Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Naučte se Kjuftedatia neboli karboše, své hosty zajisté nezklamete

Dnes jsem si pro Vás připravil recept na jídlo, které si oblíbili v prvé řadě moji přátelé. Chystáte –li se se svými přáteli na jakoukoliv domácí oslavičku respektive, jak se dnes s oblibou říká na párty, většinou se dopředu domluvíte, kdo, co, kolik a čeho přinese (znáte to obligátní – holky žrádlo, kluci chlast). U mě a mých přátel to bývá obdobné s jedinou výjimkou, já mám vždy jasno už dávno dopředu. Spíš jen pro jistotu mi ostatní nezapomenou jen lapidárně sdělit: „A nezapomeň udělat karboše,“, čímž mají na mysli právě pokrm, jež právě vidíte vedle na obrázku.

Dá se říci, že tento název – karboše - se u mých přátel už vžil (s originálem mají samozřejmě problémy). A opravdu se v podstatě jedná o pokrm z mletého masa, tedy stejné suroviny jako se dělají karbenátky. Ovšem tím veškerá podobnost končí, protože není karboš jako karboš, ostatně posuďte sami. Zde je jeden z mých dalších polopatistických foto-receptů:

 

Základem úspěchu je pár věcí, které vám nyní prozradím:

  • Kvalitní mleté libové hovězí maso nejlépe zadní (může být i třeba kližka, ale kvalitní a odblaněná)
  • Hodně zelené sekané petržele
  • Cibule předsmažená na olivovém oleji

Takže pro množství cca 1 kg karbošů si připravte:

  • 800 g mletého libového hovězího masa
  • 2 cibule
  • pár stroužků česneku (cca 5-6, dle chuti)
  • 2 vejce
  • 3 obyč. rohlíky (nejlepší jsou ty tzv. gumové)
  • trochu mléka
  • olivový olej - asi 1 dcl (kdož si přečte příliš pozdě bod 6, připraví si decilitry 2 a také jednu další cibuli)
  • větší hrst čerstvé zelené petrželové natě
  • sůl, pepř, oregano
  • normální (třeba slunečnicový) olej na smažení

Postup:

 

1)      Připravíme si základní suroviny – mleté maso, cibuli, česnek, rohlíky, mléko, petržel – viz obr. 1.

2)      Mléko si nalijeme do dvou hrníčků asi do 1/3 výšky – viz obr. 2. Nyní do nich opatrně natlačíme půlky rohlíků – viz obr. 3. – opravdu opatrně – majíce přitom na mysli nejen Archimedův zákon hovořící o rohlíku ponořeném do mléka, jež je nadlehčován silou rovnající se váze mléka rohlíkem vytlačeného, ale také ten fakt, že vytlačené mléko musí mít kam se jaksi vytlačit, v opačném případě, tedy v případě, že takové hovadiny namysli nemáte, si alespoň připravte hadr. Když přetečené mléko utřeme, necháme rohlíky bokem namočené.

3)      Nakrájíme si cibuli – obr. 4 a 5. Pro ty, kdož to ještě nedělali, nejprve cibuli rozpůlíme, půlku vždy položíme rovnou, tedy stabilnější stranou na prkénko, a jakž takž ostrým nožem ji nakrájíme nejprve podélně na proužky držíce přitom levou rukou (leváci pravou) cibuli pohromadě. Po té nůž otočíme o 90° tak aby byl vodorovný s rovinou prkénka a zhruba v polovině poloviny cibule vedeme vodorovný řez – viz obr.4. Ne až do konce, ať se vám cibule nerozpadne. Pak cibuli nakrájejte příčně nožem vedeným kolmo k základové desce – viz obr. 5. Zkrátka a dobře prostě nakrájejte na prkénku cibuli a rozdělte ji na dvě půlky obr. 6.

4)      Na pánvi si rozpálíme olivový olej – obr. 07, a vložíme do něj půlku nasekané cibule – obr. 08.

5)      Cibule se na malém ohni smaží a my si můžeme jít umýt ruce. Než si je půjdete umýt, je důležité si přečíst ještě bod 6! Já vím, že ruce máte čisté vždy, když vaříte, ale uvědomte si, že se budete nimrat holýma rukama přímo v mletém mase, takže je nutno si umýt ruce důkladně – obr. 9 a taky za nehty kartáčkem (asi tak, jak to dělal Milda Kopecký s Chudíkem před totální endoprotézou). Kartáček na ilustračních fotkách nehledejte, neboť nemám 3 ruce, (když jsem se pokoušel to fotit, musel jsem Nokii 6234 nakonec honit ve výlevce!). Když máte  ruce dokonale čisté obr. 10, můžete se vrátit do kuchyně k vaření.

 

6)      Důležité upozornění: Nikdy si nemyjte ruce, když se vám smaží bez dozoru cibule, kór na olivovém oleji! Zvlášť, když se přitom ještě budete úchylně fotit (jako já), nedopadne to nikdy lépe než na obr. 11! Takže pokud jste dopadli jako já, cibuli vyhoďte a vezměte si druhou připravenou polovinu a dejte ji na nově umytou pánev s další dávkou olivového oleje! Viz obr. 12, 13, 16. Mezitím, co se smaží, si rychle připravte a nasekejte nadrobno třetí polovinu cibule, ale z kuchyně už raději neodcházejte! Syrovou cibuli budete ještě potřebovat. Když je cibule osmahnutá –obr. 19, odstavte ji a nechte zchladnout.

7)      Mleté maso vložíme do větší mísy a uděláme do něj pěstí důlek – obr. 14 a osolíme jej a opepříme –obr. 15.

8)      Vytáhneme rohlíky namočené v mléce a dáme je na prkénko (mléko žádné nezbylo, voli, pardon rohlíci ho vypili) a nakrájíme je na co nejmenší kousíčky, měly by být rozmňagňané, jestli mi rozumíte –obr. 17.

9)      Do masa dáme obě vejce (syrové!), rohlíky a nasekanou petržel –obr. 18. Přidáme syrovou cibuli a natlačíme česnek – obr. 20. Přidáme nespálenou osmahnutou část cibule i s olejem z pánve – obr. 21 – nesmí to být horké. A nakonec přidáme hrst oregana, rozdrtíme jej mezi prsty a vsypem do hmoty – obr. 22.

10)  Nyní hmotu řádně rukama (čistýma!) prohněteme a důkladně proňahňáme – obr. 23 až vám vznikne jednolitá a jak říkáme my inteligenti homogénní hmota – obr. 24. A necháme v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout. Během této doby se do masa proloží a provoní veškeré koření a ingredience.

11)  A nastupuje finální fáze vaší snahy. Do pánvičky si připravte tentokrát normální olej na smažení, raději víc, asi jako na řízky – obr. 25 a už pomaličku na malém plameni rozehřívejte (nepřepálit!). Do misky si dejte hladkou mouku - obr. 26. (s  polohrubé se taky karboše nezblázní) a ruce si pomoučete - obr. 27 (nikoliv pomočte! A když už se stane, nic se neděje, tak si je zase prostě jen důkladně umyjte) a tvořte malé karboše a obalujte je v mouce obr. 28, 29.

12)  Když jich máte dost na pánev – obr. 30, a olej je dost horký, můžete je pomalu smažit. Karboše vkládejte do oleje přímo rukou obr. 31 (pokud nemáte azbestové rukavice, držte je za jejich horní polovinu, ať se nespálíte. Když se tu a tam spálíte, okamžitě se chyťte za ucho, opravdu to funguje, mám už lalůčky za ta léta vytahané jako slon africký. Karboše smažte nejprve z jedné strany na spíše menším plameni (přiměřeně) cca 5 minut – obr. 32, po té je obraťte na druhou stranu – obr. 33 a smažte zase cca 5-7 minut – na malém, ať je nespálíte.

13)  Pokud jste šikovní tak jako já, můžete během smažení jedné várky dělat karboše pro další várky – obr. 34. A kdo už opravdu dosáhl téměř mých kvalit, může se pokusit o na první pohled téměř nemožné - smažit paralelně na dvou pánvích současně! – obr. 35.

 

14)  Když mají karboše příjemnou hnědavou barvu – obr. 36, jsou hotové a odkládáme je bokem do nějaké nádoby. To je jedno do jaké, co třeba hrnec? – obr. 37.

 

  

 

 

 

 

15)  A máme hotovo obr. 38, a můžeme spočnout, než přijdou otravní hosté.

 

 

 

 

 

16)  Karboše se dají jíst jak teplé např. klasicky s bramborami či kaší, nebo jen tak zastudena jako pohoštění. Já je servíruji vždy s balkánským sýrem, když mám, tak samozřejmě s fetou a černými olivami. Olivy doporučuji z oblasti Kalamata – jsou u nás k sehnání (100g za cca 24 Kč) a jsou nejlepší (alespoň pro mě). A samozřejmě můžete přidat na stůl řecký salát a další dobroty jako je například láhev metaxy – obr. 39.

Autor: Georgis Fasulis | pondělí 20.8.2007 6:32 | karma článku: 29,05 | přečteno: 4243x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 989x | Diskuse | Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1264x | Diskuse | Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 965x | Diskuse | Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse | Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse | Sport
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6225x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.