Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J51o91s50e54f 98P61o28t48r

1. 5. 2015 1:01

"Zmíněné zdání....... plodí naivní a plytký názor, že matematické struktury jsou podstatou hmoty"

Přiznám se, že jsem v životě neslyšel názor, že matematika je podstatou hmoty, až v tomto článku. Současná fyzika tvrdí, že podstatou  hmoty je energie, která se v milisekundách po Velkém třesku změnila na kvark-gluonové plasma a dále vedla  k normální hmotě.

Jiná situace je v tom, že všechny děje ve vesmíru lze matematikou vyjádřit, takže se tvrdí, že vesmír se matematikou řídí.

Problém je v tom, že nikdo neví co je to matematika. Část myslitelů tvrdí, že matematika existuje nezávisle na hmotě a lidském myšlení, třeba   že matematické struktury jsou uloženy v Platonově světě ideí. Zbývají část tvrdí, že matematika je lidský výmysl, který jen popisuje svět. Otázka je nevyřešena.

0 0
možnosti
Foto

Nejsem si jist, že současná fyzika tvrdí, že "podstatou  hmoty je energie". Ta energie měla taky hmnotnost, byla složena z fotonů s určitou frekvencí atd. Energii lze těžko chápat jako podstatu hmoty, ale jako podstatu hmotnosti by chápat šla. Ale hmota a hmotnost jsou dvě zcela odlišné věci.

A názor, že matematika je podstatou světa se ve špičkové fyzice objevuje, ale do popularizační roviny ještě asi moc nepronikl. :-)

0 0
možnosti
JH

Já, jako malý, nemaje žádného vzdělání, jsem si vždy myslil, že makro musí souviset s mikrem. Byl jsem jen pozorovatel. Co když hvězdné systémy jsou obdobou atomů, jen v jiném rozměru. Vždyť i vzdálenost atomů v jakékoliv hmotě mezi sebou je v jejich měřítku ohromná. Jakési síly to drží pohromadě. Galaxie mohou být pouhé sloučeniny. Kupy galaxií buňkami a celý Vesmír třeba velkým mravencem. Tolik úvaha.

0 0
možnosti
JH

A ještě, ten mravenec může žít v dalším ohromnějším Vesmíru.

0 0
možnosti