Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řekové odmítli reformy? Ach, ti novináři

Zkuste si představit, že u nás právě proběhly předčasné volby a představte si, že v nich vyhrála ODS. K  tomu si pak představte, že zahraniční média hned na druhý den po volbách píší: "Češi odmítli prosperitu a zvolili si ODS."

Georgios Papandreu, soucasný predseda hnutí PASOK, do roku 2004 velmi úspešný ministr zahranicí Recka a nastávající premiér Eliniki demokratiaOficiální predvolební leták

Nejen příznivci ODS by si významně poklepávali nad takovými nadpisy na čelo a o inteligenci resp. neinteligenci takových pisatelů by si v tu chvíli asi nepomysleli nic hezkého.

Přesně totéž v bleděmodrém ale předvedli někteří čeští novináři, kteří v pondělí komentovali právě proběhnuvší volby v Řecku. Zpravodajské servry (včetně iDnes, ale i veřejnoprávní rozhlas) od rána do světa troubily do světa ve svých nadpisech a zpravodajských zkratkách své „moudro“ - Řekové odmítli reformy a zvolili si socialisty.

Ono to není ani tak lež, jako spíš veliká pitomost. Kdyby si dotyční „novináři“ dali trochu práci a o situaci v Řecku si zjistili o malinko více, než jen přeložené předvolební heslo pravicové Nové demokracie (řecká dosavadní vládní strana), že jako provedou reformy, a alespoň pro jednou by (tito „novináři“) zapomněli ve své hlavičce na jednoduché a navýsost hloupé politické klišé: pravice = rozumné hospodářské reformy, levice = rozhazování a populismus, museli by napsat spíše něco v tomto smyslu:

Řekové odmítli plané sliby, korupci a chaos a zvolili si raději socialisty.

Proč? Třeba protože, ač pravice v Řecku vládla od roku 2004 a od roku 2004 slibuje hospodářské, důchodové a školské reformy, neprovedla za toto 5-leté období ani jedinou!

Ačkoliv slibovala už od roku 2004 nekompromisní boj s korupcí, korupce za její vlády vybujela v podstatě na úroveň „bananových“ republik. (malý ilustr. příklad: ministr práce a soc. věcí sám zaměstnává načerno ilegální imigranty!)

Ačkoliv slibovala reformy školství a politiku zaměstnanosti především mladých vzdělaných lidí, výsledkem byly masové demonstrace frustrovaných vš studentů prakticky bez šance na slušné uplatnění.

Kdyby si zdejší novinář udělal alespoň tuto malinkatou práci a těchto pár triviálních údajů by si zjistil, nemohl by napsat pitomost, že Řekové odmítli reformy a pochopil by, že Řekové nanejvýš odmítli nechat si nadále věšet bulíky na nos.

Ach ti naši novináři, s některými je to opravdu těžké. Dovolte mi malou osobní zkušenost s jedním nejmenovaným novinářem (naštěstí jen „sporťákem“) jednoho našeho předního deníku.

Tak tento taky novinář s klidem Angličana na podzim 2003 napíše celostránkový článek o tom, že Řekové jsou naprosto neschopní a blížící se Olympiádu (OH 2004) zřejmě v žádném případě nestihnou a jako důkaz svého „senzačního“ tvrzení o řecké neschopnosti otiskne údajně „aktuální“ fotografii jedné rozestavěné haly (na fotce je rozestavěná hala bez střechy) pod fotkou se píše cosi o tom, že by k hale měla vést silnice, která tam ale ještě vůbec není dostavěna.

Koukal jsem na článek jako Alenka v říši divů. Jsem zvyklý v novinách na ledacos, ale taková vědomá lež a pomluva? Novinář měl totiž smůlu. Shodou náhod jsem u stejné haly byl osobně asi měsíc před tím, než jeho dotyčný článek vyšel.

Hala byla v té době stavebně hotova (samozřejmě včetně střechy), a na nové příjezdové čtyřproudové silnici se leskl čerstvý neojetý asfalt.  Vedle cesty byly dokonce už čerstvě osázeny okrasné keříky. A to o celý měsíc dříve, než vyšel dotyčný aktuální článek s dotyčnou fotografií.  Ta byla minimálně 1 rok stará.

Když jsem se novináře zeptal, proč takto lže a sdělil mu, že jsem si halu, zcela hotovou, již před měsícem osobně  a na místě prohlížel, napsal mi, opět s klidem Angličana, že on sám sice na dotyčném místě opravdu nebyl a halu tedy nefotil, ale fotky prý dostal od Řeků s tím, že jsou aktuální, takže co prý měl dělat. Odpověď stejně arogantní jako samotný článek. Po nějaké omluvě ani stín. Opravdu profesionální přístup. Otázka také zní, kde tedy na své služební cestě byl, když ne tam, odkud přinesl svou reportáž. Těžko říci, možná na některé z mnoha překrásných pláží, kterých je v Řecku nepočítaně.

Vraťme se ale do současnosti. Takže, pro některé naše novináře, pro jistotu ještě jednou:

Řekové ve svých letošních předčasných parlamentních volbách neodmítli žádné reformy. Odmítli jen stranu, jež se topila v korupci, neschopnosti, chaosu a svou zemi za 5 let vlády přivedla na pokraj státního bankrotu.

Autor: Georgis Fasulis | středa 7.10.2009 7:15 | karma článku: 24,87 | přečteno: 3626x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 986x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 964x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.