Pražská kavárna opět útočí: Jste nemakačenkové!

Ano, týká se to i Vás. Pardon – těch, kteří vydělávají „jen“ do 48 tisíc korun hrubého. Takto označila občany na sociálních sítích pražská herečka Nikol Štíbrová.

Pokud Vám její jméno nic neříká, zkuste vzpomenout na kdysi oblíbený seriál Pojišťovna štěstí. Možná, že si ani neuvědomuje fakt, že vešla ve známost právě díky „nemakačenkům“, kteří tvořili sledovanost tohoto seriálu. Pak svému neskutečně hloupému výroku dodala ještě korunku. V rámci komentářů jí totiž diskutující připomenuli, že nad 48 tisíc korun měsíčně vydělává jen 10 % pracujících a tedy, že 90 % jsou nemakačenkové. Svůj výrok tedy upravila, že jsou to „makačenkové light“. Tedy jakási odlehčená verze.

Osobně mě uráží, že takto označila šoféry autobusů, prodavačky, zdravotní sestry, uklízečky, kuchařky, dělníky v pásové výrobě, pracovníky v sociálních zařízeních, ale třeba i učitele a zemědělce a spoustu dalších. Možná by si mohla na jeden den jejich práci jít milá Nikol vyzkoušet. Nebo si na ně vzpomenout, až jí nepojede auto, nebo bude brát zboží z regálu, kam ho před ní nemakačenko doplnilo. Jestli takhle uvažuje pražská zlatá mládež, pak věřte, že jsou mezi námi lidé, kteří si váží práce druhých.

Mimochodem trochu nechápu tu hysterii kolem progresivního zdanění, na které právě Nikol Štíbrová reagovala a které je mimochodem naprosto běžné v západní Evropě, kam se často otáčíme a se kterou bychom se rádi porovnávali. Její smysl totiž spočívá v tom, že si pracující s nízkými a středními příjmy polepší (v českém prostředí cca 3 miliony lidí). Vůbec to není daň za pracovitost, ale spíše ukázka odpovědnosti majetných ke zbytku společnosti. Možná i Nikol by mohla pochopit, že dle statistik je u nás polovina domácností, která by měla problém s nenadálým výdajem 9 tis. Kč, což je třeba pokažená lednice nebo nefunkční pračka.

Je mi Tě, Nikol, líto a přeji Ti, aby ses do dějin showbyznysu a české kinematografie zapsala i jinak, než svými výroky svědčící o úrovni Tvé inteligence. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Zachariaš | středa 22.2.2017 10:51 | karma článku: 42,23 | přečteno: 4263x