ODS už jiná nebude

Jak upřímně to ODS myslela se svou očistou a protikorupční vládou, celkem dostatečně ukázala už kausa Drobil. Na veřejnosti slyšíme silná Nečasová slova o tom, jak zatočí s každým - padni komu padni, v zákulisí pak ale jede všechno při starém.

Korupci ustupovat nebudem, padni komu padni! Výborně, pane premiére. A teď ještě tu o perníkové chaloupce.Foto: Jan Zátorský, MF Dnes

Tedy s jednou výjimkou. Tou je v Nečasově vládě véčkový koaliční partner. Vzpouzí se a ne a ne se nechat starými matadory osedlat. To dělá Nečasovi, a zvlášť pak jeho kmotrům, s kterými příliš slabý premiér přes silná slova ani nehnul, velké vrásky na čele.

 

Proč ODS vadí nezávislý policejní prezident

A tak jsme svědky zuřivého boje o post policejního prezidenta. ODS nemůže potřebovat, aby na tomto místě stál někdo, kdo by kmotrům mohl šlápnout na jejich kuří oka.

Likvidace policejních týmů na vyšetřování ekonomických kauz (chcete li tunelů) stálo Langera přece jen hodně úsilí, než aby dovolil, aby VV v tomto směru daly zase vše do pořádku.

A zdaleka se nejedná jen o zájem ODS nepustit na tento post někoho nezávislého; nezdá se mi totiž, že by ČSSD nějak vehementně úsilí ODS v tomto směru z opozičních lavic kritizovala.

Však by byli sami proti sobě, sami mají na hlavě také tuny másla. Svých vlastních kostlivců mají ve skříních už tolik, že začínají vypadávat jeden po druhém ven.

 

Proč ODS vadí ministr dopravy Bárta

A ze stejného důvodu, jako je tomu v bitvě o policejního prezidenta, jsme také svědky útoků na překvapivě nepoddajného ministra dopravy Bártu.

Ano, útok je veden přes deník MF Dnes, ale osobně věřím, že v tomto případě je MF Dnes jen prostředníkem, ať už vědomým nebo nevědomým. Za útokem na Bártu podle mne stojí právě ODS.

Trnem v oku je jim právě jeho zatímní nekompromisní (a v naší zemi také dosud nevídaný) bezprecedentní boj proti vysávání státních peněz (alespoň v jeho resortu dopravy) a tak se snaží přes ABL o jeho diskreditaci.

Po jeho nástupu na ministerstvo dopravy jsme totiž byli svědky něčeho, u nás zatím nevídaného.

Bárta okamžitě po svém nástupu nejprve zastavil všechny kohouty, z nichž po léta tekly plným proudem miliardy ze státních peněz do kapes politicky spřátelených a zaběhnutých firem.

Poté začal s postupnými opravami penězovodu tak, aby peníze zase tekly jen tam, kde je to v zájmu veřejnosti, a nikoliv do kapes megazlodějů (jinak ty, co domlouvají provize ve výši stamiliónů a miliard, nazvat nelze). Něco podobného se po listopadu 89 stalo u nás opravdu poprvé. Proto Bárta zatím působí jako zjevení.

To se pochopitelně pramálo líbí některým kmotrům z ODS, jež byli na tyto a podobné penězovody léta napojeni. A tak se ODS tak nějak sjednotila a zahájila frontální útok na všechny, kdo by chtěl tento zaběhnutý systém měnit.

 

Nejsmutnější na tom je, že se za ně staví i Petr Nečas.

Ano, ten Nečas, jenž nás před volbami prostřednictvím tisíců billboardů zavalil výroky o nekompromisním boji proti korupci.

Svým postojem ke všem těmto kauzám, Drobilem počínaje a útokem na Bártu konče, premiér Nečas zcela ztratil mou důvěru.

Škoda, po volbách jsem jeho snaze sestavit nekompromisní protikorupční vládu chtěl uvěřit.

Doufám, že alespoň Bárta svůj úžasný, a v našich končinách bezprecedentní boj s větrnými mlýny nevzdá. A odolá –li obrovskému tlaku přesily, nemusí zůstat do budoucna ani osamocen a naděje, že se vláda věcí veřejných k lidu možná jednou opět navrátí, bude stále živá.

A ODS?

Vypadá to, že ta už jiná nebude, bylo by to asi proti její přirozenosti.

Autor: Georgis Fasulis | pondělí 24.1.2011 7:31 | karma článku: 31,92 | přečteno: 3116x