Rozpočtově zodpovědný návrh na stěhování papalášů

Vědci jasně dokázali, že z rychlého občerstvení lze ztloustnout nejen rychleji, ale také levněji, než z těch předražených blafů na Malé Straně.

Naprostá většina historického centra Prahy sestává z politických centrál, exekutivních úřadů, legislativních úřadů a dalších daňovému poplatníkovi nedostupných míst. Aby to jistý druh darmožroutské holoty, zvané ústavní činitelé, měl blízko do zaměstnání (úmyslně se vyhýbám podstatnému jménu „práce“), zřizují se pro ni v centru města luxusní ubytovny za dumpingové nájmy, které beztak platí ze svých daní ti, kteří nejen chodí do zaměstnání, ale také pracují, protože kdyby nepracovali, na rozdíl od ústavních činitelů by skončili v seznamech pracovních úřadů.

Nevidím jediný důvod, proč by se Parlament měl roztahovat v palácích na Malé Straně. V době, kdy (jak se denně dozvídáme, aniž by za slovy následoval čin) je třeba chovat se rozpočtově zodpovědně, považuji za neúnosné udržovat v malostranských palácích administrativní prostory. Ostatně paláce se pro takové využití vůbec nehodí. Existuje mnoho pěkných, moderních budov v hezkých čtvrtích jako jsou Jinonice, Hůrka nebo Lužiny, které svým moderním a neotřelým designem vhodně doplní nepochybnou společenskou prestiž a důležitost zákonodárného sboru. Navíc se v jejich blízkosti nachází mnoho nákupních center, jejichž součástí jsou i jídelny etablovaných značek rychlého občerstvení. Zákonodárci za jejich chutné a výživné produkty utratí daleko méně než za ty předražené blafy v centru a vědci se shodují, že z nich ztloustnou stejně, ne-li rychleji.

V okolních polích je také možnost bezproblémového parkování, což by ulevilo historickému centru, které dopravou dost zamořené i bez skromného vozového parku přináležejícícho zástupcům lidu i jejich úřednické suitě.

Jsem hluboce přesvědčen, že rozměrný úřad Středočeského kraje by se daleko lépe než na Smíchově vyjímal v průmyslové zóně Rudná, navíc by zástupci lidu byli blíž těm, kteří je ze svého středu zvolili k vysokým funkcím. Pro ministerstvo dopravy by také byla po všech směrech vhodnější lokace poblíž Radotína, čímž by se vhodnějšímu užití uvolnila hezká budova v centru. Pražskému magistrátu by nic z jeho důstojnosti a dobré pověsti neubralo, kdyby vyklidil Mariánské náměstí a přestěhoval se například do Dubče, která je také pěkná. Navíc by různí pravdoláskaři přestali Mariánskému náměstí dávat zlé a falešné přezdívky. Koneckonců ani pro pana prezidenta není zvolená nejlepší lokace. Hrad je na kopci, všude spousta schodů a tak podobně, navíc pan prezident má umělou kyčel – co takhle… no, zkuste něco vymyslet sami.

Nejen v Praze. Centra měst mají patřit lidem. Není proč nechávat úzkou zájmovou skupinu, aby si z nich dělala svá ghetta. Zástupci lidu patří mezi lid. Tak mazat!

Autor: Ondřej Fér | čtvrtek 7.4.2011 9:45 | karma článku: 19,89 | přečteno: 893x