Povinné dýško je nesmysl

Jeden pražský vinárník si pořádně naběhl. Kvůli koronaviru méně vydělává a tak chce, aby místo něho zaměstnance víc platili hosté. Učebnicová ukázka špatně zvolené formy komunikace. Spropitným host vyjadřuje svoji spokojenost.

Zrovna tento týden jsem byl v jednom z mých oblíbených podniků. Když jsem platil, zaokrouhlil jsem útratu o čtvrtinu. S provozním za barem si vždycky skvěle popovídáme, vzorně se o nás on i jeho tým starají, takže i když jsou tady ceny vyšší a s kamarádem tady dokážeme dost utratit, spropitného mi není nikdy líto.

Přesto mě naštvala iniciativa, se kterou tento týden vyrukoval majitel pražského Vinografu Jan Horešovský: Začneme povinně účtovat hostům desetiprocentní dýško! A vyzval k tomu i ostatní restauratéry. „Češi by si měli uvědomit, z čeho číšník žije,“ hořekuje v rozhovoru na DVTV.

Myšlenka dobrá, provedení zoufalé. Restauratéři a vinárníci by si měli uvědomit, z čeho žijeme my ostatní ? z práce. Za dobrou práci si žijeme lépe, za špatnou práci vyděláváme méně. Pokud nás zaměstnavatel nebo klient rovnou nevyhodí.

Sám za sebe, když jsem spokojený, dýško dávám. Pořád ještě ale na můj vkus příliš často v restauraci narazím na protivného číšníka nebo nekvalitní jídlo. Když se ozvu, v lepším případě se dočkám omluvného zamručení, ne-li rovnou postoje a la a co bys jako čekal? Špatný personál je přitom vizitka provozovatele, který se zjevně nestará o to, kdo se na place pohybuje a co tam vlastně předvádí.

Takže jsem rád, že o výšce spropitného si rozhoduju sám. Umím být velkorysý, deset procent považuju za standard za dobrou službu, když ale jsem nespokojený, neváhám nechat si vyplatit i poslední korunu. A protože zpětnou vazbu považuju za důležitou, velmi často se snažím obsluhujícímu personálu i vysvětlit, proč jsem jeho výkon ohodnotil tak mizerně.

Nejsme v USA. V řadě zemí se dýško neplatí

Podnikatelé v gastru se často ohánějí neomalenou praxí amerických číšníků vymáhajících spropitné. Zaplaťpánbu jsme v Evropě, a nejen v té střední zůstává dýško odměnou za dobře odvedenou práci.

Třeba v Polsku v běžné restauraci spropitným v podstatě překvapíte. Což neznamená, že ho personál neuvítá ? ale příjmy lidem zajišťuje už to, že do podniku přijdete a něco u nich sníte a vypijete. Pravdou je, že asi častěji než u nás jsou to zároveň rodinné podniky.

V Německu a Rakousku funguje desetiprocentní standard, ale u menší útraty v obyčejnější hospodě jsem si všiml, že obsluhující na dýšcích nijak nelpí. Jedno euro zaokrouhlující celkovou útratu je docela dost. A ve Velké Británii se v běžných pubech dýška neplatí.

Kamarád, který procestoval Japonsko, mi zrovna nedávno říkal, že tam je spropitné vlastně až urážka.

Zpátky na stromy! Utrácejme a dávejme spropitné jako odměnu

Upřímně: mám hospůdky a bary rád, mám taky pár „svých“ míst. Dobře chápu, v jaké jsou teď situaci. Jen někteří z nich makají a dál respektují, že králem, kolem kterého se v jejich podnicích všechno točí, je host. Jiní, možná v dobré víře, vymýšlejí nesmyslná nařízení. Pro příště by bylo dobré trochu lépe promyslet, co říkám.

Tam, kde se cítím dobře, dávám spropitné rád. Dělejte to taky. Ale nebojte se nezaplatit ani o korunu víc, pokud služby nestály ani za zlámanou grešli. Ostatně ? ne nadarmo se služby nejen v angličtině vyjadřují slovy servis: a servis je to, za co platíte navíc.

Autor: Zdeněk Fekar | sobota 30.5.2020 15:18 | karma článku: 38,61 | přečteno: 2180x

Další články autora

Zdeněk Fekar

Prominentní tvář ODS vyhrožuje voličům opozice smrtí, partaji to nevadí

Nebo jste za poslední tři dny slyšeli, že by někdo odsoudil skandální prohlášení řeporyjského exstarosty?

22.6.2025 v 21:35 | Karma: 42,30 | Přečteno: 3238x | Diskuse | Společnost

Zdeněk Fekar

Proč musíme tak zoufale prosit, aby vážně nemocní mohli žít?

Je to osobní. Přesto se budu snažit mírnit emoce a jen statisticky shrnu, jak nemravně náš stát škudlí na těch, kterým by doslova pár korun dalo naději na život.

4.6.2025 v 8:18 | Karma: 28,06 | Přečteno: 1523x | Diskuse | Společnost

Zdeněk Fekar

Doubravka je pátá nejvyšší v Praze

Výlet vždycky nemusí stát majlant. A dokonce může být i úplně zadarmo! Stačí jednou vyměnit nákup v IKEA za výšlap na rozhlednu.

8.5.2025 v 17:06 | Karma: 7,57 | Přečteno: 138x | Diskuse | Cestování

Zdeněk Fekar

Jen co zdražila, ukázala Česká televize, že nefunguje

Podle očekávání prezident dneska poslušně podepsal novelu zákona o České televizi, která zavádí koncesionářskou daň povinnou téměř pro všechny. Bohatší televize obratem předvedla, jak podle ní vypadá „veřejná služba“.

25.4.2025 v 21:44 | Karma: 37,96 | Přečteno: 2929x | Diskuse | Ekonomika

Zdeněk Fekar

Nejjedovatější z vládních stran je TOP 09, nejlíp prodat se umí ODS

Proč voliči víc věří politikům z opozičního hnutí ANO, zatímco premiér Fiala se propadl dokonce i pod komunistku Konečnou? Mám v tom už delší dobu jasno – ale rozhodl jsem se pro malou inventuru.

12.1.2025 v 18:13 | Karma: 18,47 | Přečteno: 637x | Diskuse | Politika

Nejčtenější

A modré přilby jen přihlížely... Fotka ze Srebrenice dodnes straší Nizozemsko

9. července 2025

Seriál Nizozemští vojáci sedí na střeše obrněného vozidla, vedle sebe modré přilby. Pod nimi stojí tisíce...

Plovoucí bary a „nepřevratitelný“ raft. Na Vltavě kvete zvláštní vodácký byznys

6. července 2025  14:16

Je deset hodin ráno a na jezu v Herbertově, dva kilometry po Vltavě od Vyššího Brodu na jihu Čech a...

Proslavily ji šaty z minerálky. Topmodelka z ikonické reklamy se vrátila do Varů

7. července 2025  9:35

Michael Douglas, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard. Celá řada hvězd a celebrit ozdobila letošní...

Drát, který odpojil polovinu Čech. ČEPS zveřejnil snímky poškozeného vedení

10. července 2025  14:06

Provozovatel přenosové soustavy ČEPS zveřejnil ve čtvrtek poprvé i snímky poškozeného vedení V411....

OBRAZEM: Stano odhalil Bartoškův poslední portrét. Dakota si napravila reputaci

7. července 2025  1:17

Jak naposledy zvěčnil renomovaný fotograf Tono Stano Jiřího Bartošku, se můžete jít podívat do...

Jednotný vzhled, žádná světýlka. Města chtějí omezit výdejní boxy, firmy se brání

13. července 2025

Premium Barevně neutrální. Už ne samostatně stojící, ale jako součást plotů a zídek, nejlépe však uvnitř...

Zelené šílenství trvá, pistácie jsou všude. Farmáři vyhlížejí rekordní úrodu

13. července 2025

Pistáciové šílenství, které loni odstartoval fenomén dubajské čokolády, nebere konce. Zelené plody...

Řetězce šíří falešné alibi. Když umí zlevnit v Německu, měly by i u nás, říká expert

13. července 2025

Premium Plýtvání potravinami u nás není tak hrozné, tvrdí vrchní ředitel Sekce potravinářství na...

Můj Bože, to jsem já? Muž s maskou se stal symbolem inferna v londýnském metru

13. července 2025

Seriál Ghanský přistěhovalec a hudební producent Kwasi Afari-Minta je zosobněním tragického příběhu, který...

Dovolená v Jeseníkách? Zkuste Kraličák, areál plný zážitků i klidu hor
Dovolená v Jeseníkách? Zkuste Kraličák, areál plný zážitků i klidu hor

Jeseníky, to jsou horské túry, kola a krásná příroda. Jenže málokdo tuší, že přímo pod Králickým Sněžníkem vznikl areál, který opravdu myslí na...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 28,97
  • Průměrná čtenost 2233x
Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey.
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.