Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byl jednou jeden výbor SVJ

Jak se v průběhu několika let posunuly pravomoci člena výboru SVJ až do situace, kde má pocit, že je nenahraditelným a tak může si dovolit cokoliv.

V našem domě byl tenkrát před lety zvolen výbor, který se stará o chod celého společenství tak aby každý jednotlivý vlastník nemusel vše řešit na své triko. Nutno zmínit, že jde o bytový dům kde je 140 obytných jednotek, sklípky a garážová stání. Jak šel čas tak výbor ač mnoho práce neměl, tak tím více se dožadoval pořádné odměny.

 

A jak odměny letí vzhůru tak současně se pomalu ztrácel elán k práci, pro kterou se zavázali pro ostatní vlastníky konat. Jednoho dne tak začali ostatní vlastníci nahlas řešit otázku komu vlastně a proč je vyplácena takto nadstandardní odměna, která skutečně napříč celou republikou v rámci odměn vyplácených v SVJ spadá do kategorie královského odměňování. Předpoklad tedy byl, že budeme dostávat všichni vlastníci to nejlepší z nejlepšího co lze pro nás jako celé společenství udělat. Ale nejsme v pohádce jsme v realitě, tudíž opak je pravdou a proto jsme se rozhodli udělat inventuru našemu výboru, neboť zde něco zapáchá. Snažím se vycházet ze stanov, ale záhy zjišťuji, že stanovy má naše společenství zřejmě jen na okrasu, ale názor nechť si každý sám udělá.

 

Protože se nechci dostat do sporu s úřadem pro ochranu osobních údajů, nezmíním jména ale pojmenujeme si protagonisty dle aktuální pozice, kterou ve výboru zastupují a to konkretně po změně od dubna tohoto roku.

 

1, Pan předseda výboru SVJ- v našem domě zřejmě nikdy nebydlel a nebydlí- dotazem do katastru nemovitosti zjišťuji, že v našem domě ani nic nevlastní...?- avšak spokojeně ve výboru SVJ se mnoho let mu daří a nejen v našem domě, ale také v domech okolních kde se věnuje stejné činnosti= no milé stanovy zde se asi něco nepovedlo....

 

2, Pan místopředseda výboru SVJ- našem domě již několik let nebydlí, ale všichni víme, že kdysi bydlel- opět jsem se tedy dotázal do katastru a zjišťuji spoluvlastnictví garážového stání, no napadá mě otázka zda toto je jednotka v domě, ale budu věřit že ano(poznámka: prověřuji, jak to s tou jednotkou vlastně je)= protože jsem pana místopředsedu delší čas skutečně neviděl napadlo mě jaké asi v rámci SVJ řeší v poslední době úkoly a tak jsem otvíral jeden zápis za druhým a hledal, které všechny projekty padaly na jeho bedra a ejhle dne 31.7.2016 se ve výboru objevil bod, kde bylo navrženo instalovat drátěné hroty proti holubům pod střechu, aby nebyly znečištěné balkony. Tento úkol řešil správce objektu a to až do 10.1.2017 tedy skoro 5 měsíců a neumím si to vysvětlit jinak, než že to byl úkol značně složitý, neboť dne 11.1.2017 byl tento bod přidělen k řešení panu místopředsedovi, který jej zřejmě s vypětím všech sil řešil celý tento rok, neboť jiného bodu mu až do 20.8.2017 nebylo určeno.

 

3, Člen výboru SVJ- zřejmě se mu u nás přestalo líbit a tak zvedl kotvy a odstěhoval se o dva domy dále, ale pravidelně chodí okolo - náhledem do katastru zjišťuji, že v domě má stále jednotku, což je skoro bez připomínek 

 

4, Členka výboru SVJ- také jsme se ji už přestali líbit, ale odstěhovala se pouze o jeden bytový dům dále a stejně jako člen snaží se stále aspoň s původní základnou komunikovat- náhled do katastru rovněž potvrdil vlastnictví jednotky, tak třeba se k nám ještě někdy vrátí 

 

 A jak tedy vypadá správa domu výborem, když je každý někde jinde?No dá se říct, že výsledky jsou patrny na každém kroku, hlavně tedy ve vnitrobloku, který od lesoparku odděluje vysoká betonová zeď, kterou však stromy a keře za par let zcela zakryjí a tak se lesopark zřejmě rozšíří až k našim dveřím, neboť fauna a flora již našich obydlí dosáhla a i když výbor slíbil řešení, zůstalo jen u slibů a tak pokud necháte náhodou otevřenou větračku po dobu delší než několik hodin, počítejte s tím, že po návratu domu obsadí váš byt také hromada nejrůznější havěti, kterou když se rozhodnete v noci začít likvidovat, zaručeně o tom bude vědět každý v okruhu bytu kolem Vás. 

 

To že se snížila četnost sekání trávníku dnes už nikoho nepřekvapí, to že je mnoho odpadků kolem domu už líbezně nevypadá, ale co kde jsou ty doby, kdy se písklo a uklizečka musela letět vše posbírat, dnes se pískne - jednou, dvakrát, osmkrát a nic.A podle hesla "vlk se nažral, ale koza zůstala celá" se počalo i s vykazováním odvedené činnosti výboru v průběhu celého roku, neboť stačí otevřít zápis z jednání, kdy ten následující se většinou liší pouze o doplnění jedné, či dvou vět a přidání či vypuštěni bodu k řešení, jinak jsou zápisy zcela totožné po celý rok, neboť něco zde být uvedeno musí, že to dá rozum. 

 

Nejlépe to vystihuje tabulka, která se odkazuje na konkretní číslo zápisu, kde však je mnohem zajímavější velikost dokumentu, která bych čekal že tyto číselné údaje budou velikostí dokumentu vyjadřovat rozpětí čísel od Šumavy k Tatrám, ale nikoho asi nepřekvapí, že to tak není.

 

Náhled na velikostní rozsah textových souborů.

Pokud někdo z vlastníků projeví detailnější zájem o to co se v zápisech uvádí, rád mu je přepošlu nechť má každý reálnou představu za co zde platíme náš výbor doslova královsky(zápisy pošlu jen vlastníkům, kdy ověřím jedním klikem, zda jsou oprávněni tento dokument obdržet, neboť nerad bych toto šířil běžnému čtenáři, mého blogu).

 

 

Už nám zbývá pouze zjistit jak královsky náš výbor přeplácíme, a zaznamenal jsem že členka ohradila, že mnoho peněz to zase není, je nutno podotknout, že částka obsahuje nejen skutečně vyplacenou odměnu v čistém, ale rovněž odvody k dani z příjmu, či pojistné, které se tak stává nákladem započítaným do celkové sumy. Navíc částka obsahuje i vyjádření předpokládaných nákladu na provozně administrativní zázemí, které vyjádřeno v materiálu odpovídá balíku papíru, 3 ks šanonu a několika propisek, leč proč si odměnu nenavýšit o nějakou tu tisícikorunu. 

 

 A tak po započítaní všech výše uvedených položek si výbor přilepší celkem o 423.000,-/kalendářní rok, jaká je skutečná výše rozdělení mezi členy je sice hádankou, ale kdo by nebral v průměru 110.500,- za to že bude přemýšlet o instalaci hrotů proti holubům a přitom však sledovat ze svého obydlí bude zcela jinou střechu než tu, která měla být skutečně proti holubům ochráněna. 

 

A protože se blíží doba kdy bude svoláno shromáždění vlastníků, přechází výbor do proti reakce, aby nemusel čelit pravdě zde uvedené a naléhá tak na všechny neinformované vlastníky, aby místo své účasti dali členům výboru plnou moc k zastupování na jednání shromáždění.

 

 Což skutečně lze zřejmě pouze u nás, neboť "tonoucí se stébla chytá".Ale ani já nezahálím a vznesl jsem dotaz na renomovanou právnickou kancelář, zda je toto zmocnění přípustné, neboť zde muže být naplněna skutková podstata střetu zájmů.Proto pokud někomu budu chtít oprávněný vlastník dát plnou moc z důvodu zajištění práva a spravedlnosti a ke srovnání situace našeho výboru nechť ji dá raději na moji osobu, bude tak mít jistotu, že koná správně.

 

 V případě, že nemáte správný formulář, prosím opět o info a rád Vám jej zašlu, stejně tak jako to prima čtení v zápisech výboru svj za rok 2017. 

 

V závěru bych ještě rád dementoval informaci o tom, proč nemá naše svj kontrolní komisi - tak důvod je jednoduchý, neboť výbor za činnost dostává odměnu, ale kontrolní komise, by měla revidovat každý případ výboru, avšak se zásadním rozdílem kdy člen kontrolní komise vykonává tuto činnost v rámci dobrovolnictví, tedy zdarma.

 

 Pokud jste vlastníkem jednotky ve zmiňovaném SVJ a máte-li další dotaz k výše zmiňovanému tématu rád Vám na něj odpovím.   

 

Autor: Filip Vondra | středa 25.10.2017 9:09 | karma článku: 31,23 | přečteno: 4781x
  • Další články autora

Filip Vondra

Rumplcimprcampr

Úsměv na rtech, pozitivní myšlení a hybaj hledat práci v době covidové, schválně jak ti dlouho ten úsměv vydrží? Trocha statistiky se vždy hodí.

5.3.2021 v 9:00 | Karma: 14,27 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Filip Vondra

Loutkové divadlo

Loutky v režii zaměstnavatelů, aneb práci jen tak snadno nenajdeš, ale někdo si možná s tebou pohraje.

13.1.2021 v 21:15 | Karma: 11,82 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ekonomika

Filip Vondra

My nekrademe, my tady soutěžíme

Tímto heslem by se klidně mohli bránit všichni, kterým se zalíbila nějaká věc a došli k rozhodnutí, že ji potřebují mít doma také a musí jí mít stůj co stůj.

18.2.2018 v 9:10 | Karma: 16,23 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Společnost

Filip Vondra

Šedá voda

Lze využít šedou vodu v bytě uprostřed města, nebo je to řešení to je řešení pouze pro rodinné domy kde se musí udělat stavební úpravy při samotné stavbě domu...??

28.5.2017 v 8:18 | Karma: 14,56 | Přečteno: 556x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Filip Vondra

Kategorie dotazu nezařaditelná...

Hitparáda dotazů od uchazečů o zaměstnání na pozici skladník/skladnice, některé jsou z kategorie sci-fi, co myslíte?

2.4.2017 v 8:40 | Karma: 20,80 | Přečteno: 848x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1157x
Mám vlastní názor, a ten za sebe prezentuji, ačkoliv se to nemusí okolí líbit. Kritiku přijímám, avšak pohled na věc neměním a za obsahem si stojím. Občas slyším, že jsem povrchní - ale spíše mě jen nebaví se dokola v něčem pitvat.

Do politiky se nepouštím, ale pokud mám něco zajímavého za sebou, rád se o to podělím a to i když to sám prožiji.

Seznam rubrik