Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Citróny za 70 a teorie chaosu

Není tomu tak dávno, kdy jsme se všichni společně rozčilovali nad nesmyslně vysokou cenou másla. Po půl roce je všechno jinak, máslo je zpět na své ceně, pro změnu ale vyskočily ceny ostatních základních potravin. Námi Evropany často opovrhovaná rýže vyskočila na dvojnásobek, podobně šly nahoru oleje či margaríny. Nechci zde rozebírat sáhodlouze, proč tomu tak je. Nejsem žádný analytik - naštěstí. Snažím se totiž živit poctivě. Ostatně analytiků, těch máme v dnešní době více než dosti. Stačí se podívat na jakýkoliv publicistický pořad v televizi, analytiky všeho druhu se to tam jen hemží.

Supermarket Albert v Ostrave 11.5.2008Foto: Georgis Fasulis

Ano, jsou to ti usměvaví mladí a sebevědomí hoši často v pestrobarevných košilích a ještě pestrobarevnějších kravatách mající logickou odpověď úplně na všechny otázky světa. Kurs k euru náhle stoupne? Je to jasné, je to přece dobrou náladou investorů na burze. Asi se dobře vyspali a ještě k tomu je ráno vzbudilo sluníčko na jasné obloze a tak od rána mají jedinou myšlenku – nakoupit českou korunu ve velkém množství. A naopak, koruna prudce poklesla? Je to také jasné, investoři si uvědomili, že to včera přehnali navíc se k tomu přidala jejich blbá nálada a bylo to.

Hoši v barevných kravatách mají prostě jednoduché vysvětlení na všechno, co se stalo, ať se stalo cokoliv. Když se jich ale zeptáte na to co se stane, už tak sebevědomí nejsou, alespoň ti soudní.

Ve skutečnosti je to totiž mnohem složitější. Globalizované a vzájemně propojené ekonomické systémy jsou natolik složité, že nikdo na světě není schopen předpovědět dlouhodobě ale ani krátkodobě dopředu, jak se bude vyvíjet kurs amerického dolaru či japonského jenu nebo kolik bude stát za dva roky tuna kukuřice. A pokud jo, nevěřte mu, je to podvodník.

Ekonomické systémy mají jednoznačně charakteristiku chaosu. Stejně jako ho má počasí. Ale pozor, chaos ještě neznamená „bordel“. Kdo něco slyšel o teorii chaosu, ví, že se jedná o systémy s nepředvídatelnými výsledky v reálném čase, ale to ještě neznamená, že se neřídí zákonitostmi a že se tam nevyskytují stabilizované periody, či dokonce, že chaotický systém není někdy stabilizovaný zcela.

Možná by nebylo od věci si říci, co to chaotický systém vlastně je. Chaotický systém je takový systém, jež má tak velké množství malých ovlivňujících vstupů, že nejsme schopni žádnými matematickými ani jinými prostředky předpovědět jeho budoucí chování. Typickým příkladem chaotického systému je právě již řečené počasí. Řídí se sice zcela jasnými a danými fyzikálními zákonitostmi, ale vstupů, jež výsledné počasí ovlivní, je tak obrovské množství, že nejsme schopni je přesně předpovědět. Jde o to, že i malá porucha (změna) v systému, může zapříčinit v systému fatální důsledek.

Jistě jste slyšeli o tzv. motýlím efektu – mávnutí křídly jednoho motýla v Japonsku jako prvního článku řetězce příčin a důsledků nese na svém konci hurikán někde v Americe.

Ale vraťme se od motýla z Japonska zpět k našim citrónům, resp. k jejich nesmyslně vysoké ceně.

Zatímco o ceně rýže budou dnes hoši v kravatách ve studiu Václava Moravce hovořit velice fundovaně (autor psal článek těsně před nedělním polednem) a vysvětlí nám, že námi některými v dětství tolik nenáviděné rizoto se pomalu ale jistě stává v našem jídelníčku drahou delikatesou kvůli biopaliv či zvýšené poptávce v Číně (a netvrdím, že nebudou mít pravdu), vysokou cenu např. těch zpropadených citrónů nám tak jednoduše už nevysvětlí.

Těch vstupů je totiž jako u každého správného chaotického systému velmi mnoho a jedním z nich, a řekl bych vůbec ne bezvýznamným, je úplně prostá lakota obchodníků. Jinak by nebylo možné, aby dovážené citróny v době, kdy koruna k euru i ostatním měnám posiluje, stály v jednom supermarketu 70 korun za kilo, zatímco jinde je možné je sehnat i za 35. Obchodníci totiž mají velmi rádi vlny, mám na mysli vlny zdražování a v rámci té vlny vždy zkoušejí, co „nas…ý.“ zákazník ještě unese. Mají totiž obrovský manévrovací prostor - jejich marže jsou i několikanásobné.

Moje rada pro ty už hodně „nas…é.“ zákazníky: Vykašlete se jim na citróny za 70, a objevte chuť a vůni limetek, jež mnohde už stojí méně, než citróny, ale šťávy mají i více než dvojnásobek.

Nebojte se mávnout křídly – motýlí efekt funguje.

Autor: Georgis Fasulis | neděle 11.5.2008 12:27 | karma článku: 26,88 | přečteno: 3058x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 986x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 964x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.