Se zelím nebo šípkovou?
Samozřejmě, že vás jako autora těch dobrot potěší, když hosté snědí vše, neřku-li některý z nich se zmíní v tom smyslu, že to nebylo nejhorší. To se pak tetelíte blahem, křeníte se blábolÍce při tom takové ty kecy jakože to nic nebylo, většinou to bývá lepší, ale asi jsem neměl ty správné suroviny atd…., ale ve skutečnosti zažíváte pozorujíce hosty, kterak lížou vaše talíře, neskonalé blaho.
O to více líto vám je, když hosté odejdou a z vašeho pracně a s láskou vytvořeného díla zůstane jen hora špinavého nádobí. Frustrace se ještě zvýší, pokud nemáte myčku, a co hůř, ani manželku stejně jako já.
Také já jsem zažíval tyto marnivé smíšené pocity. Což o to, když přišli hosté a když jim výjimečně dokonce i chutnalo, to ještě šlo, vjemy z jejich chuťových buněk se přesunuly do jejich buněk paměťových a přeci tam jakous takous dobu ještě zůstaly, minimálně do další návštěvy.
Co ale dělat, když žijete sám jako já a máte takového, řekl bych přímo společnost vyžadujícího, koníčka? Celou sobotu se pipláte s obědem, upravujete každičký kousíček rajčete na talíři a nakonec to všechno večer u televize sežerete! Hrůza. Povedlo se vám dílo? Máte to marné, nikdo to neocení, nikdo vás nepochválí, neboť krom vás vaše veledílo nikdo ani okem nespatřil, natožpak ochutnal.
Až mě jednoho krásného dne osvítil duch svatý! Napadla mě báječná myšlenka: „Tak si to vyfoť, než to sežereš a zůstane zachovaný aspoň obraz tvého pracného díla!“ Nápad mě nadchnul a tak od té doby vždy to, co sám sobě sám uvařím, nejprve vyfotím a až pak to teprve celé sežeru. Své hladové přátelé a známe pak ukazováním těchto úchylných fotek, nejčastěji v pivnici, kde vrchol kulinářské nabídky většinou tvoří maximálně tak utopenec, docela potrápím.
A od focení pak už nebylo daleko k myšlence taky si to zkusit. Co? No přece vlastní kuchařku. Koneckonců, dnes má svou kuchařku skoro každý – od Bohdalky přes Petra Novotného až po Lenku Kořínkovou. Možná má svou kuchařku i slavné komické trio Tros Sketos, kdo ví? Nemáš kuchařku? Nejsi Nic. Řekni mi kolik jsi napsal kuchařek a já ti povím kolikrát jsi člověkem. A tak jsem se rozhodnul také se stát člověkem a při každém mém vaření, celý proces vyfotit, opatřit potřebným textem a vzniklé „veledílo“ umístit zde na můj blog.
Protože můj původ je z mého jména zřejmý, mohu vám slíbit, že to budou jídla také řecká, tak jak mě je naučila vařit moje maminka. A taky jsem dnes jedno takové uvařil a tak bude mít premiéru jídlo, v Řecku velice časté a nazvané podle hlavní suroviny prostě Krytharaki (čti krytharati, th jako anglické th), česky trochu kostrbatě a nepoeticky zvané těstovinová rýže. Co se týká mě, já toto jídlo zbožňuji ve všech jeho variantách. A tak, kdo má chuť, najde je jako první jídlo v mé virtuální kuchařce v rubrice Moje kuchařka (recept zde). Doufám, že u tohoto jednoho jídla nezůstane a brzy tam přibydou další mé "výtvory".
Takže pokud máte chuť a rozhodli jste se podle některého z mých, nyní zatím ještě budoucích, receptů něco ukuchtit, držím palce, aby se Vám dílo co nejčastěji povedlo, a pokud možno mě neproklínejte.
A pokud chuť na žádné jídlo, natož nějaké vaření, nemáte, pusťte si Menzlovu klasiku Slavnosti sněženek a garantuji vám, že chuť cosi polknout zaručeně dostanete.
Takže jak to mám udělat? Šípkovou nebo se zelím? A nebojte se, na půlnoc určitě bude dršťková polévka.
Georgis Fasulis
Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....
Georgis Fasulis
Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.
Georgis Fasulis
Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!
Georgis Fasulis
Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.
Georgis Fasulis
Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.
Další články autora |
Proč se to zvrtlo? Trump čekal boxerský pás, ale Zelenskyj ukázal fotky se zajatci
Američtí představitelé začali věřit ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ačkoliv jejich...
Bombové hrozby v Praze. Policie evakuovala tisíce lidí, odklonila dopravu
V Praze se ve čtvrtek večer uskutečnily masové evakuace kvůli nahlášeným bombám v pražské Lucerně a...
Masivní hřib nad Ruskem. Ukrajinci zasáhli základnu strategických bombardérů
Saratovská oblast se v noci stala cílem ukrajinských dronů. Bezpilotní stroje údajně zasáhly i...
Daňové přiznání za rok 2024: využijte formuláře pro internetové podání
Jako každý rok i letos musí mnoho podnikatelů, drobných živnostníků i další osoby samostatně...
Táhněte do pr****! řve gynekoložka ve videu na pacientku. Teď jí hrozí trest
Gynekoložka ze středočeských Líbeznic čelí kritice poté, co vulgárně napadla jednu ze svých...
Kim pošle Putinovi další vojáky. Do války na Ukrajině jich míří 3 tisíce, tvrdí Soul
Sledujeme online Severní Korea vyslala dalších 3 tisíce vojáků na ruské území pro posílení jednotek vyslaných na...
Fiala míří do Paříže na summit o Ukrajině, bude jednat o pomoci i možnosti příměří
Premiér Petr Fiala (ODS) se ve čtvrtek zúčastní summitu k míru a bezpečnosti na Ukrajině, který...
Těla čtyř amerických vojáků v Litvě se nenašla, pátrání pokračuje, upřesnila armáda
Pátrání po čtyřech amerických vojácích, pohřešovaných v Litvě během vojenského výcviku, pokračuje,...
Čtvrteční noc zahalí mlha, přes den se vyjasní. Víkend doprovodí oblačnost a déšť
Čtvrtek bude na většině území oblačný, přes den se postupně vyjasní, s teplotami do 14 °C. V noci...
- Počet článků 134
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 6229x
Seznam rubrik
- Běžecké blogy
- Příběhy více než smrtelně vážn
- Moje kuchařka
- Články publikované v MF Dnes
- Jednou větou
- Nezařazené
- Václav Klaus