Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

iluminat

9. 6. 2010 2:41
co kdyz jako ja nejenom vyemigrujete, libi se vam

a vase rodina neni ceska, zkratka se asimilujete se vsim vsudy. Dobrovolne. Nerikam ze zapomenete, ale uz i reci nebo reci vam jdou lepe nezli cestina, me napriklad ano, a na web cesky chodite aby jste nezapomeli.

Zadna ceska enklava, jsou enklavy mistni a splnuji vse. Obcasna navsteva Evropy staci. Dnes vidim Evropu jako"stary domov", Cesko jen jako jeji cast.

0 0
možnosti
MF

Martin Faltyn

11. 6. 2010 17:46
Re: co kdyz jako ja nejenom vyemigrujete, libi se vam

Plne s Vami souhlasim a chapu Vas.

Citim neco podobneho na priklad u nekolika spoluzaku ze zakladni skoly... nejak jsme se jako trida rozutikali po svete. Jeden je docela uspesnym restauratorem az nekde v San Francisku.

0 0
možnosti
E

eNden

8. 6. 2010 16:05
Já si z toho

Vašeho článku vyberu jen tu poznámku, že se Češi neradi stěhují za prací. Hned na začátku řeknu, že se to rychle mění a hlavně měnit bude u této současné a budoucí generace. Moje generace, která schraňovala každé prkénko (mohlo by se hodit), každý klůcek a klubíčko (co taková dobrá záplata nebo proužek do svetru), všechny možné hrnečky, hmoždýře a vázičky po babičkách, staré časopisy, hory knížek, by jen těžko naložila všechnu tu vetešárnu a šla by o dům dál. Taky najít bydlení není jen tak a stojí nekřesťanské peníze.Takový Čech má vztah k rodné (i naplavené) hroudě velmi vřelý a těžko snáší přesuny. Jak jsem poznala změnu přístupu ke stěhování za prací u nové generace? Když bylo mé vnučce 15 let, řekla jsem jí, ať si vybere nějaké sklo porcelán co se jí líbí, že to bude můj dárek k jejím narozeninám. Moje velmi milá vnučka se zasmála zvonivým smíchem a řekla mi: ale babi, já budu cestovat, budu bydlet všude možně, co bych s tím dělala? A tak mě to došlo :-)

0 0
možnosti
MF

Martin Faltyn

11. 6. 2010 17:47
Re: Já si z toho

;-DR^

0 0
možnosti
PH

petrph

8. 6. 2010 9:43
tak možná ještě jeden aspekt

Řekněme,že k (e)migraci musí mít občan určité schopnosti. (Stranou teď nechám jisté emigranty, jejichž aktivity končí už na letišti kde se přihlásí příslušnému úřadu - a teď se státe starej, zajisti nám ubytování, stravování, zdravotní péči, práci (ale to zase neni nutný), tlumočníky, právníky, školy pro naše děti,)

Jako skutečného migranta chápu někoho kdo se opravdu chce o sebe a svojí rodinu i v cizině postarat a pokračovat tam v kariéře. Inu, musí se naučit kvalitně cizí řeč, zvládnout změny pracovních i osobních návyků,třeba i změnu kvalifikace a povolání, zajistit si bydlení, zapadnout do společnosti, navázat nové kontakty v okolí.No řekněme, že spousta lidí na to prostě schopnostmi nemá, ať jazykově, asertivitou, trpělivostí, že vlastně ani netouží po změnách a kariéře. Nic proti nim, on každý systém potřebuje jak ambiciozní podnikatele, tak i masu dělníků co si v 8 ráno orazí píchačku.Z pohledu tohoto aspektu se dá říci, že kdo chtěl, zdrhnul z tohoto státu už před rokem 89

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

8. 6. 2010 9:14
Nemám nic

proti neochotě migrantů se asimilovat. Takový migrant, ztrativ zaměstnání, totiž zvedne kotvy a vrátí se domů. Ne tak emigrant nebo asylant, co se sem doveze celou rodinu a získá občanství. Takoví pak vytvářejí enklávy podobné těm muslimským v západní Evropě. A snaží se zavést tady poměry, před kterými původně utekli. Což se mi hrubě nelíbí a takové migranty bych promptně vypakoval zpět do jejich domoviny.

0 0
možnosti
C

Cocotus___Interruptus

8. 6. 2010 9:26
Re: Nemám nic

R^R^R^

P.S. Pro autora: Vid je dokonaVy a nedokonaVy ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,16
  • Průměrná čtenost 1154x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.