Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Saaayush

25. 7. 2009 9:21
...

Já bych to udělala jinak. V autoškole bych dala několik lekcí první pomoci přímo zaměřených na situace při dopravních nehodách...

0 0
možnosti
C

cechynka

15. 5. 2009 15:04
No...

Karta možná není úplně marná, ale myslím, že nejdůležitější (samozřejmě kromě ochoty vůbec pomoci) je fakt si to prakticky zkusit... ona to zase není taková sranda, nedávno mi trenažér na dnech urgentní medicíny při masáži opakoval: přitlač trochu :-) Takže by prostě nejlepší řešení bylo, aby praktická výuka KPR byla pevnou součástí řidičských zkoušek.

Jinak neustále k tomu dýchání - jak známo, laik nemusí nutně dýchat z úst do úst, ale musí provádět komprese. Ovšem... spousta lidí prostě neudělá NIC.

0 0
možnosti
DS

VyMeTaky

15. 5. 2009 14:48
Teda...

Nemám problém resuscitovat zvíře, už jsem jich pár rozdýchával, a roušku jsem nepotřeboval, ale tak nějak mám mentální problém homelessovi nebo nějaký smážce poskytnout KPR.

0 0
možnosti
RH

Ubaram

15. 5. 2009 13:42
nemáte roušku?

Projděte se po ulici, spočítejte náhodných 100 lidí (včetně homelessů atd) a pak řekněte do kolika z nich byste chtěl dýchat bez roušky. Pak projděte ty do kterých byste dýchal bez roušky, představte si že dodřený obličej a v ústech zvratky (které sice podle návodu jistě odstraníte ale...). A projděte ten seznam znovu.

Na to aby nějaká kartička k něčemu byla by lidi především museli tu pomoc chtít dát. A nemít na to ochranné prostředky, to si jen říkáte o to něco si odnést. Já naposled chodil na testy každý měsíc půl roku protože dotyčný měl prý žloutenku C.

0 0
možnosti
TT

hbf

15. 5. 2009 13:38
Problém není v neznalosti

Problém není v neznalosti. Jednak si myslím, že doma v klídku si kdokoliv vzpomene na ty úplné základy a jestli bude či nebude dodržen poměr 30:2 / 15:2 je víceméně irelevantní, beztak se to číslo každých deset let mění.

Problém je v tom, že když dojede na lámání chleba, je to stres, člověka to tlačí do kouta, k rozhodování a odpovědnosti a také k nepříjemné osobní zaangažovanosti. A tomu se každý rád vyhne a zdůvodní si to tak, že prstě pospícha, že to neumí, že to pořádně neviděl, že k tomu sofort dorazí záchranka, prostě se z toho snaží sám před sebou vymluvit. Navíc na rozdíl od filmů málokdy potřebuje první pomoc pěkná nalíčená dvacetiletá slečna :-), většinou je to zkrvavené, upocené tělo bůhví koho.

Pokud se má něco zlepšit, je třeba bojovat především s tímto blokem, s přirozenou snahou člověka neřešit složité a nepříjemné situace. Kartičkou se to rozhodně nezlepší.

0 0
možnosti
ZB

zbynek01

15. 5. 2009 15:21
Re: Problém není v neznalosti

Nezlobte se, ale toto nejsou argumenty...

Byla-li by v autoškole povinná výchova k první pomoci a měla-li být výrazným podílem na bodovém hodnocení absolventa, pak by řada Vašich argumentů musela padnout. Problém je jinde. Nikdo v této společnosti nepovažuje za hodného pozornosti, kromě sebe. Jsme vycháváváni a vychováni k sebestřednosti a problémy druhých nás nezajímají. Zde je ten problém. V celé společnosti je naprosto zanedbána výchova empatie a soužití.

Toto je bohužel stigma tohoto středoevropského kráteru, kdy se už od Bílé hory každý učil nikomu nevěřit a žít jen pro sebe....

Egoismus, sobectví a závist je nám vlastní a pokud se to nezmění, nemáme nejmenší šanci uspět v civilizované společnosti...

0 0
možnosti
JS

x.time

15. 5. 2009 13:15
no

nevim jak je to ted v autoskole ale jak jsme ji delal ja tak jsme tam meli asi dve hodiny o prvni pomoci .... ale mozna ze to bylo neco navic co neni v zakone protoze ta autoskola kde jsme delal ridicak byla trochu jine urovne nez jedno auto a vyukova mistnost v garazi

0 0
možnosti
ZF

sigishoara

15. 5. 2009 13:27
Re: no

No oni snad nemají povinnost něco vykládat. Já měl akorát jízdy a pak jsem mohl dobrovolně chodit na konzultace. A pak, je skvělý, že jste měli ten kurs, ale chce to prostě tu zkoušku nebo něco, co člověka donutí se to naučit. Ale abych neustále nekritizoval, určitě i ty dvě hodiny měly větší přínos, než nějaká karta. Pochopil bych, kdyby si v té autoškole vzali tu kartu do ruky a bod po bodu by jí procházeli a vysvětlovali, ukazovali, nechali si vyzkoušet..pak by možná byl její efekt i patrný. Dík, Zdeněk Fík

0 0
možnosti
VT

marvinka

15. 5. 2009 12:34
Já jsem pro

Pro někhoho je návod dobrý. Jednorázový kurz první pomoci člověk za pár let zapomene. Když není povinnost je opakovat, potom je kartička a návod lepší než nevědět nic a být v šoku, že se stala nehoda. Někdo je v šoku takovém, že zapomene číslo na záchrannou službu !Když to bude mít napsané, třeba mu to zapálí..

0 0
možnosti
ZF

sigishoara

15. 5. 2009 12:57
Re: Já jsem pro

Dobrý den,

musím souhlasit s poznámkou, že pokud to člověk neopakuje, zapomene. Vidím to sám na sobě, ale je fakt, že si jednou za čas prostě vezmu poznámky z přednášky a projdu si ty základní body. Trvá to tak 10 minut a  stačí to. Na druhou stranu na sebe musim prásknout, že já (snad se dá říct díkybohu) nikdy člověka neresuscitoval. Vše jsem zkoušel jen na figurínách od "novorozence" po "dospělce". Takže bych dodal: Karta ano, ale člověk by si měl párkrát v životě zkusit dvě minuty masírovat srdce na "andule", zkusit jí prodýchnout, překulit figuranta do stabilizované polohy..kdyby to dělal takto jednou za 5 let, určitě by mezi tím byla karta dobrým pomocníkem. Jinak jejímu smyslu moc nevěřim. S pozdravem, Zdeněk Fík

0 0
možnosti
B

breburda

15. 5. 2009 12:04
a co ty nůžky?

MAJÍ BÝT DLOUHÉ 15 CM NEBO BRANŽE JSOU 15 CM? JÁ OSOBNĚ BYCH DO CIZÍHO ČLOVĚKA NEDÝCHAL, BRRR

0 0
možnosti
AH

AAZ

15. 5. 2009 12:08
Re: a co ty nůžky?

Přeju ti, abys jednou nepotřeboval první pomoc od někoho, kdo uvažuje jako ty............

0 0
možnosti
DL

D. Lister

15. 5. 2009 11:53
kurz nepomuze

, problem je pamet. Ja absolvoval autoskolu dvakrat, vcetne kurzu prvni pomoci, nezavisle na tom nekolik intenzivnich kurzu prvni pomoci, jeden dokonce tydeni kde jsem se ucil i primou masaz srdce. Po cca 12ti letech si nepamatuju ani ten Vami zminovany pomer, jen vim ze prustrel hlavy s krvacenim z leveho ucha se osetruje polozenim pacienta na levou stranu :-/. Takze si myslim ze karta by pomoct mohla, ale musel by ji kazdy mit na ocich pokazde kdyz sedne do auta. Zahrabana pod podlahou v kufru u rezervy bude na nic.

0 0
možnosti
VT

marvinka

15. 5. 2009 12:24
Re: kurz nepomuze

Souhlasím. Ten, kdo chce poměry a první pomoc neustále znát, musí si tyto informace čas od času zopakovat.. Ani paměť není dokonalá.

0 0
možnosti
MP

tridvaraz

15. 5. 2009 11:49
Co dřív - volat nebo resuscitovat?

Taky podle toho, kde jste.

Nedávno jsem se bohužel přichomýla k dopravní nehodě na křižovatce, během krátké chvíle volalo na 155 nejmíň 5 lidí z řad kolem-jdoucích a -jedoucích. Sanitka tam byla dřív než jsme stihli lékárničku otevřít.

Zato na zapadlé okresce to může být kardinální problém.

Ovšem pokud na té zapadlé okresce je zachráncem někdo, kdo si není jistý, co má dělat, je dobré volat - oni znavigují a radí, takže na kartičku s tahákem se lze vykašlat. Hlavně aby tam byl signál.

A hlavně nebourat.

0 0
možnosti
ZF

sigishoara

15. 5. 2009 13:02
Re: Co dřív - volat nebo resuscitovat?

Dík. Máte pravdu, ve městě je situace mnohem jednodušší. A v podstatě jsme se shodli i na tom volání. Já si prostě myslím, že ta kartička, kterou budeme mít v autě, je jednoduše naučitelná za 2 hodiny.. Zdeněk Fík

0 0
možnosti