Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Zajímavý článek. Myšlenky jsou ve shodě např. s možnostmi předpovědi počasí a vývoje klimatu v minulosti i budoucnosti. Čím dál od současnosti, tím mlhavější. Problémy s neúplností informací zřejmě nelze principiálně nikde obejít.

Zmíněný deterministický chaos si lze mj. představit jako pohyb míčku vrženého danou energií v členitém terénu různým směrem. Některé nerovnosti míček překoná, ale jen do velikosti své energie. V hlubokém údolí je jeho pohyb do značné míry determinován. Analogicky pokud by byl Hitler zabit ve WWI, nejspíš by nevznikla nacistická diktatura, ale situace v mnoha zemích byla pro vznik diktatur příznivě nakloněna. Mohl by uspět führer trochu jiného ražení.

.

Uvědomil jsem si jednu věc ke článku, že by bylo možné zkoumat nitro černé díry pomocí párů kvantově provázaných částic. Částice sice spadne do černé díry v konečném vlastním čase, ale z hlediska vnějšího pozorovatele trvá pád na horizont událostí nekonečně dlouho. Takže změna u pozorované částice by stejně detekovala stav provázané částice ještě nad horizontem.

2 0
možnosti
Foto

O pozorování struktury černé díry kvantovou provázaností jsem napsal blog 11.4. :-) : https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=654767

0 0
možnosti