Nejsme obyvatelé druhé kategorie, pane Hudečku!

Vůbec nechci zpochybňovat úlohu Prahy či zatracovat její obyvatele, jako to udělal primátor Hudeček se zbytkem republiky. Sám se v Praze často pohybuji, a proto vím, jak je důležité, aby působila vyspělým dojmem, a to nejen na zahraniční návštěvníky, ale zejména pro samotné Pražany. Je ale velmi nefér vůči zbytku republiky tvrdit (což je 88 % obyvatel a 99 % rozlohy České republiky), že Praha jediná hraje funkci jakéhosi lakmusového papírku, jestli se konečně Česká republika dostala na evropskou úroveň.

Slova, která pronesl současný primátor Prahy při zahájení kampaně své domovské TOP 09, se mě velmi dotkla. A myslím, že nejen mě. Pan primátor Hudeček doslova prohlásil: „Pokud si kdokoliv myslí, že se Česká republika může dostat na evropskou úroveň rozvinutím Brna, Ostravy, Břeclavi nebo Krnova, tak je na velkém omylu. Pouze podpora centra, pouze podpora hlavního města a pouze samotná podpora nás obyvatel Prahy může být tím jediným nástrojem, jak se dostat na evropskou úroveň ve všech ukazatelích.“ Čili jinými slovy řekl, že pouze Praha má nárok na to, aby se z ní stalo město, které svou úrovní může konkurovat Evropě.

Mýlíte se, pane Hudečku! Možná, že jste si nestihl všimnout toho, jak vypadají malé obce či malá a střední města v západní části Evropy. Na jejich rozvoj se dbá minimálně ve stejné míře jako na velké metropole. Evropská úroveň totiž není jakási zástěrka pro turisty. Evropská úroveň znamená rozvinutou infrastrukturu, dostatek pracovních míst, čisté a bezpečné ulice nebo kvalitní sociální služby poskytované danou municipalitou. A to všechno má sloužit všem lidem a především stálým občanům. Připomenu také, jak nás posouvaly k oné evropské úrovni vlády s účastí TOP 09, díky kterým byly téměř zastaveny investice v dopravním sektoru, klesala kupní síla obyvatel, o bezpečnost občanů se staralo čím dál méně policistů. Toto by si možná pan Hudeček měl uvědomit, než začne příště řečnit o evropské úrovni vůbec.  

Sám pocházím z vesnice Nemochovice, která počtem svých obyvatel spadá do nejmenší kategorie (do 300 obyvatel), a žiji v nedalekých Bučovicích, jež se zase řadí mezi malá města, a myslím, že obě zmiňovaná místa mají úplně stejná práva na onu evropskou úroveň – stejně jako jakákoliv obec či město v celé České republice.

Autor: Filip Zachariaš | úterý 9.9.2014 15:48 | karma článku: 30,86 | přečteno: 1514x