Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Studijní obor : budoucí nezaměstnaný

Na úřadech práce je aktuálně 630 tisíc Čechů. Hrozivé číslo. Jenže při běžném prohlédnutí jakéhokoliv inzertního média zjistíme, že pracovních nabídek není zrovna málo. Jak to, že se tedy na ně nikdo nehlásí? Odpověď je nasnadě: lidé, čekající na práci totiž nemají pro tu poptávanou odpovídající vzdělání. 

České školství produkuje vesměs absolventy humanitních studií. Univerzity ročně chrlí stovky nových filosofů, sociologů, politologů, nebo expertů na cestovní ruch, český průmysl však poptává konstruktéry, experty na hydrauliku, aplikované IT, nebo nanotechnologie. Samostatnou kapitolou jsou pak poctivá, tradiční řemesla: kam se poděli všichni ti truhláři, klempíři, instalatéři nebo soustružníci a frézaři ? Zatímco vy si asi schopného řemeslníka díky rodině a známým ještě najdete, firmy už na nedostatek kvalitních řemeslníků upozorňují několik let a začínají pracovníky shánět v zahraničí, aby stíhaly termíny. Přitom by se mohlo zdát, že o volná místa bude v regionech s vysokou nezaměstnaností boj. O některá není. Na úřadech práce totiž nikdo, kdo by vám prorazil ucpaný odpad ve dřezu, frontu na práci nestojí. 

O řemeslná učiliště není ze strany studentů zájem. Svůj podíl na tom mívají i rodiče, kteří nezřídka kdy své potomky od řemeslnických oborů odrazují: bojí se, aby se nenadřeli, aby je neofouklo, své hraje i společenská prestiž. Podle průzkumů veřejného mínění se přitom řemeslníci na žebříčcích prestižních zaměstnání umisťují mnohem lépe než například politici a finančně si také nevedou vůbec špatně, někteří z nich jsou naopak velmi vysoko nad průměrem. Zažité dogma „špinavé a málo placené práce“ však stále přetrvává. Roli v tom hrají i média, která opěvují pochybné celebrity a podivné hvězdy a hvězdičky proslavené hlavně svými skandály, zatímco o uznání a ocenění dobré práce řemeslníků, úspěších techniků, vědců nebo vývojářů se prakticky neví. A je jich u nás, naštěstí, pořád ještě dost.

Největším problémem však zůstávají tzv. kapitační příspěvky státu vysokým školám. Tyto „peníze za přijatou hlavu“ totiž nutí školy brát větší počet studentů, nežli je kapacita zařízení. Tím se zákonitě snižují nároky u přijímacích škol (drtivá většina soukromých vysokých škol přijímá studenty bez přijímaček) a na vysokou školu se tak dostanou studenti, jejichž IQ nestačí ani na středoškolské studium. Naopak, absolventů vysokých škol ryze chemického zaměření je v celé republice každým rokem jen pár desítek. V zemi přitom úspěšně funguje hned několik významných chemických firem. Podobná situace panuje v dalších průmyslových odvětvích a také v oboru farmacie. 

Čísla jsou přitom alarmující: jestliže v roce 2003 tvořili studenti technických oborů 1/3 všech vysokoškoláků, vloni to bylo již pouhých 16%. Protahování stávajícího stavu přitom táhne v dlouhodobém horizontu českou ekonomiku do propasti: český export tvoří 80% veškerého HDP země. Nemůžeme ale vyvážet politology, i když jich máme značný nadbytek, ani filosofy a historiky, nýbrž výrobky. A ty musí někdo vyrobit… Netvoří náhodou náš export hlavně stroje, zařízení, dopravní prostředky a technologické celky ?! ... 

 

Vláda chystá novelu školského zákona, která by mohla vejít v platnost již v lednu příštího roku. Ministr školství již avizoval, že součástí této novely mají být například zkoušky z těsnopisu. Nejsem si jistý, že právě těsnopis je to pravé ořechové, co náš trh práce potřebuje a čekatele na „pracáku“ vytrhne z údělu nezaměstnaných. Naopak, v novele zatím zcela chybí například možnost budoucích zaměstnavatelů zavázat si své studenty výměnou za financování studia, nebo vypisování grantů a stipendií na obory, které by Česká republika aktuálně potřebovala.

Zvýšení zájmu o studia na technických oborech je jedním z mála východisek pro ukončení stagnace české ekonomiky. A současně také velmi účinným a finančně nenáročným způsobem jak efektivně, účinně a dlouhodobě snížit nezaměstnost. Pan ministr si to zřejmě ještě neuvědomil. I proto budou na stovkách humanitně zaměřených škol skládat studenti povinnou zkoušku z těsnopisu a do kolonky studijní obor psát: "budoucí nezaměstnaný". 

Autor: Karel Fiedler | čtvrtek 12.6.2014 7:30 | karma článku: 36,83 | přečteno: 3892x
  • Další články autora

Karel Fiedler

Penízků LESK a BÍDA spravedlnosti ČESKÉ JUSTICE.

Tak pan Janoušek prý nemůže nastoupit do vězení? Protože by tam mohl i zemřít kvůli špatnému zdravotnímu stavu, jak jsem se právě na síti dočetl.

27.4.2018 v 14:40 | Karma: 30,68 | Přečteno: 585x | Politika

Karel Fiedler

Slon v porcelánu, kožich naruby aneb přímou demokracii všem a všude, jen sami sobě ne ….

Za největšího propagovatele a prosazovatele přímé demokracie sám sebe prohlašuje Tomio Okamura. Respektive spíše to o sobě, bohužel, (to slůvko je zde opravdu na místě), neustále vykřikuje.

20.4.2018 v 7:10 | Karma: 16,61 | Přečteno: 537x | Politika

Karel Fiedler

Demonstrace nebo dobře zrežírované divadlo s (naivními) komparzisty?

Ještě malá glosa k minulému pondělku a k "spontáním demonstracím". Na základě výzev čtenářů jinde uvádím i zde. Po uplynulém týdnu jsem si při víkendu našel trochu času k napsání mého malého komentáře na proběhlé události.

14.3.2018 v 7:00 | Karma: 40,86 | Přečteno: 1797x | Politika

Karel Fiedler

Politická scéna v troskách. Opravdu by Babiš zrušil Senát?

Nad daným problémem je nejlepší se vždy zamyslet s nadhledem a až s odstupem času. Je to téměř vždy lepší, než „šít názory horkou jehlou“.

27.10.2016 v 7:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 366x | Politika

Karel Fiedler

Nemocný ministr Herman - bacil střetu zájmů je nakažlivý. O čem se tolik nepíše...

Navrhněte si také svého strýčka aneb když konflikt zájmů je zavřený kdesi v šuplíku. Zvláštní, že na to toto se v kauze Brady tak trochu zapomnělo ....

25.10.2016 v 7:35 | Karma: 40,26 | Přečteno: 1759x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 968x
Občan, kterému není lhostejná situace v našem státě a v naší společnosti.