otázka: "Jak by jednal Ježíš", je zákeřný argumentační klam? Vůbec nemusíte přijímat, to, co se Vám nelíbí. Ale pokud počítáte s Ježíšem ve svém životě, tak bez té stěžejní otázky se nemůžete obejít. On také řekl, že jeho učedníci mu budou naslouchat a půjdou za ním. Nemusíte se nechat nikým manipulovat, ale jít za Ježíšem, i když to někdy není snadné, je moc dobré pro život i věčnost.

0 0
možnosti
Foto

Máte naprostou pravdu.

Karma VámR^

0 0
možnosti
Foto

Milý pane Pavle, omlouvám se předem, ale tu otázku rád položím: "Proč se v mnoha komentářích naši spoluobčané stále obracejí na západ (do Francie, Švédska, Austrálie.."). Média nás krmí, především zlými věcmi, které dělají imigranti. Je to jistě pravda. Ale jsou mnozí další, kteří se integrovali, pracují, obohacují naše kultury, ale to se jaksi "nenosí". Přece mezi nimi jsou nejen muslimové, ale i křesťané, a lidé jiných kultur a náboženství. Když jsem se v článku zmínil o domácím násilí a vraždách v naší zemi, nikdo na tuto informaci nezareagoval. To není problém? I v mém kraji se vraždilo, dokonce v nemocnici, a nebyli to imigranti. Je to hrozné, ale pravdivé. Jen ti cizinci nám to kazí a o našem zneužívání, vraždách se nemluví? To přece není spravedlivé odsuzovat a ponižovat jiné a do svého "hrnce" se nepodívat. Myslím, že tyto postoje vůči jiným, cizím, divným lidem ničí naši zemi, naše charaktery a zároveň mladou generaci. Sami to tušíme, že náš svět se mění, a už nikdy nebude stejný, jako před několika léty. Myslím, že náš strach pramení z neznámého a nejistého, co nás jistě nemine.

Mějte se dobře.

.

0 0
možnosti
PB

P17e35t93r 32B92u90r81i15a81n

8. 10. 2020 14:10

Tak jsem si, pane Firlo, dohledal onen hrnek vody, zde: „Milý pane, pomáhat se má bezmocným, tj. (skutečným) dětem a starcům. Ostatním, dospělým, krátkodobě v krajní nouzi, např. v případě přírodní katastrofy. Tihle fyzicky zdatní příchozí si mohli dávno zbudovat vlastními silami přijatelnou existenci doma. Za mě: ani hrnek vody a nevpouštět další“!

A zíral jsem naopak na vaši reakci. Poté co jste přispěvovatelku ponížil jak zákon káže, že je zahořklá, měla těžký život a prožívá trauma, jste v podstatě odpapouškoval to stejné co ona, zde: Myslím, že základním pravidlem obyčejné lidskosti je komukoliv a kdykoliv, pokud je v nouzi, je žíznivý, dát napít...je v nouzi...píšete vy...Ostatním, dospělým, krátkodobě v krajní nouzi,..píše ona.

Co mě však rozesmálo, je vaše řešení jejího výrazu v závorce: (skutečným) dětem. K tomu filosoficky poznamenáváte: zda to je jen krutý žert, nebo si paní myslí, že děti imigrantů nejsou skutečnými dětmi? Jen ty její, nebo naše české? Nebo, že ty na Lesbosu, nebo v jiných táborech hrají jen divadlo, jak jsou na tom zle a nejsou ani skutečnými dětmi?

Tak to je opravdu povedené. Vy se podivujete nad tím, že by příchozí migranti lhali o svém věku a důvodech? Opravdu? I poté, co to konstatovaly všechny kontrolní a přijímací komise od Německa, přes Francii, Anglii až po Řecko a Itálii? Zde máte jeden střípek: Berlín - Téměř polovina nezletilých migrantů v Hamburku jsou ve skutečnosti zřejmě dospělí lidé. Úřady se domnívají, že 49 procent přistěhovalců, kteří se v tomto roce v Hamburku přihlásili jako nezletilí, jsou ve skutečnosti starší než 18 let. Ukazuje to nová zpráva Rady sociálního zabezpečení, o které informují německá média.

Zdroj: https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/208037-migranti-lzou-aby-ziskali-vyhody-a-lepsi-zachazeni-cisla-z-nemecka-jsou-alarmujici/

Jak chcete o věcech poučovat ostatní, když sám jste fakty nedotčen? Jak chcete být morální autoritou, když vás utáhne na vařené nudli i nevzdělaný mladíček bůhví odkud?

9 0
možnosti
Foto

Milý pane Petře, pokud by se mi ozvala paní, kterou obhajujete, že jsem ji urazil, tak bych se ji rád omluvil. Zároveň bych rád uvedl pro Vás, že jsem nenapsal mé vyjádření tak jednoznačně, jak to píšete v komentáři, ale jsem napsal: "je možné, že ta paní je zraněna, měla těžký život....." A to je rozdíl.

Jsem překvapen, že mně napomínáte, jak jsem ponížil někoho, kdo by odmítl dát žíznivému hrnek vody. Jsem adresátem mnohých nadávek, ponižování, znevažování, nenávisti vůči jiným národům, jsou osočováni ze lží a podvodu. To mně mrzí, protože tito lidé jsou stejní lidé jako my. Vždy jsem se snažil respektovat lidskou důstojnost. A tak je to prezentováno, jako by ani nebyli. To, že jsem mnohokrát já sám ponižován, znevažován musím přijímat, jelikož jsem se rozhodl na to téma psát a tušil jsem, že strkám ruku do "vosího hnízda". Přesto budu i nadále alespoň zvedat svůj hlas za lidi slabé, ponížené, na cestách. Co mohu udělat prakticky, tak chci udělat. Ať se ti naší spoluobčané "staví na hlavu" a soptí hněvem. mrzí mně to, ale jako křesťan chci dělat, to, co považuji za dobré.

Mějte se moc dobře a díky, že jste se vyjádřil.

0 0
možnosti
Foto

Tak tohle napsat někdy v době, kdy se celá, přitom do té doby rozhádaná, Evropa snažila zastavit Turky u Vídně, tak by autora přibily na vrata i malé děti...

3 1
možnosti
PB

P81e17t84r 52B62u93r19i82a26n

8. 10. 2020 12:07

„Cizinec nás totiž vyzývá ke změně, k novému promýšlení naší vlastní identity a k novému uspořádání našich pečlivě schraňovaných priorit.

Zdroj: https://firla.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=758588

A proč? Proč by to mělo být dobré, nebo dokonce lepší? A proč bych já měl být povinen ve jménu něčeho nereálného přistupovat na nějaké změny? Kdo tvrdí, že zavedené a osvědčené je nutně špatné a zastaralé, proč a na jakém základě, a kdo mu dal právo to tvrdit?

Když vás autore vyzvu, abyste mne navštívil a že spolu propaříme tři dny po všech putykách a já vás u toho naučím hrát mariáš, přijedete poznávat něco nového, nebo se budete držet svých starých, zatuchlých hodnot?

6 1
možnosti
Foto

Milý pane Petře, myslíte, že výzva k novému promýšlení naší identity a novému uspořádání našich priorit je špatná, je manipulativní? Jste přece svobodný, nikdo Vás nenutí. Máte právo si žít po svém a po staru. Určitě připustíte tuto možnost, že ten, kdo někoho povzbuzuje ke změně, má stejné právo vyjádřit svůj názor, že změna je dobrá, jako pro Vás je dobré zůstat u svého přesvědčení. Je to jistě dobré, když Vás navštívím, propaříme spolu několik dnů, já si půjdu svou cestu a Vy také svojí. Kde je problém? Přečetl jste si můj článek, zůstanete při svém a já budu nově promýšlet své priority ve vztahu k cizincům, tak jsem to dělal mnohokrát v jiných oblastech. Je skvělé, že žijeme v zemi, ve které můžeme bez obav vyjádřit svůj názor, veřejně komentovat, můžeme taky přemýšlet, nebo nepřemýšlet. Smíme prožívat změny, jít kupředu v osobním životě i ve

společnosti. Mám mnohaleté zkušenosti, že mně cizinci inspirují, obohacují společnost svojí kulturou a přístupem k životu.

Mějte se dobře.

0 0
možnosti
LB

Jak jsem bohužel čekal, je tento text jen dalším moralizováním autora, který žije ve svém výseku z reality a naprosto se odmítá nejen vyjádřit, ba vůbec zabývat se zásadními argumenty svých názorových oponentů. Je mi to líto, ale křesťanství stejně jako všechna další náboženství také přitahuje zaslepené fanatiky. To však neznamená, že v duchu křesťanství nebyly učiněny významné pokroky v racionálním vnímání světa a k takovému křesťanskému odkazu se hlásím i já.

1 1
možnosti
Foto

Milý pane Lukáši, pokud si vzpomínám, tak jsem ve svém posledním článku nemoralizoval. Pokoušel jsem se připomenout, jak reagoval Ježíš a sdílel jsem své zkušenosti s naší službou legálním imigrantům. Uvedl jsem některé biblické, informace o domácím násilí v naší zemi a osobní prožitky. Zmiňoval jsem to, že mezi námi mnozí tito lidé žijí a nemáme s nimi problémy, pracují a integrovali se do společnosti. Nedostal jsem ani jedinou konkrétní odpověď, jen o ponižování, odsuzování jiných národů a o ohrožování nás a našich dětí a vnuků. Názory "oponentů jsem se zabýval ve společných článcích několikrát. Když píšete o duchu křesťanství, tak co máte na mysli, co to konkrétního znamená? Není to právě tato oblast záchrany bližních ve válkách, v pronásledování, při sycení hladových a žíznivých. Ježíš nikdy nerozlišoval mezi Židy a pohany, přijímal všechny, pomáhal a chránil. Nám řekl, abychom činili totéž. O tom právě je celou dobu řeč. Máte na mysli ještě další jiné pokroky ve vnímání světa?

Mějte se moc dobře. S pozdravem Tadeáš.

0 0
možnosti
Foto

Evropa není nafukovací.

Dokud budeme přijímat, další budou přicházet a jak to chcete ukončit?

Prognózy říkají, že do pohybu se mohou dát stovky milionů obyvatel Afriky a Asie.

8 1
možnosti
Foto

Milý pane Zdeňku, pochopil jste z mého článku, že chci, aby náš stát přijímal všechny, kteří budou přicházet? Máme policii a soudy, ať konají svojí práci a zajistí naší bezpečnost před "extremisty". Ale bránit se před přijetím několika desítek opuštěných dětí, je necitlivé a ponižující naši zemi. Jsme bohatá a demokratická země. Stále si můžeme dovolit mnohem více směrem k těmto globálním problémům. Problém, který popisujete o přicházejících miliónech lidí, je velký globální problém, i dle vyjádření vědců a klimatologů. Ten budou nuceny řešit evropské země. Ale téma článků není tato záležitost, ale současná doba, kdy se jedná o přicházející z válečných oblastí, ale nejen. Nikdo by si asi nepřál, aby obehnali naše státy žiletkovým plotem a postavili na hranicích vojáky se samopaly. Ale nějaké lidské řešení se bude muset najít. Ale ten náš svět již nebude nikdy takový, jako nyní.

Mějte se dobře a díky, že jste se ozval.

0 0
možnosti
AH

Vážený pane - jistě Vám nikdo nebrání v tom, abyste pomáhal co Vám síly stačí - ale ze svého. Vždyť si můžete vzít domů neomezený počet potřebných a starat se o ně. Ale nechtějte to po ostatních. Děkuji.

6 1
možnosti
Foto

Milá paní Aleno, opravdu se Vám zdá, že jsem Vás nabádal k tomu, abyste si vzala domů imigranty? Podle našich zákonů to ani nejde. Stát má prostředky a ubytovací kapacity pro migranty. Celou dobu se snažím vyjádřit, jak je důležité mít postoj vstřícnosti, pokory a porozumění pro každého, i pro ty, kteří přicházejí. Nejsou vůbec horší, ani si nezasloužili to, co musí prožívat. Často se ozývám nesouhlasně k postojům naší vlády, která "apriori" odmítá

přijmout dokonce nezletilé děti.

Mějte se moc dobře. A díky, že jste se ozvala.

0 0
možnosti
Foto

díky za článek:) za osobní zkušenosti. Tohle tu ale do spravedlivého středu - neříkám a záměrně neříkám do vítězství - nikdy nedostrkáte:) Držím Vám palce. Vaše pohledy jsou důležité... a jen tak na okraj - příběh Bible - si teď znova uvědomuji - je ve svém poselství opravdu geniální:)R^

3 3
možnosti
SB

Nejde o to, jaké osobní zkušenosti má pan autor ve věci kontaktů s několika jedinci, nýbrž o to, jaké životní zkušenosti budou mít jeho (a samozřejmě rovněž vaše) vnoučata, až tady migrantů bude deset patnáct nebo dvacet procent.

Vy na budoucnost svých vnoučat nemyslíte?

9 1
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik