Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ahad Ha'am prosazoval kulturní sionismus. Po své první z později častých návštěv Palestiny napsal už v r. 1891 "Pravda z Eretz Yisrael". Už tehdy se židovští osadníci k místním chovali jako chuligáni.

"Zajisté se musíme poučit z obou našich historií. Jak z té minulé, tak z té současné. Jak opatrní musíme být, abychom nevyprovokovali hněv místních lidí tím, že bychom se k nim chovali špatně. Jak bychom měli být opatrní při jednání s cizinci, mezi které jsme se vrátili žít. Měli bychom se k těmto lidem chovat s láskou a respektem. A nemusím ani říkat, že se spravedlností a dobrým úsudkem. Ale jak se naši bratři chovají? Přesně obráceně! Byli otroky v své diaspoře a najednou mají nekonečnou svobodu, divokou svobodu, kterou může nabídnout jen země jako je Turecko (Otomanská říše). Tato náhlá změna zasela despotické tendence v jejich srdcích, jak se to ostatně bývalým otrokům (eved ki yimlokh), podle rčení když se otrok stane králem, vždy stává. Chovají se k Arabům nepřátelsky a krutě, neoprávněně vstupují na jejich půdu, nestydatě a bezdůvodně je bijí, a dokonce se svými činy chlubí. Není nikdo, kdo by tuto lavinu odporných a nebezpečných tendencí zastavil.

My, kteří žijeme v zahraničí, jsme zvyklí věřit, že téměř celý Eretz Yisrael je nyní neobydlená poušť a každý kdo si tu chce koupit pozemky může. Ale to není pravda. Je velmi obtížné najít v zemi [Ha'aretz] obdělaných polí taková, která nejsou používána k výsadbě. ...

...Arabi jsou stejně jako všichni semité ostře smýšlející a chytří. ...Arabi, zejména městské elity, vidí a chápou, co děláme a co chceme dělat s touto zemí, ale oni mlčí a předstírají, že si toho nevšímají. Pro tuto chvíli náš postup nepovažují za budoucí nebezpečí, které by jim hrozilo ... Ale v případě, že přijde čas, kdy se život našich lidí v Eretz Yisrael vyvine do bodu, kdy jim budeme brát jejich místo, a to buď mírně nebo výrazně, místní jen tak neustoupí o krok stranou tak snadno.

3 0
možnosti
Foto

V totmo směru jsou Židé v Izareli dnes, taky do jisté míry produkty násilí na nich páchaného. Říkám tomu transfer agresivity. Naštěstí jsou agresivěnjší daleko méně než fašisté, ale něco z té agresivity si z holokaustu bohužel přivlastnili.

1 3
možnosti

Tu Vaši větu že si Židé "z agresivity holocaustu něco přivlastnili" byste měl říct generálu Eisenhowerovi, který osvobozoval koncentráky v Německu. Ale řekl byste to jen jednou. Nechal by Vás vyhrabávat mrtvoly z hromadných hrobů, stejně jako okolní německé obyvatele, a neustoupil by ani kdybyste úporně zvracel.

1 2
možnosti
Foto

To jsou kecy. To že někoho zmlátí, ještě neznamená, že je provždy oběť, i když on začne mlátit jiné. Jako když někomu zabijí ženu, má on proto právo zabít prvního člověka, který půjde kolem? Pěkně zvrácený, hloupá a gresivní logika. Takhle uvažují zločinci. :-) Prostě si myslím, že mají právo jednat s jinými, jak se jim zachce. :-)

1 1
možnosti

Izraelci nevybudovali svůj stát na roli oběti, ale právě naopak – už nechtějí být v roli oběti. Jaký argument můžete předložit pro své analogické tvrzení, že Židé uplatňují "právo zabít prvního člověka, který půjde kolem"? Snažíte s mou osobou manipulovat a podsunout mně, že jsem stoupencem "zvrácené, hloupé a agresivní logiky" a že "takhle uvažují zločinci". Jenže to svědčí spíše o Vašem způsobu uvažování a nikoli o mém.

1 2
možnosti
Foto

Jinak se uklidni. Zase přecházíš do agresivní demogogie s vypnutým mozkem. A přitom umíš dobře argumentovat, takže se, prosím, vrať k tomu přemýšlení a argumentování, jo? :-) Hádanice na jeskynní úrovni nejsou k ničemu a budu je mazat. :-)

0 4
možnosti

Vy jste o Židech klidně napsal, cituji: "Naštěstí jsou agresivěnjší daleko méně než fašisté, ale něco z té agresivity si z holokaustu bohužel přivlastnili" a chcete mě poučovat o tom, co je "agresivní demogogie s vypnutým mozkem"?

Stát Izrael si jako zkušenost holcaustu vzal heslo do své armády "už nikdy jako ovce", a všichni ostatní, kteří byli schopni svou děsivou zkušenost s holocaustem někomu předat, ji předávali a předávají jako varování před naprosto nepředstavitelným násilím, které nemá v dějinách obdobu.

Právě to, co jste uvedl Vy, je dokonalý příklad demagogie, který jste navíc ještě podpořil vyhrožovací rétorikou, aniž byste se ovšem pokusil svůj výrok jakkoli obhájit. Chápu, že se dá obhájit velice těžko.

0 0
možnosti
Foto

Mechanismus, který vychovává v rodině kriminálníky je ten, že je jejich rodiče mlátí a chovají se jako kriminálníci. I když jsou děti oběti, přesto či právě proto se stávají agresory.

To je zcela neodiskutovatelný mechanismus mnohokrát v psychologii ověřený. V sociologii to funguje v trochu větším měřítku. Někteří lidé se tomu umí bránit, ale nidky se nelze ubránit zcela. Samozřejmě, že jsou i reakce typu předání poselství dalším generacím a světu, ale to se nevylučuje. Obojí působí souběžně.

Takže oběť často přejímá alespoň čásyt agresivity na ní spáchané. Že by najednou Židé byli výjimkou. Obávám se, že nikoliv, když jsem si četl výroky některých izraelských pilotů po porážce Egypta ve válce. Jeden doslova prohlásil: "To máte za holokaust." Jako kdyby Egypťaněé něco s holokaustem měli.

Docela pěkný příklad toho, jak židé převzali adresivitu od Hitlera. Otázka je jen, kolik jí, kolik bezohlednosti převzali, ne jestli ji převzali. :-)

Vyhrožování? Co se asi stane agresorovi, když se mu znemožní agresivita. Já myslím, že se mu dostane přiměřené reakce. Právem na obranu před agresí nemůže nelze vydírat. Koukám, že někdo má problém s morálkou. :-)

0 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Máte pravdu v tom, že děti, které vyrůstají v rodinách, kde dominuje násilí a nedostatek lásky, se často v dospělosti stávají agresory. Jenže je naprosto nesmyslné tento mechanismus vztahovat na holocaust. Nacisté nebyli vychovateli Židů a koncentrační tábory nelze přirovnávat k nefunkční rodině. Je to absurdní. Židé byli vytrženi ze svého prostředí, jejich rodiny byly násilím rozervány a většina věznů toužila se ke svým blízkým vrátit. Jejich láska nezmizela, spíše se tou děsivou zkušeností posílila. Z vězňů koncentračních táborů se nestávali zločinci, ale přímo opak všeho, co reprezentuje zločin.

Nevylučuji, že nějaký jeden pilot (snad uznáte, že jeden pilot nejsou všichni) mohl Egypťanům říci "to máte za holocaust", ale zkuste lépe prozkoumat dějiny druhé světové války, možná budete překvapen, kolik nacistických zločinců uprchlo před spravedlností právě do Egypta. Vždyť jeden z předních strůjců holocaustu – velký jeruzalémský muftí Amín-al Husajní, který osobně organizoval vyvraždění přibližně osmi set tisíc evropských Židů a Slovanů, dožil v Egyptě jako národní hrdina.

Vy tady hovoříte o agresivitě a přitom promazáváte příspěvky ve velkém. Přičemž je naprosto evidentní, že v žádném případě nezkoumáte příspěvky objektivně, ale čistě subjektivně. Cenzura je formou agrese. Jestliže jsou podle Vás některé příspěvky tak závadné, že je musíte mazat, proč je zde naopak nenecháte, aby každý viděl, jak se autor toho příspěvku znemožnil? A nebo máte spíše strach, že ty příspěvky ve skutečnosti znemožňují Vás? Klasickým příkladem agrese v diskusi je stav, kdy diskutér útočí v osobní rovině. Podívejte se na své vlastní příspěvky. Snažíte se mně například podsunout, že jsem stoupencem "zvrácené, hloupé a agresivní logiky" a že "takhle uvažují zločinci". To není argumentace, to je snaha dotknout se diskutujícího v osobní rovině. Tuhle metodu znali a kritizovali již antičtí učenci. A je dokonalým důkazem argumentační neschopnosti toho, kdo tuto metodu uplatňuje.

0 0
možnosti