Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jazyk jako komunikační nástroj je jistě ovlivněn prostředím a potřebností, na druhou stranu ovlivňuje myšlení. Dle zjednodušeného pohledu by potom kulturní nadstavba, zaváněla jakousi samoúčelností, ale tak tomu není.

Z opačného pohledu je nutné si uvědomit, že zplošťování a zjednodušování jazyka vede k jeho postupné degeneraci, což má za následek hloupnutí obyvatelstva a neschopnost pochopení složitějších myšlenkových konstruktů. Je otázkou, zda stále vyspělejší technika a její pochopení je schopna bohatost jazyka nahradit. Vzdělanost se pak může ubírat zcela jiným směrem.

0 0
možnosti

Jednou jsem už také viděla, ale podívala jsem se ráda znovu. Poučné nejen kvůli kmeni Pirahá, ale i konkurenčnímu způsobu boje mezi vědci... kteří jak jinak, žijí minulostí a hlavně budoucností. Tím jsem nemyslela pana Everetta... VámR^

2 0
možnosti

Myslím, že jsem to viděl - ten lingvista se pak už nemohl ke kmeni dostat, úřady to blokovaly a Chomski jeho teorii úplně odmítl - protože se mu nehodí do krámu. Úvahy autora o důvodech, proč mají indiáni takový jazyk, jaký mají, vypadají logicky. Jen to odkazuje na to, že mozek, jehož produkt je mysl, není tak důležitý - aby vytvořil jednotný mustr například jazyka. Dodává vlastně nástroj myšlení a jazyk se vytvářel podle daných podmínek. To, že tihle indiáni ignorují čas, je opravdu zvláštní - vidí přece, jak lidé stárnou..... Eskymáci by pak taky nemuseli mít pojmy času - protože i oni mohou být v oblasti, kde led nikdy netaje a moře je pořád stejné........A k té stavbě pyrmid jako příkladu, že jazyk je složitý účelově - lidi moc nemyslí na to, že starý Egypt musel vznikat dlouho - před ním tam byly minimálně 10 000 let nějaké nomádské kmeny, které tvořily taky nějaká království a měly složitý jazyk a starý Egypt jako civilizace vznikal postupně- jazyk už měly od těch nomádů k dispozici. Nevznikl proto, že stavěli pyramidy....to by bylo příliš rychlé.

2 0
možnosti
Foto

U těch Eskymáků se musí vzít v úvahu střídání roční dob, které velmi výrazně ovlivňuje jejich lov a tím i přežití, a ochranu před mrazem apod. To u Pirahá není.

Jo, to s tím vývoje Egypta asi tak bude, moc jsem to zjednodušil. Chybí mi holt historické znalosti. :-( Díky za upřesnění.

1 0
možnosti