Schází se velmoci budoucnosti a ČR se pro ně stává jen nesvéprávným vazalem

Zatímco Brusel prokazatelně vytváří svým členským státům více problémů, než kolik jich řeší, na východ od nás se za fatálního nezájmu naších médii formuje nový mocenský svazek. 

V těchto dnech v ruské Ufě probíhají paralelně tři summity: Šanghajské organizace spolupráce, BRICS a Euroasijského svazu.

Lídři Číny, Indie, Ruska, Kazachstánu, Brazílie, Pákistánu, Jihoafrické republiky a dalších zemí tam dnes představují přesně polovinu obyvatel naší zeměkoule a sumární HDP těchto zemí bodle všech ekonomických expertů ještě v první polovině našeho století předčí sumární HDP USA a Evropy dohromady. Příští summit ŠOS v roce 2016 má již proběhnout v Indii, která se má spolu s Pákistánem k tomuto mocenskému svazku připojit. V centru euroasijského kontinentu se tak přímo před námi formuje ekonomicko-politická aliance zemí, mnohé z nichž byly ještě donedávna nesmiřitelnými rivaly.

My pak dnes stojíme před volbou: spolupracovat se svými tradičními spojenci a těmito novými mocnostmi na společných hospodářských úspěších a zničení Islámského státu, který leží přímo mezi námi, anebo jít do vzájemné konfrontace. A já se ptám lidí, preferujících „export demokracie“ do zemí jako jsou Čína a Rusko, zda za současných okolnosti nebude moudřejší lépe se soustředit na ubránění oné demokracie alespoň u nás doma. Protože hrdlořezové z Islámského státu si jdou pro nás a naše svobody a demokracii považuji za hřích hodný smrtelného trestu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radim Fiala | pátek 10.7.2015 14:34 | karma článku: 30,31 | přečteno: 992x