Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J71o33s56e35f 53P24o86t90r

1. 10. 2021 21:38

Pane Fikáček, máte špatně hned první nejdůležitější myšlenku :"A jak to souvisí s gravitací? Jistě víte, že gravitační pole zpomaluje čas".

Jedena z nejdůležitějších otázek byla "jak funguje síla, jak se přenáší od zdroje k objektům". Vyřešil ji Maxwell zavedením pole. Pole působí v prostoru a sílu přenášejí od centra k objektům kvanta.

Pro gravitaci však žádná kvanta nalezena nebyla. Vyřešil to genius Einstein , že sjednotil čas a prostor do časoprostoru s tím, že sám časoprostor je gravitační pole, které zakřivuje a deformuje energie a hmota, a sama energie a hmota se pak pohybuje podle zakřiveného časoprostoru.

Čas tedy zpomaluje koncentrace energie a hmoty, nikoliv gravitační pole, čas je jeho integrální součástí.

0 0
možnosti

J48o58s69e64f 88P13o88t51r

1. 10. 2021 21:43

Opravuji poslední větu :"Koncentrace energie a hmoty (kdo, co) zpomaluje čas, nikoliv gravitační pole, čas je jeho integrální součástí."

0 0
možnosti

Neváhejte, a vyložte nám, jak je čas kolmý(svírá s ním úhel 90 stupňů) na třírozměrný prostor. Nenechávejte si to pro sebe...

0 0
možnosti
Foto

Na to stačí speciální teorie relativity. Časová osa je vždy ve vlastním inerciálním systému kolmá na prostor. Stačí se podívat na Minkowského model viz třeba: https://en.wikipedia.org/wiki/Minkowski_space#/media/File:World_line.svg

1 0
možnosti
Foto

Nedávno jsem narazil na toto zajímavé video: Zajímal by mě Váš názor.

https://www.youtube.com/watch?v=79oh_knlPK0&ab_channel=BeWise

0 0
možnosti
Foto

No, není to úplně blbý. A je tam dost chybiček. Třeba, že foton nemá hmotnost atd. :-) Ale v zásadě je to OK. A k tomu zániku vesmíru taky něco mám: https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=756024

1 0
možnosti

Když jsem to dočetl, tak mě napadla hříšná myšlenka - nepodobá se to těm gravitačním teoriím s gravitony, které zde na blogu prezentoval před rokem jistý Julius Maksa?

0 0
možnosti
Foto

Těžko. Nějaký Maksa moc nepoužívá logiku, podle mé zkušenosti. A když složí k sobě pár fyzikálních slov, podobá se to čemukoliv. :-)

2 0
možnosti
Foto

Samozřejmě. Nebo vše kolem stojí? :-)

0 0
možnosti

Já nejsem žádný astrofyzik či kosmolog. Já si to vždy představoval tak, že vesmír je placatý a hmota, především pak supermasivní černé díry, na tuto placku tlačí a vyrváří tak zakřivení, které tvoří prostoročas. Jinak řečeno tam, kde miliardy světelných let daleko nic není (např. Boötesův void), není 3. ani 4. rozměr. Což světlu stejně nevadí, to se o čas nestará...

0 0
možnosti

P.S.: Karma plus a více takovýchto vědecky provokativních článků (NE z imunologie/virologie/vakcinologie) =D

0 0
možnosti