Pochutnejte si na krytharaki - těstovinové rýži
Připravíme si:
- 4 ks naplněné menší půlky málého šálku (na kávu) krytharaki - těstovinové rýže (1 půl šálek / porce)
- 4 ks kuřecí stehýnka (já vařím jen pro sebe a tak mi ty 4 kousky budou stačit)
- 4 ks čerstvá měkčí středně velká rajčata – v zimě možno nahradit rajčaty v konzervě – NE KEČUP!
- 3 ks čerstvé zelené papriky
- 2 ks cibule (1 ks červená, 1 ks žlutá)
- 4 ks stroužků česneku
- 3 ks mrkve
- 1 dcl olivový olej - nutný, jiným olejem jídlo znehodnotíte!
- 150 g másla - pravé (ne margarín, ten se na vaření vůbec nehodí)
- 1 hrst zelené naťové petržele – hodně, ta je nejdůležitější, bez ní jídlo ztrácí svůj smysl
- ostatní - sůl, pepř a běžné koření, které máte rádi (já používám směs Gyros od Avokada), vinný ocet, cukr, popř. citrónovou šťávu – ta je pro řeckou kuchyni cosi jako sůl
Tak to by vám pro základní jídlo mělo stačit.
Postup:
1) Očistěte kuřecí maso, naklaďte je do pekáče, osolte a okořeňte, přidejte pár kuliček nového koření, taky zlehka okmínujte, polijte troškou citrónové šťávy, přidejte máslo – přiměřeně (cca 50-100 g), podlijte trochou vody a dejte péci do trouby - obr. 1 a 2.
2) Maso se peče a vy máte čas očistit zeleninu (cibuli, česnek, mrkev, rajčata, papriky), nezapomeňte kontrolovat a v případě potřeby podlít maso horkou vodou. Vařící vodu mám vždy na malém plameni připravenu na sporáku v konvici, abych ji měl po ruce. Tím začínám každé vaření.
3) Nakrájejte cibuli na větší kusy (neděláte pomazánku) – viz obr. 3, 5, 6 papriku (bez jader a stopek!) taky na větší kusy a mrkev – tu na ještě větší kusy.
4) Do kastrolu si dejte olivový olej, zase přiměřeně – aby pokryl dno kastrolu, já nevím, dejme tomu 1 dcl – obr.4. Rozehřejte jej, ale opatrně! Olivový olej je náchylný na spálení, buďte u něj a hlídejte jej jako ostříž! Když se z něj začne kouřit, můžete jej vyhodit, (pozor na umělohmotný odpad ve dřezu, až budete spálený olej vylévat).
5) Když je olej tak akorát horký (ještě se z něj nekouří, a cibule na něm už prská), je ta pravá chvíle dát na něj cibuli (používám žlutou i červenou – obě mají dobrou, přitom jinou chuť a já jsem navíc narozen ve vahách, takže jsem nerozhodný, čaj si taky dělám míchaný jeden pytlík černý a jeden ovocný).
6) Cibuli chvíli opékáme (cca 1-3 min) na oleji (plamen už máme snížený hned po vhození cibule)
7) Přidáme papriku, zase chvíli opékáme a nakonec přidáme kusy mrkve, zase promícháme a zlehka opékáme na malém plameni (spíš suroviny ohříváme) –obr. 7.
8) Mezitím máme připravené rajčatové pyré. (To jsem vám neřekl? Tak sorry, když tak raděj kastrol s cibulí na chvíli sundejte). Já dělám pyré (to je hnusné slovo, že? Ale protlak zní ještě hůř!) tak, že rajčata rozpůlím a půlky na struhadle s velkými oky nastrouhám tak, až mi zbudou v ruce jen slupky, ty vyhoďím) – obr. 8.
9) Do mísy s pyrém přidám nasekanou zelenou petržel, lžičku cukru, a trochu vinného octu – lehce jej tam párkrát stříkněte. Ten ocet je důležitý, (nemusí být vinný, ale musí být dobrý, kvalitní – třeba jablečný – v žádném případě ne ten hnusný socialistický ocet, jak stál 8 Kčs (MoC) a lil se do okurek a v hospodě na tlačenku, fuj, to raděj nic) – obr. 9, 10.
10) Taky směs lehce osolíme a okořeníme nějakým vašim oblíbeným kořením (Já tam dávám ten Gyros od Avokada – obr.13) a taky trochu opepříme. A tuto směs rajčat s petrželí přilijeme do kastrolu s cibulí a paprikou. Necháme přivést lehce k varu, přidáme klidně další zeleninu (kousky květáku, brokolice, fazolky, hrášek, kukuřice apod. – já přidávám zeleninovou mraženou směs jakou zrovna mám, raději směs s většími kusy), promícháme, podlijeme horkou vodou, nebojte se, směs klidně dosahuje až do půle kastrolu, přivedeme zase k varu a vypneme – obr- 11, 12.
11) Podíváme se do trouby, pokud jsme maso ještě nespálili (normální člověk si ho hlídá i během přípravy bodů 3 – 11!), vytáhneme jej na sporák. Opatrně, já používám raději chňapek. Maso by mělo být tak napůl upečeno (pokud je upečeno úplně, nevadí, do jídla jej můžeme přidat v tom případě až nakonec). Maso vyjmeme a dáme bokem – obr. 14. Do pekáče se šťávou z masa vlijeme směs se zeleninou a promícháme – obr. 15.
12) Vedle si odměříme krytharaki – těstovinovou rýži. Nemyjte jí jako rýži! Je to těstovina. Na 1 porci odměřuji necelou půlku kávového šálku. Já mám 4 porce (4 stehna), dám tedy 4 x necelý půlšálek krytharaki – obr. 16. Vsypu je do pekáče se směsí a řádně promíchám –obr. 17. A ještě podliju vařící vodou. Těstoviny hodně chlastají, tak se nebojte, že to hodně plave, tak je to správné, tak to má být!
13) Přidám nahoru do pekáče maso, v případě, že ještě není dopečeno obr. 18. Říkal jsem, že je tak napůl (v případě, že už je upečené, ho dávám do pekáče až nakonec). A pekáč strčíme zpět do trouby a pečem – pozor, na velmi mírném plameni. Teď mě napadlo, že asi nemáte plamen, tak v tom případě přidejte na své troubě odpor (řekl bych tak 170°C). A teď, když máme konečně chvilku, si můžeme umýt nádobí, samozřejmě pokud nemáte myčku nebo manželku (bohužel nevlastním ani jedno). Šťastlivci se tedy mohou mrknout na chvilku bednu, případně si uvařit kafčo.
14) Ale pozor, teď přichází nejdůležitější fáze. Jak už jsem řekl v předchozím bodě, těstoviny chlastaj jako Dáni a tak musí pořád plavat. Musíte proto každých 5 minut jídlo kontrolovat a promíchavat vařechou – jakmile se začne krytharaki lepit na dno a stěny, musíte podlít horkou vodou a vařechou „rýži“ odlepit a promíchat! To je důležité, pořád mít dost vody a malý plamen a každých 5 minut kontrolovat a vařechou promíchávat a odlepovat ode dna obr. 19, 20.
15) Pokud vše děláte svědomitě, za takových 20-30 minut bude krytharaki hotovo, hustota bude tak akorát – jakoby velmi hustá polévka, ale ne ještě kaše! Když je to tak akorát, přidáte nakonec prolisovaný česnek – obr. 21 a (popřípadě měkké upečené maso, pokud jste ho měli odložené, neboť už bylo hotové dřív, jak jsem psal výše). Necháme ještě chvilinku péci (vařit) a troubu vypínáme. Správná konzistence hotového jídla je na obr. 22.
16) Podáváme s chlebem, fetou (nebo aspoň dobrý balkán) a olivami, samozřejmě černými, nezralé zelené olivy nejím! - obr. 23.
17) Pokud jídlo nesníte s rodinou ihned, a budete ho mít i na později, klidně ihned po vypnutí do ještě horkého jídla přidejte ještě trochu horké vody, těstoviny budou totiž chlastat i po vypnutí.
18) Pokud budete konzumovat příští den, je jídlo výborné i zastudena. Ohřívat by se mělo pomalinku v mikrovlnce.
Georgis Fasulis
Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/17/05/798/w230/Bf286587.jpeg)
Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....
Georgis Fasulis
Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/03/798/w230/Bf102176.jpeg)
Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.
Georgis Fasulis
Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/12/798/w230/Bf168515.jpeg)
„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!
Georgis Fasulis
Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/03/798/w230/Bf102176.jpeg)
V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.
Georgis Fasulis
Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/05/798/w230/Bf125195.jpeg)
Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
- Počet článků 134
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 6225x
Seznam rubrik
- Běžecké blogy
- Příběhy více než smrtelně vážn
- Moje kuchařka
- Články publikované v MF Dnes
- Jednou větou
- Nezařazené
- Václav Klaus