Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Plněné pečené papriky a rajčata

Rok se sešel s rokem a já si uvědomil, že mám vroubek. Před rokem, když jsem zde uveřejnil recept na pečené papriky, jsem slíbil, že příště si je, tedy ty papriky, naplníme. Léto vrcholí, máme přelom srpna a září, což je ideální čas pro toto jídlo a sliby se mají plnit. Množství, kvalita a v neposlední řadě také velmi příznívá cena rajčat a paprik v tomto období rovněž nahrávají tomuto jídlu, tak jsem se rozhodl jej uvařit a vám zde předložit můj další fotorecept.

Jemista aneb plnene pecene papriky a rajcataFoto: G. Fasulis, 31.8.2008

V Řecku se tomuto jídlu říká JEMISTA, což neznamená nic jiného než slůvko "plněné". A neplní se jen papriky, ale i rajčata či lilky a nejen mletým masem, ale dělají se i bez masa a náplň tvoří pouze zeleninová směs s rýži. Protože já mám maso rád, plním zeleninu mletým hovězím.

Zde je recept na 2 pekáčky menší nebo jeden velký:

Připravíme si:

  • 3/4 kg kvalitního mletého masa (nejlépe libové hovězí, nebo směs hovězího s vepřovým 2:1, ale oboje libové)
  • 10 pěkných masitých zelených paprik
  • 7 pěkných tvrdých zralých červených velkých rajčat
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • 1 kávový hrnek rýže
  • olivový olej (trochu)
  • worčestr
  • sůl, pepř, nějaké gril. koření, co máte v oblibě, oregano
  • zelená petržel - důležité!
  • 1 lžíce hořčice a 1 lžíce strouhanky
  • 6 stroužku česneku
  • 4 brambory do meziprostoru
  • 2 další (měkká) rajčata do šťávy
  • špetka cukru

Snad jsem na nic nezapomněl.

Odměříme hrnek čisté kulatozrnné rýže (dlouhá jasmínová, co se nelepí, se tam nehodí).



Rýži důkladně opláchneme v horké vodě. Vložíme ji do vroucí osolené vody a vaříme jen chvíli - tak 5-8 minut ať je tak polotvrdá.

 

Přitom sledujeme čas, abychom uhlídali rýži.

 

Po uplynutí 7 minut...

 

rýži scedíme.

 

Opláchneme důkladně rajčata a papriky.

 

Pak vykrojíme optarně papriky, děláme to tak, abychom udělali do papriky malý otvor okolo stopky.

 

Krouživým pohybem ostrým nožem stopku obkrojíme a nakonec ji ukroucením uvolníme zcela z mateřského plodu. Papriku uvnitře omyjeme a zbavíme ji zbylých jader.

 

Ze stopky odkrojíme jadřinec a stopku uschováme.

 

Podobně pracujeme  s rajčaty. Vykrojíme kuželovitý otvor, stopku uschováme bokem. 

 

 

Každou stopku vždy vložíme k původnímu plodu.

 

Nyní musíme vydlabat rajčata. Použijeme k tomu kávovou lžičku.

 

Opatrně a postupně rajče vydlabáváme až je duté. Dáváme pozor, abychom neporušili stěny. Nakonec vypadá asi takto:

 

Vydlabanou zeleninu si poskládáme do pekáčků a to včetně stopek a kuželovitých vrchlíků rajčat.


Vnitřky z rajčat uchováme, hrubé části nasekáme nožem.


Do mísy si připravíme mleté maso.

 

Osolíme jej, přilijeme worčestrovou omáčku a koření, co máme rádi.

 

Přidáme 1 vejce, opepříme a nezapomene přidat jemně nasekanou cibuli. na obrázcích ji nehledejte! já na ni tentokrát zapomněl jak na smrt! 

 

Nasekáme drobně zelenou petrželku (dáme dost, jinak to nemá cenu). 

 

Přidáme nalisovaný česnek,

 

lžíci hořčice,

 

lžíci strouhanky,

 

a nakonec do směsi dáme předvařenou rýži

 

a směs z vydlabaných rajčat.


Vše důkladně rukou promícháme.

 

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky asi takto.

 

Směsí naplníme papriky i rajčata a poskládáme na pekáčky. Do meziprostoru vložíme ještě kousky brambor.

 

Pekáčky se zeleninou zlehka polijeme olivovým olejem.

 

Měkká rajčata rozkrojíme na půlky


a na hrubém struhadle nastrouháme.

 

Směs z rajčat osladíme trochou cukru a také lehce osolíme, přidáme v dlaních rozdrcené oregano a vlijeme na papriky a rajčata v pekáčcích. podlijeme také troškou vody, ale jen trochu, zelenina pustí totiž svou šťávu při pečení.


Nakonec takto vypadá připravené jídlo před vložením do trouby.


Pekáče dáme do horké trouby a na mírném ohni (asi 180°C) pomalu asi hodinu až hodinu a čtvrť pečeme.

 


Občas koukneme do trouby, zelenina pustí dost šťávy, tak by se rajčata a papriky neměly pálit.

 

Když je třeba, tak ke konci, kdy se voda vypeče, tak pekáčky podlijeme vodou (vždy horkou z konvice). Když jsou papriky i rajčata lehce a jen místy nahnědlá (po té hodině až hodině a čtvrť) je jídlo hotové a pekáčky můžeme vyjmout z trouby.


Podáváme s fetou nebo balkánským sýrem a s černými olivami. Jako příloha postačí chléb.

 

Kdo dočetl až sem a má to štěstí, že je pondělí 1. září a pracuje se mnou ve firmě a na stejném oddělení, nemusí péct, stačí říci a může přijít okoštovat. Snad nikdo nepozná, že jsem tentokrát zapomněl tu proklatou cibuli!!! Něco takového se mi stává tak maximálně... jednou za deset let.

Autor: Georgis Fasulis | neděle 31.8.2008 21:15 | karma článku: 13,95 | přečteno: 10895x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 989x | Diskuse | Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1264x | Diskuse | Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 965x | Diskuse | Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse | Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse | Sport
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6225x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.