Investice do Parlamentu

Poslední dobou se o Andreji Babišovi (a dříve Vítu Bártovi) traduje, že jejich strany nejsou nic jiného než dobře promyšlené podnikatelské záměry. Já jsem však člověk zvídavý, a tak se s jednoduchým nařčením nemohu spokojit. Protože jsem již několik business plánů pročetl, nedalo mi to, a beru do ruky kalkulačku.

Předpokládejme tedy, že by Andrej Babiš se svým ANO získal stejný počet mandátů jako Věci Veřejné v minulých volbách – tedy 24. Z posledních průzkumů toto číslo navíc vypadá docela střízlivě, ale budiž. Za každý mandát získá strana ročně 855 000Kč, což je za čtyři roky 3 420 000Kč/poslanec. Pokud jich tedy máme 24, dostaneme se k číslu 82 080 000Kč. Tolik tedy strana zinkasuje jen za získané mandáty. Dále jí náleží příspěvek v hodnotě 10 000 000Kč na roční provoz, což nám přihodí na stranu výnosů dalších 40 000 000Kč. Celkově jsme na částce 122 080 000Kč za čtyři roky. Pěkná suma, že?

Nicméně ještě lépe vypadá, pokud si ji doplníme do našeho „fiktivního“ business plánu. Babišovo ANO má k dnešnímu dni na účtě 66 367 731 Kč a předpokládejme tedy, že cca tolik by utratilo za kampaň. Za čtyři roky tedy vyděláme (bez odečtení nákladů na provoz strany, které jsme ovšem schopni reálně minimalizovat využitím stávajících kapacit svých ostatních společností): 55 712 269Kč.

Počty jsou kupecké a business plán je ve „výtahové“ variantě, milosrdný čtenář mi proto, doufám, promine drobné nesrovnalosti. Hodnocení tohoto modelu nechám na vás – na zákaznících. Nedělám si iluze, že by Andreji Babišovi šlo o pár miliónů, nicméně musím uznat, že jako „bokovka“ to špatné není. Ve které jiné ekonomické oblasti se vám totiž během čtyř let skoro zdvojnásobí všechny vložené prostředky, a navíc ještě obdržíte bonus v možnosti reálně ovlivňovat legislativu zastřešující vaše podnikání? Poslanecký plat je v tomto kontextu pouze třešničkou na dortu, kterou si můžete dovolit (jako minoritní výdaj na PR) dát na charitu, a pokud vám to v příštích volbách zajistí o mandát navíc, ještě na tom v konečném součtu vyděláte.

Autor: Michal Feigler | středa 9.10.2013 9:00 | karma článku: 12,75 | přečteno: 651x