Se zelím nebo šípkovou?
Samozřejmě, že vás jako autora těch dobrot potěší, když hosté snědí vše, neřku-li některý z nich se zmíní v tom smyslu, že to nebylo nejhorší. To se pak tetelíte blahem, křeníte se blábolÍce při tom takové ty kecy jakože to nic nebylo, většinou to bývá lepší, ale asi jsem neměl ty správné suroviny atd…., ale ve skutečnosti zažíváte pozorujíce hosty, kterak lížou vaše talíře, neskonalé blaho.
O to více líto vám je, když hosté odejdou a z vašeho pracně a s láskou vytvořeného díla zůstane jen hora špinavého nádobí. Frustrace se ještě zvýší, pokud nemáte myčku, a co hůř, ani manželku stejně jako já.
Také já jsem zažíval tyto marnivé smíšené pocity. Což o to, když přišli hosté a když jim výjimečně dokonce i chutnalo, to ještě šlo, vjemy z jejich chuťových buněk se přesunuly do jejich buněk paměťových a přeci tam jakous takous dobu ještě zůstaly, minimálně do další návštěvy.
Co ale dělat, když žijete sám jako já a máte takového, řekl bych přímo společnost vyžadujícího, koníčka? Celou sobotu se pipláte s obědem, upravujete každičký kousíček rajčete na talíři a nakonec to všechno večer u televize sežerete! Hrůza. Povedlo se vám dílo? Máte to marné, nikdo to neocení, nikdo vás nepochválí, neboť krom vás vaše veledílo nikdo ani okem nespatřil, natožpak ochutnal.
Až mě jednoho krásného dne osvítil duch svatý! Napadla mě báječná myšlenka: „Tak si to vyfoť, než to sežereš a zůstane zachovaný aspoň obraz tvého pracného díla!“ Nápad mě nadchnul a tak od té doby vždy to, co sám sobě sám uvařím, nejprve vyfotím a až pak to teprve celé sežeru. Své hladové přátelé a známe pak ukazováním těchto úchylných fotek, nejčastěji v pivnici, kde vrchol kulinářské nabídky většinou tvoří maximálně tak utopenec, docela potrápím.
A od focení pak už nebylo daleko k myšlence taky si to zkusit. Co? No přece vlastní kuchařku. Koneckonců, dnes má svou kuchařku skoro každý – od Bohdalky přes Petra Novotného až po Lenku Kořínkovou. Možná má svou kuchařku i slavné komické trio Tros Sketos, kdo ví? Nemáš kuchařku? Nejsi Nic. Řekni mi kolik jsi napsal kuchařek a já ti povím kolikrát jsi člověkem. A tak jsem se rozhodnul také se stát člověkem a při každém mém vaření, celý proces vyfotit, opatřit potřebným textem a vzniklé „veledílo“ umístit zde na můj blog.
Protože můj původ je z mého jména zřejmý, mohu vám slíbit, že to budou jídla také řecká, tak jak mě je naučila vařit moje maminka. A taky jsem dnes jedno takové uvařil a tak bude mít premiéru jídlo, v Řecku velice časté a nazvané podle hlavní suroviny prostě Krytharaki (čti krytharati, th jako anglické th), česky trochu kostrbatě a nepoeticky zvané těstovinová rýže. Co se týká mě, já toto jídlo zbožňuji ve všech jeho variantách. A tak, kdo má chuť, najde je jako první jídlo v mé virtuální kuchařce v rubrice Moje kuchařka (recept zde). Doufám, že u tohoto jednoho jídla nezůstane a brzy tam přibydou další mé "výtvory".
Takže pokud máte chuť a rozhodli jste se podle některého z mých, nyní zatím ještě budoucích, receptů něco ukuchtit, držím palce, aby se Vám dílo co nejčastěji povedlo, a pokud možno mě neproklínejte.
A pokud chuť na žádné jídlo, natož nějaké vaření, nemáte, pusťte si Menzlovu klasiku Slavnosti sněženek a garantuji vám, že chuť cosi polknout zaručeně dostanete.
Takže jak to mám udělat? Šípkovou nebo se zelím? A nebojte se, na půlnoc určitě bude dršťková polévka.
Georgis Fasulis
Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/17/05/798/w230/Bf286587.jpeg)
Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....
Georgis Fasulis
Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/03/798/w230/Bf102176.jpeg)
Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.
Georgis Fasulis
Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/12/798/w230/Bf168515.jpeg)
„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!
Georgis Fasulis
Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/03/798/w230/Bf102176.jpeg)
V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.
Georgis Fasulis
Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/05/798/w230/Bf125195.jpeg)
Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
![Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.](//1gr.cz/u/free.gif)
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...
- Počet článků 134
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 6225x
Seznam rubrik
- Běžecké blogy
- Příběhy více než smrtelně vážn
- Moje kuchařka
- Články publikované v MF Dnes
- Jednou větou
- Nezařazené
- Václav Klaus