Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Vím, že něco vím?

9. 3. 2012 15:37
Jasná karma

Ten film jsem kdysi viděl a silně na mně zapůsobil, aniž jsem četl knihu.Podívám se znovu.

1 0
možnosti
PH

petrph

9. 3. 2012 15:26
ale to Vás zamrzelo zbytečně

Ještě jednou-ta výtka neslouží k původnímu Clarkovu dílu.To je vrcholné dílo sci-fi ve kterém popsal strhující děj,  nejen akčně,ale i dostatečně v textu vysvětlil čtenářům,proč k tomu či onomu došlo,jaké měl hrdina myšlenky a záměry, proč to či ono udělal,co při tom vnímal aké to mělo dopady..Což je pro pochopení  vyznění díla důležité.A je to ta autorská dřina-na kostru příběhu navěsit věrohodné odůvodnitelné jednání hrdinů Ta kostra je pochopitelně složena z klišé,archetypů,kterých v literatuře není tak mnoho,od "má jí rád-ona ho ráda nemá"  až po "jeden má málo a druhej víc,tak se mu to sebere".Ke cti Clarka je třeba přiznat, že on patřil k té generaci titánů,kteří  v oblasti sci-fi ty nové  archetypy tvořili

Kdežto Kubrick natočil v podstatě němý film,ve kterém nakopíroval němé obrazy z Clarkova díla.Kdo tu knihu četl, může si ty obrazy spojit se známým dějem a vyzněním díla. Kdo jí nečetl, může jen tápat či si domýšlet více než v příběhu skutečně je.

1 0
možnosti
  • Počet článků 1310
  • Celková karma 15,97
  • Průměrná čtenost 1150x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.