Klaus hodil nezbednou ODS přes palubu! Diví se jen bloudi

Jen bloudi a Klausovi naivní „srdcaři“ byli včerejším odstřihnutím prezidenta od svého rodného dítěte -ODS překvapeni. Někteří, jako např. Miroslava Němcová, dokonce hluboce zklamáni. Ti si ale za to mohou sami. Největší jejich omyl totiž byla víra v to, že vše, co prezident dosud dělal, dělal tak v jejich srdečním zájmu.

To koukáte, co?Foto: HN - Zuzana Šmajlerová

 

Pravý opak je pravdou. Václav Klaus se od počátku svého politického života vždy choval s maximálním chladnokrevným kalkulem směřujícím k posilování sebe sama ve vlastní  politické kariéře a kolem sebe se ohlížel jen málokdy.

Vše ostatní (včetně založení ODS) byly jen a jen prostředky k dosažení jeho cíle a snu - stát se velikánem světové politiky, vymezit se vůči svému největšímu rivalovi ve světě Václavu Havlovi. Později pak přidal rozhodnutí vést svatou válku proti Evropské unii a tím se nadobro zapsat do historie světových dějin.

Kdyby to nebyla pravda, byl by schopen hodit stranu, kterou založil, přes palubu v okamžiku, když je jí nejhůř? A když ona jemu naopak vyšla vstříc vždy a všude?

Podobnost se Zemanovým odchodem z ČSSD není vůbec náhodný. Zeman se jen nestal pravičákem, ale levičákem. Samozřejmě ne pro své hluboké sociální cítění, ale z mnohem přízemnějšího důvodu: napravo už bylo prostě obsazeno právě Klausem. Ostatně není náhodné, že ti dva si jsou velmi podobní. Jediný rozdíl je v tom, že Zeman na svou stranu zanevřel, až když ona zradila jeho, když jej nezvolila prezidentem. U Klause je tomu naopak. Hodil svou stranu přes palubu až po té, co ta jej podruhé a také naposledy na vysněný Hrad naopak dostala.

Protože to byla volba už druhá a tedy i poslední a on tak svou ODS nejen přestal potřebovat, ale stala se mu v jeho vlastních politických zájmech přímo přítěží, vzal chladnokrevně nůžky a udělal šmik.

Přestřihnutí pupeční šňůry s ODS tak není žádným velkým překvapením. Trochu překvapivé, ale hlavně úsměvné se zdají spíše prezidentem vyřčené důvody tohoto kroku.

„Abych probíhající přeměně ODS ze strany pravicové a občanské ve stranu politického středu a stranu spíše lobbyistických zájmů než idejí nestál v cestě, rozhodl jsem se poděkovat Vám za titul čestného předsedy a tohoto titulu se dnes, na tomto místě, definitivně vzdát,“ zdůvodnil tímto urážlivým sdělením prezident zkoprnělým delegátům kongresu své rozhodnutí.

No řekněte, není to k popukání? Prezident právě sdělil svým ovečkám, že je opouští za to, že se domnívá, že jsou stranou takovou, v jakou ji on sám stvořil a z níž se ta, pod novým vedením, už 6 let snaží více či méně úspěšně vymanit!

Podívejme se blíže na prezidentova obvinění:

1) Posun zprava do středu?

ODS se prý pod Topolánkem stává z pravicové strany stranou středovou. Ale pravicovou stranou ODS za Klause nikdy nebyla, respektive neudělala ani jednu pravicovou reformu a ani se o ni nepokusila. Ani jednu! Museli to za něj udělat levicoví sociální demokraté. Až strana vedená Mirkem Topolánkem začala spolu s koaličními partnery realizovat první pravicové reformy.

 

2) Strana lobbyistických zájmů?

Tohle nařčení už není ani tak úsměvné, jako spíš děsuplné. Prezident tak vzkazuje veřejnosti: Když budete volit ODS, volíte darebáky kupované silnými lobbyistickými skupinami. Tohle říká člověk, okolo nějž se rojili lidé jako Macek, Čermák, Koukal, o gaunerovi Koženém ani nemluvě?

Nebo vzpomeňte na miliardové loupeže v kauze topných olejů pod přímým dohledem Klausovy vlády. Vzpomeňte na zákon o kampeličkách stvořený na míru pro možné oloupení důvěřivých občanů o jejich úspory. Tento zákon vyšel z dílny ODS za Klausova vedení! A novodobým loupežníkům byl vystřižen přímo na míru! Po velké kampeličkové loupeži museli opět až sociální demokraté měnit zákony, aby těmto loupežím nadále zabránili. A Klausova vláda? Prý je to riziko a odpovědnost vkladatelů, že naletěli.

Na téma opoziční smlouvy a rozdělení "kořisti" mezi obě nejsilnější strany zde snad také psát obšírně nemusím.

Nevím jak vy, ale já bych spíš zvolal: Chvála bohu za dnešní Topolánkovu „lobyistickou“ ODS. Snad ji bude definitivní rozluka s otcem zakladatelem ku prospěchu.

A otec zakladatel? Ať si dělá i se svým Sancho Panzou - Jaklem, co uzná za vhodné. Snad moc škody už nenadělají.

Autor: Georgis Fasulis | neděle 7.12.2008 20:10 | karma článku: 33,70 | přečteno: 4270x