Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No, já bych se s dovolením více zamýšlela nad tím, kdo/co to je Bůh. Protože bez této primární otázky/odpovědi těžko pochopíme vše ostatní, tj. proč to či ono tzv. Bůh udělal či dopustil. Co, nebo kdo je Bůh?

0 0
možnosti
PC

Už to tady někdo psal - Bůh dal člověku svobodnou vůli a k ní patří volba mezi dobrem a zlem. Mnozí (mezi nimi většina vládců) si vybrali zlo (války, honba za bohatstvím atd.), a proto se stal svět spíše říší zla nežli dobra a doplácely na to tisíce generací.

Za to však Bůh opravdu nemůže a je jen ubohým lidským alibismem to na něj svádět.

0 0
možnosti

Tady jde spíš o toho ďábla, proč mu jen Bůh nepřistřihne křidélka?

0 0
možnosti
MB

"Bůh stvořil svět dobrým, ale volba volit zlo musela být ponechána."

Proč? Proč ho nestvořil jednoduše dobrým? Protože obdařil člověka svobodnou vůlí? To mi přijde spíše jako nějaký ďábelský experiment..

Ale OK.. jestli to někomu smysl dává, nechám to být (ačkoli toho mám hodně k polemice)

Jen bych se v krátkosti zmínil o říši zvířat. Ty Bůh svobodnou vůlí neobdařil. Tak proč v jejich říši existuje také zlo? Hlad, nemoci, bolest? Proč je stvořil tak, aby jedno druhé požíralo, často trýznivě drásalo zaživa?

Zvířata nemají přece žádnou svobodnou vůli, jak se k tomu postavit, jak na to reagovat.. jak dojít spasení.. Jaký smysl má tedy jejich utrpení?

Divný, velice divný svět by to Bůh stvořil, kdyby to bylo skutečně jeho dílo.

Jsem schopen a ochoten Boha chápat a respektovat jako soubor určitých hodnot, ke kterým se lidstvo dopracovalo. Nikoli jako stvořitele, něco nadpřirozeného, co existuje nezávisle na člověku.

0 0
možnosti
LJ

Jesliže Bůh dal člověku svobodnou vůli, což je ohromný dar, pak to sebou nese i možnost, že člověk někdy dělá zlo. Někteří lidé dělají hodně zlých činů a někteří dělají hodně dobrého. Bůh to na konci podrhne, sečte a vyrovná.

1 0
možnosti
JL

Další nošení dříví do lesa úvah o dobru a zlu ve vztahu k Bohu. Zase tady chybí více vzdělání. Bůh totiž není jen ten biblický Hospodin, judaisticko-křesťanský, konceptů bohů je mnoho. Dále autor zůstává samozřejmě v křesťanském, antropocentrickém konceptu. Ono není snadné, a je to pracné, pochopit, že existují i jiné kultury a každá si něco myslí. Otázka dobra - je dobré, když zabiju mravence, který mi leze do bytu, nebo je to zlé? Jak k tomu chudák přijde, on přece nechápe, že se mi nelíbí, když leze do mého bytu - protože ani neví, co to je byt, natož člověk. Z lidského hlediska je všechno toto dobro...ale co z božího hlediska? Víme to?

2 0
možnosti
LT

L20u22d54ě33k 36T82o25n38d92r

12. 5. 2020 18:31

"Jób. Bůh nechal Jóba trpět, ne protože ho nemiloval, ale že ho velmi miloval. Neodpovídá na jeho otázky, ale sám se začíná ptát. Kdo jsi? Jsi Bůh? Kde jsi byl, když jsem zakládal zemi?"

Právě příběh o Jobovi ve Starém zákonu je dokladem toho, jak zvrácenou, nelogickou a hloupou měli a stále mají lidé o Bohu. Samozřejmě, že tento "bůh" ve vymyšleném příběhu starých židů je zlý, ješitný, nemilosrdný a navíc pokrytecky zbabělý. Chcete snad tvrdit opak ???

Tento "bůh" přeci Joba ničil a znovu ničil a zabíjel a vraždil všechny jeho blízké NE proto že ho miloval, ale proto že se jako starý ješita nechal vyhecovat Satanem! On si na chudákovi Jobovi jen chtěl dokázat svou moc. Vytahoval se před Satanem! Copak vy jste ten příběh nečetl ???

A když už tento "bůh" Jobovi všechno vzal a pozabíjel a seslal na něj nemoci, tak Job se stále k němu modlil - i když ho "bůh" jen z rozmařžilé sázky se Satanem zavrhl - a ale jen chtěl vědět: "Bože proč?" A tento "bůh" neměl ani tolik cti v sobě, aby mu přiznal, že to bylo z rozmařilosti ale naopak Jobovi pokrytecky lhal, a snažil se ho zahanbit tím, že on "bůh" má moc práce! Starozákoní "bůh" - lhář, pokrytec a strůjce zla! Copak vy jste ten příběh nečetl ???

Ano, nakonec se Jobovi odměnil - zase mu dal majetek, prachy, stáda... ale nikde nenajdete ani slovo, jak tento sarozákoní "bůh" odčinil své zlo na těch ostatních lidech z Jobova okolí, kteří museli kvůli "božímu" rozmaru trpět a umírat. Jak napravil svoji nespravedlnodst vůči nim? Nijak! Copak vy jste ten příběh nečetl ???

Ale stále milujete tuto starozánkoní představu "boha" a nepřipadá vám ani trošku divná. Proč?

0 0
možnosti
  • Počet článků 133
  • Celková karma 16,10
  • Průměrná čtenost 586x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik