Pohádka o chytré horákyni aneb nepřijela - jedině tím se "proslavila"- trochu málo, ne ?

V Bruselu je asi bestsellerem pohádka O chytré horákyni. Sláva některých politiků začíná být postavená na tom, že vlastně o nich nevíme.  Podle minulého týdne alespoň v naší kotlině. 

Důvody slávy či proslavení se, jsou různé. Někdo se proslaví něčím pro lidstvo nepostradatelným, záslužným, jiný hloupostí, nad kterou zůstává rozum stát, ale objeví se třeba alespoň v nějaké knize rekordů. A někdo se proslaví třeba jen tím, že nepřijede někam, kam údajně měl, ale skoro nikdo jej tam nezná a byl tam nejspíše svou bezvýznamností zcela zbytečný.

Zdá se vám to šílené? Kdepak. Vždyť jsme toho byli svědky jen před pár dny v přímém přenosu. V Česku je přece možné snad úplně všechno !

Kdybych byl učitelem, mohl bych se vás zeptat: znali jste jméno šéfky unijní diplomacie Federicy Mogheriniové? Buďte k sobě upřímní, protože nejsem učitel a nebudu vás známkovat. Tipnu si však přesto klidně i na dálku, aniž bych chtěl kohokoliv podceňovat, že jen málokdo by věděl, kdo tato žena je a možná i to, že vůbec existuje a zastává nějakou funkci ?

No vidíte – a přesto je to tak, i když to skoro vypadá jak z té pohádky O chytré horákyni. Ta přijela oblečená neoblečená, učesaná neučesaná. Ministryně zahraničích věcí Evropské unie sice opravdu existuje, ale o jejich krocích v zahraniční politice nevíme – troufnu si tvrdit – nikdo nic. Paradoxně se tak vlastně proslavila a vešla do povědomí českých občanů jen tím, že k nám nepřijela, i když prý měla.

To se mi v současné situaci, kdy jde v Evropě o hodně a je to významně závislé na zahraniční politice, jakou budeme jako celek uplatňovat, zdá žalostně, až trapně málo. Nebylo by spíš na místě, abychom byli informováni o tom, co konkrétního tato žena podniká v oblasti zahraniční politiky a diplomacie? Abychom ji znali, věděli jsme, zač bojuje, jaké zastává názory? Já mám zatím velmi silný pocit hraničící s jistotou, že zahraniční politiku Evropské unie hlavně určuje (diplomaticky a velmi mírně řečeno) méně vnímavá a prozíravosti prostá Angela Merkelová a zástupce dnes už opravdu multikulturní Francie Hollande, nyní už ovšem celkem obtížně zvládající dění ve své zemi.

Místo toho se dočetli občané – a věřím, že většina skutečně poprvé – o tom, že jistá dosud pro nás neznámá žena jménem Federica Mogheriniová nepřijela na návštěvu Prahy. Prý možná i kvůli tomu, že někteří čeští politici automaticky spojují islám a uprchlíky s terorismem, aniž mezi nimi rozlišují. Nevím, jaký byl skutečný důvod, tento například uvedl s odkazem na vysoce postavený evropský zdroj Český rozhlas-Radiožurnál. Dá se to pochopit tak, že se k nám bála, nebo že nás považuje za někoho, s kým se nedá diskutovat? Nechci jí křivdit, ale i sám se ptám, co bylo skutečnou příčinou, protože přece jen doufám, že zrušený příjezd nebyl snad tahem na to, jak političku i v Česku proslavit, nebo spíše mnohým možná její existenci pouze odtajnit ?

Oficiálně uváděným důvodem pro odložení návštěvy se stalo zranění nohy ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Jenomže o tom se vědělo už několik dní, nebylo snad třeba se rozhodnout tak náhle, jak se nakonec stalo. Premiér Bohuslav Sobotka tvrdí, že návštěva byla jen odložena…nu, kdo u nás ví, že? Třeba tento kousek pomůže k tomu, abychom příště, až skutečně pro nás dosud neviditelná Federica Mogheriniová přijede, už věděli kdo je a čím se zabývá - což by možné bylo, a jaké jsou výsledky jejího působení - to už ovšem, vzhledem k výsledkům její činnosti, asi méně.

Dovolím si zůstat u své teorie. Neměly by o této dámě vypovídat konkrétní činy a skutky – které by nám měly být známé? Možná, kdyby občané věděli, co vše se podniká na poli zahraniční politiky vedené EU a zbytkem světa i v současné uprchlické krizi, byli by klidnější. Ale to je úkolem hlavně této šéfky a jejího týmu.

Zatím jsme byli seznámeni však pouze s tím, že k nám nepřijela.

Bohužel, „neviditelných“ vysokých politiků v Evropském parlamentu sedí víc. A domnívám se, že není chybou občanů, že je neznají.

V této souvislosti nelze nevzpomenout například na také dlouho nám asi neznámého muže. Do povědomí některých možná vešel poté, co poskytl rozhovor serveru Politico. V něm tento eurokomisař pověřený migrační krizí v EU a bývalý řecký ministr zahraničí Dimitris Avramopulos odmítl obavy, že nezvládnutí migrační vlny posílí extremisty. Doslova pak pravil, že Evropskou komisi následky nezajímají a politické dopady jsou jí jedno (uvedl to i nás český server Novinky.cz). Tak to mě tedy opravdu zvedlo ze židle ! A asi aby to tento dosud utajovaný eurokomisař ještě "vylepšil", dodal tehdy ještě, že komise je na pět let a prosazuje tedy v tomto období svou vizi. Jelikož jejím členům prý nejde o opětovné zvolení, Avramopulos ve zmiňovaném rozhovoru vzkázal celé Evropě: „Přestaňte konečně uvažovat o dopadech migrace na politické scény jednotlivých zemí.“

Pokud zahraniční politiku EU a migraci v ní řídí a řeší takto (ne)schopní politici, jež vysoce zastiňují i u nás nedostižného Jiřího Dienstbiera, nedivme se, že současná migrační vlna (a nevylučujme z toho dlouhodobou dřívější imigraci do západní Evropy) tuto zahraniční "politiku" výrazně znejišťují. Nejistota příjezdu paní Mogherini je v tomto kontextu pak zcela bezvýznamná …

Autor: Karel Fiedler | pondělí 23.11.2015 7:45 | karma článku: 24,77 | přečteno: 684x