Vivat ekologie

Ekologie – slovo dneška , skloňované ve všech pádech a používané málem častěji než chleba.Blíží se zima a s ní i topná sezona , která leckde už i začala . Čím budu topit ?

  Já osobně dřevem v kachlových kamnech a štěpkami s dřevním odpadem (piliny , hobliny a odřezky)  v kotli . No a známí spoluobčané ? Někteří dřevem , další  uhlím a většina ještě levnějším a mizernějším uhlím. Že by někdo v mém okolí topil s plasty o tom nevím (mají většinou nové zplynovací kotle a nechtějí si je zničit ) , naštěstí !

  Vím , že mnozí z nich by rádi topili briketami z pilin a dřevního odpadu . Je z nich mnohem míň smradu (kouř téměř voní) , špíny a popela , který se navíc může použít jako hnojivo. Jenže dát 300- 400 Kč za metrák briket, když nejlevnější uhlí stojí cca 150 Kč za metrák ? Kdo by odolal ? Ostatně co by jste zvolili vy s důchodem 8- 9000 , nebo platem o 2- 5000 čistého vyšším ?

A tak si říkám proč , když se jedná o odpad, který vám na pilách ještě před několika lety rádi dali a v podstatě zdarma i dovezli a upravený do briket se nechal koupit za stovku metrák jsou brikety dnes tak drahé ? A vidím jak u elektrárny v Poříčí ( EPO Trutnov)

     rostou hory pilin , krajinek , větví a odřezků .

Na pilách v okolí jsem se dozvěděl , že už ani ceny odřezků a krajinek nejsou co bývaly . Hodně toho totiž skoupí EPO neboť prý dostávají dotaci na spalování ekologických biopaliv .

   To zní docela rozumně ne ? Ostatně proto mají ten nový fluidní kotel a odsířený komín s filtry na popílek , který umí perfektně a relativně čistě spálit i mizerné uhlí , aby se mohli chovat tak „ hezky ekologicky“

    No a ty občane vyber si : zaplať buď za drahé brikety , nebo si smrď pod nos nekvalitním uhlím (nemůžu si pomoct , ale mně smrdí i to kvalitní pálené v domácích kotlích a kamnech). A v blízké budoucnosti zaplatíš ještě „ekologickou“ daň na uhlí . Však on tě stát naučí chovat se ekologicky . Někde nakonec taky musí vzít peníze na dotace těm co se ekologicky chovají, třeba elektrárnám .

   Jak na dvorku v Kocourkově už jen čekám až budeme fasovat na obecních úřadech pytle na světlo.

Autor: Jarda Ficek | čtvrtek 20.9.2007 14:27 | karma článku: 13,10 | přečteno: 723x
  • Další články autora

Jarda Ficek

Ekologie nebo gretenismus

24.6.2019 v 6:00 | Karma: 22,51

Jarda Ficek

"Vážená vláďo!"

7.1.2011 v 7:00 | Karma: 31,23

Jarda Ficek

Sociální dávky bych dal všem

6.3.2009 v 6:45 | Karma: 25,63

Jarda Ficek

Hurá, máme prezidenta !

7.3.2008 v 11:03 | Karma: 11,03