Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pane Firlo. Vas nadpis ma urcitou chybu. Kapitalismus jako takovy, se novodobe nazyva "trzni hospodarstvi". Zde se dale nic vic nepocita. Cina je dnes postavena na trznim hospodarstvi a je to diktatorsky vedena zeme. CR je socialisticky stat a ma znaky trzniho hospodarstvi. Stejne cela EU s Velkou Britanii v zavesu. Zasahy politiku do tohoto trzniho hospodarstvi NICI cely kapitalisticky system. Prakticky politici zde zasahuji a vytvari hospodarske podminky.

Kratce k nadpisu. Ten mel znit "Trzni hospodarstvi s konzervativni politikou nebo statem vedene hospodarstvi s diktaturou proletariatu". To prvni ma jen hospodarstvi kapitalisticke, vse ostatni ukazuje na nezasahovani politiku. Konzer5vatismus to nedovoluje. Ta druha cast noveho nadpisu ukazuje plne kdo je panem v hospodarstvi. Statni usporadani je dano polednimi dvema slovy.

Protoze bez jednoho, nemuze byt to druhe, to plati v obou castech nadpisu.

0 0
možnosti
AK

Asi je to potřebné.

Debaty o minulém a současném režimu mají velice důležitou funkci. Pomáhají zastírat skutečné strukturní problémy současnosti a spolehlivě od nich odvádějí pozornost. Za opravdové problémy považuji například globální nadvládu ekonomiky nad politikou, odtržení majetkové elity od zbytku společnosti, k čemuž dochází celosvětově, přeměnu politických konfliktů v konflikty náboženské, což snižuje možnosti jejich regulace, soumrak státní moci a řadu dalších procesů, o kterých se moc nemluví.

2 0
možnosti
Foto

Na vaši výzvu ke komentáři jsem napsal celý blog... viz https://jiriberanek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=754770

0 0
možnosti
MK

Normální člověk nepotřebuje vysvětlování, k čemu je svoboda. Normální člověk to prostě ví. A otrok to nepochopí nikdy.

Mimochodem, při pokusu o cestování za železnou oponu, jsem dopadl úplně stejně jako autor. Předpokládám, že to bylo proto, že jsem bolševikovi nikdy s ničím nepomohl. Ti, kteří pomáhali, nám dnes tvrdí, že s cestováním neměli problémy.

7 0
možnosti
Foto

A jak pomáhali režimu ŠLÁPOTY, které v r. 1967, tedy čtyři mladé ženy, které došly pěšky až do Mexika.

Stěžujte si u Amíků a dalších států, které daly na seznam COCOM tehdy 137 položek. Japonci, aby s námi mohli alespoň trochu obchodovat, tek požádali o vyškrtnutí 37 položek. Jak potom bylo možné svobodně cestovat, když nebylo možné ani svobodně obchodovat?

0 6
možnosti
AM

A47d87a97m 32M70a90l17ý

23. 7. 2020 7:41

Propagandistické filmy a filmečky se točili v minulosti a jak vidno točí i nyní. V tomto pokřiveném hodnocení možná ten komunismus zdánlivě vítězí.

Jaká je však realita. Podívejme se na reálné porovnání konkrétních zemí.

A není to komunismus versus kapitalismus.

Jsou to autokratické nedemokratické režimy versus demokratické země.

Srovnání, jak se žilo demokracii v Německu, Belgii, Dánsku ... oproti socialistickému Československu, Polsku, Rumunsku, ...

Jaká je úroveň kvality života i dnes v Rusku v Bělorusku, co Castrova Kuba. Jaký je rozdíl mezi KLDR a Jižní Koreou.

Přesto má ten socialismus dodnes dost fanoušků. Je to silná víra a někteří lidé svůj život v bludu (krásné spravedlivé socialistické společnosti) nedokáží opustit

4 0
možnosti
Foto

Měl některý z těch demokratických států v letech 1939-1945 uzavřené vysoké školy?

0 5
možnosti
MB

Jsem skutečně přesvědčen, že kapitalismus - Je nejpřirozenější formou vývoje. Startovní čára v jeskyni pro všechny stejná - Bez klientelismu, či dotací. První, neregulovaný trh - Za sekyrku kůži. Postupný objev, že nemá smysl, aby všichni dělali všechno - dokonce to pořizovali pro neúčelný sklad ! Tedy výrobci - pěstitelé - další objev, že není účelné smýkat nějaký směnný ekvivalent - tedy pak peníze ! Následně peníze - Jako reciproční hodnota sebe sama, svých skutečných schopností ...

Jednoho rána, lovec nevstával ! "Pojď zariskovat - lovit - makat, máš příležitost ! - Mamut, obchází ! Nepůjdu, mi bližní druhové = soudruzi - Měl jsem sen ! Lov je nebezpečný, peníze kazí charakter - Já plánovitě nastolím, to reálné, lépe" ... !

Lovci po návratu žasli ! Nepracovitý seděl před bydlem a v rukou třímal cosi bělavého - Polystyrénovou nástěnku ! I jakési znaky podivné - Srpy, kladiva, kružítka, klasy a hlavně hvězdy, rudé ! Všemu vévodil bombastický nápis - "Pracujte, lovte - myslí za vás strana ! = Strana jsem já ! Sovětský mamut - Náš vzor a nikdy jinak" ! Tak se zrodil první ideolog ... Socialismus, nedej - bože komunismus - To všechno jsou civilizační úchylky vývoje lidstva ... ! :-)

5 0
možnosti
MB

Moje dětská výseč, skutečného zážitku v noci :

Otec těžce spí, tlačí jej jakási noční můra. Z ničeho nic se probudí, usedne na okraj postele a do tmy mocným hlasem pronese - "Zasxaní komunisté, ani v noci nedají pokoj" ! K mému úžasu, si natáhne peřinu a spí už klidněji dále. Já tenkráte absolutně nechápal ... :-)

3 0
možnosti
JK

Děkuji za váš článek. Je nezbytné stále připomínat zrůdnosti krvavého komunistického režimu, zvláště mladší generace musí slyšet hlasy těch, co v té šílené době socialistických zvráceností žili. Zvrácená doba, kdy se fakticky nic nenakupovalo, ale vše shánělo. V systému protislužeb, známostí a úplatků se přemísťovalo zboží a poskytovali služby, peníze nebyly tak důležité, protože když už jste něco sehnali tak to "ber, nebo bere další ve frontě" a skutečná cena se úplatky klidně zdvojnásobila. Maso, ovoce i mléko na příděl a po vystání několikahodinové fronty. O službách od OPBH kolovali zkazky dnes neuvěřitelné, na opravu havárie vody se čekalo dva měsíce, mezitím tekla do kanálu, bez úplatku jste řemeslníka nedostali z hospody, museli jste mít připraveno pivko, snídani, svačinku, na oběd aspoň guláš a když vydržel pracovat aspoň 4 hodiny denně byl oslavován jako velký pracant. Přidělování bytů bylo legendární, čekací lhůta 20 let, jenže známosti a úplatky vás mohli posunout v seznamu nahoru, operace v nemocnici se bez obálky neobešla stejně tak, jako přijetí na nějakou školu, svatba v kostele se rovnala zločinnému spiknutí a znamenala tučný záznam v osobním spisu. Jen prominenti, represivní složky a odporní udavači se měli o dost lépe, mohli si koupit auto bez fronty, vycestovat i pracovat v cizině, stavět si vily v chráněných oblastech. Tito jsou původci prohlášení, že za komoušů bylo dobře, převážně křivé povahy a lháři.

Jeden z mnoha zásadních rozdílů je to, že dnes si svůj životopis píšete sami, za komoušů vám ho psala strana, resp. ty pokřivené povahy, zvrhlíci a vrazi.

Nevěřte nikomu, kdo vám lakuje socializmus a komunismus na bílo, je to lhář a odporná povaha.

11 1
možnosti
OU
PD

ne že byste neměl pravdu, ale není všechno tak fajn, jak se zdá. Svobodně jsme mohli mluvit tak možná v devadesátkách, v současné době jsme opět v zajetí autocenzury

3 0
možnosti
PC

...a nejen autocenzury!

1 0
možnosti
Foto

Mám ještě dotaz, čemu vděčím za to, že jsem dvakrát přišel v letech 1984 a 1985 k cestovní kanceláři Sporturist, kde visela reklama na sportovní zájezd do Jugoslávie. Zaplatil jsem a jel jsem. Pas i doložky vyřídila kancelář.

V roce 1986 jsem si koupil naprosto volně Malucha. Opět jsem přišel, zaplatil šekem a odešel.

A po r. 1989 jsem se těšil na to, že si konečně přečtu nějakou solidně argumentačně podloženou kritiku komunismu. Žádná taková dodnes mě nepřesvědčila. Jedinou změnu je to, že přestaly reklamy na dámské vložky a začaly reklamy na vložky inkontineční. Tak to je tedy fakt pokrok.

1 4
možnosti
PD

no, asi ste byl nezávadový osoba. Pas za vás vyřídila cestovka...tak tuhle pohádku fakt můžete říkat jen někomu mladšímu 30 let.

7 1
možnosti
Foto

Vše znehodnocuje to, že jste se neodvážil udělat na ten film odkaz, zřejmě aby nikdo nemohl porovnat kritizované s kritikou. A to se nedělá.

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik