Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nepovažoval bych perspektivní vidění za deformaci, ale jen za způsob, variantu.

0 0
možnosti
Foto

Ano, člověk si tak na deformace zvykne, že mu jako deformace nepřijdou. Ale on ten předmět v dálce opravdu není tak malý. :-)

0 0
možnosti
DS

No, doporučuji některý článek na téma telecentrické a běžné optické soustavy https://www.edmundoptics.com/knowledge-center/application-notes/imaging/advantages-of-telecentricity/ . Pak se k tématu můžeme vrátit.

1 0
možnosti
Foto

Báječný, skvělý, úžasný! Tohle jsem vážně neznal. A to jsem fotograf. Ono se to na focení moc nepoužívá zřejmě. :-)

Nicméně tyhle telecentrické objektivy moc použitelné pro člověka nebudou. Asi těžko (zatím) člověku aplikujeme telecentrické oči a i kdyby koukal telecentrickými "brýlemi", bude ztracen, protože mozek je zvyklý vnímat perspektivně. Například je evidentní, že když se budeme koukat na stejně velké leč různě vzdálené kostky (jako na obrázku v tom linku), pak je uvidíme zepředu stejně velké. Ale jakmile je začneme obcházet, nastane pro nás optický zmatek. Asi si nedovedu přesně představit jaký. :-)

Jinak mi ale v blogu ani nešlo o konkrétní způsob odstranění perspektivního zkreslení jako o to, že když se jedna deformace odstraní, jiná vypluje. Tedy o to, že jakékoliv vnímání vždy nevyhnutelně znamená nějakou deformaci.

Ale opakuju, že jsem z toho linku nadšen a moc za něj děkuji. R^

0 0
možnosti