Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tokio 2016 - 10. Nejen chlebem živ je (japonský) člověk

Po šesti letech mne shoda okolností zavála znovu do Tokia. Pochopitelně se nemohu s vámi nepodělit o své nové dojmy a zážitky a věřte mi, že to občas bude stát za to!

UPOZORNĚNÍ: máte-li hlad, jste-li před oběděm, doporučuji číst až poté. A i tak na vaše vlastní riziko!

PROČ? Protože řeč bude o jídle.

Při prohlídce pamětihodností a nákupech se pojednou stále více začínáte cítit nesví. Posléze vám to dojde. Něco vás přepadlo. Není to jen fyzická únava, není to ani psychické přesycení se spoustou dojmů, to co vás přepadlo, je hlad!

Ano, nastal čas poddat se ještě jedněm neotřelým vjemům, a sice japonské kuchyni. Tedy aspoň tomu, co průměrný turista může a dokáže zkonzumovat.

Hned na začátku plánování cesty jsem zavrhnul dvě věci.

1. hověží steak kobe

Patří k tomu nejluxusnějšímu, co můžete v Japonsku dostat. Steak ze speciálně chovaných masážemi! a krmených krav... Díky masu takto dokonale jemně prorostlému nitkami hovězího tuku prý jde o opravdový kulinářský zážitek. Cena jenom za 300gr kobe steak samotný činí v přepočtu zhruba 4-5000 Kč. Děkuji, za ty peníze mohu jíst v Tokiu skoro celý týden. Takže návštěvu takové luxusní restaurace jsem si odpustil už jen kvůli ceně. A věřte mi, že jsem to měl velmi dobře prostudováno přes internet. Maso kobe se z Japonska nesmí vyvážet. Ale už jsem viděl tuto nabídku kdesi i u nás na jaksi VIP akci... tak uvidíme.

2. sushi a jiné z ryby fugu

Osobně dávám přednost zásadě, že může-li se člověk vyhnout rizikům, je třeba to učinit. Zahrávat si s ochutnáváním této ryby, jejíž vnitřnosti jsou extrémně jedovaté - no dobře, i když je tu snad 99,9% bezpečnosti, takový adrenalin ve výši 0,1% rizika si klidně opustím. A že je fugu lahůdka? Mno... možná tak pro ty co mají otupělé chuťové buňky zdravou výživou, veganstvím apod., kteří si hrají na degustátory pramenité vody. Dvojnásobně mne přešla chuť, když jsem si zjistil ceny. A do třetice: protože specializované pravé fugu restaurace připravují tuto rybu z čerstvých výlovů, musíte do Japonska přijet, kdy je sezóna. A ta je zhruba od podzimu do února-března. Po zbytek doby jsou tyto luxusní restaurace zavřené. Fugu si můžete dopřát i jindy. Ryby jsou uměle držené v akváriích. Nabízejí je restaurace např. na Akasaka. Tato restaurace je prestižní a cenově dostupná. Ale luxusní restaurace jsou nejen kulinárním uměním, ale i společenskou událostí. A to je v japonské společnosti trochu něco jiného.

 

Jak tedy jedí běžní Japonci?

Vycházeli jsme z běžné nabídky na naší obchodí ulici.

 

Základem je velmi často nudlové jídlo. Najdete spoustu specializovaných restaurací.. jen na nudle a i jinde jsou nudle prostě součástí nabídky. Jak mi tato nudlová jídla chutnala, se můžete přesvědčit zde.

Vrcholem naší kulinární návštěvy pak byla speciální nudlárna v centru města ve čtvrti Harajuku. Pro mne to byl tedy spíš vizuelní než kulinářský zážitek a proto ještě jednu velkou fotografii.

Je až s podivem, jaké variace zde dokáží vyrobit.

Jiná slavná nudlárna je přímo na Asakuse u chrámu Sensódži. Tady je ovšem trochu problém si objednat. Jak už jsem psal - napřed si musíte vybrat jídlo, poté stisknout příslušnou kombinaci tlačítek a následovně vložit peníze. Přístroj vám pak vydá příslušný žeton a vrátí drobné. V Japonsku se spropitné nedává a tak je tento princip nejen hygieničtější, ale i praktičtejší.

I tady je to podle mne spíše pastva pro oči než delikatesní zážitek.

Jsou-li nudle součástí menu, bude vše vždy skvěle upraveno.

Kdo se chtěl najíst doma, nebo si koupit ráno nudle do práce, mohl si v místním supermarketu koupit hotové malé menu sebou v plastu a bylo to. A nebo si koupit nějaké to jídlo "po našem". To co tam vidíte, byla tedy naše snídaně. Můj malajský kamarád - nudle, já - evropský výběr. A i když nic jíného v tomto směru v supermarketu neměli, šunka byla 100% libová a chutná, stejně tak kvalitní byl sýr. O sladkostech nemluvě. Žádné umělé příchutě nebo rostliným tukem doháněný krém!

 

Máte-li rádi spíše smažené dobroty, pak na naší ulici byl přímo speciální obchůdek. Nejeden. Krevety všeho druhu, kuřecí i vepřové špízy, a co já vím co ještě. Ale vždy čerstvé. Se zeleninou, s rýží... Omáčky přílohou, dle výběru a přání. A pokud není předsmaženo, jako se to stalo nám? Není problém! Do 5 minut kuchař přímo před vámi požadované obalí, osmaží...

Jídlo si ovšem důsledně berete sebou. Takže si pak doma můžete udělat malou improvizovanou večeři. Včetně ochutnávky japonského piva. I jako nepivař musím říci, že mi chutnalo.

 

"A co sushi?" zeptáte se. "Japonsko je přeci zemí sushi?"

Inu, sohlasím. Ale my si také u nás vepřo knedlo zelo nebereme sebou jako rychlovku, ale zajdeme si na ně do restaurace. Ano, sushi se většinou podává v restauracích. Buď je to malé posezení po práci, odpočinek... to v těch malých provozovnách. Nebo je to setkání s přáteli, společenská událost - a tu je potom třeba zajít do restaurace. My jsme měli to štěstí, že jsme nemuseli ani jedno. U naší stanice by hypermarket s jídelním koutem. A zde prodávali sushi sebou. Tak jsme si koupili sushi sebou.

Myslíte si, že to bylo něco druhořadého? Upřímně, směle to překonávalo i některé naše restaurace zde.

I v běžné japonské restauraci bylo sushi součástí jiné nabídky... a tak jsme ochutnávali cokoli co nám obrázky v jídlením lístku nabídly. Nikdy jsme si nevybrali špatně a vždycky to chutnalo skvěle a bylo to naprosto čerstvé!

A po obědě nastal čas na malý dezert.

 

Jiná možná jídla?

Měli jsme možnost být přítomni národnímu festivalu jídel... a tak jsme ochutnali kuřecí pop-corn a krevety na chili. Doporučuji si povšimnout též hračky v podobě krevety, coby znaku prodejního kiosku.

 

Dále jsme ochutnali čínskou restauraci. Ale ta se nevymykala ničemu, co bychom neznali od nás a tak nás to trochu zklamalo.

 

Trochu neočekávaně jsme zabloudili do indické restaurace. S pravými Indy z Indie a bollywoodskými videoklipy na tv. Jídlo bylo skvělé.

 

Následoval španělský Tapas bar. Tady jsme si taky pochutnali, ale největší švanda byla se dorozumět. Ani majitel ani personál nemluvil než japonsky nebo! španělsky. A to my ani ťuk. Nakonec jsem vydoloval v menu jakási mezinárodně známá slova, typu "patatas" a s pomocí soused u pultu jsme si objednali.

 

A sérii uzavřel anglický bar, kde si náš japonský kamarád dal zcela neobvyklé a exotické jídlo: pizzu. A vše tu bylo a la Anglie, až do morku kosti.

 

"A co snídaně?" zeptáte se.

Jednu ze snídaní máte výše. Jinak jsme dojídali jídlo z večeře a předpokládám, že Japonci to dělají zrovna tak. Pokud se tedy k snídani nevyvařují speciality. Pamatuji si, že v restauraci před 6 lety to byla miso polévka a volské oko s rýží. Jelikož si potrpím na sladkosti, neodolal jsem ani tentokrát. Nabídku z donutů znáte, i když mezi nimi byly z odpalovaného těsta zákusky plnění krémem a jeden byl vysloveně plněný borůvkovým džemem. Donuty dvakrát nemusím, ale pro ten borůvkový jsem si zašel později ještě jednou. Stejně tak jsem si s chutí zopakoval vafli plněnou (podtrhuji) lahodným krémem a zabalenou v plastu nakrájenou na 4 díly. Bězná supermarketová nabídka.

 

A celé toto povídání bych uzavřel obrázky z restaurace "smažíme za pochodu", kam jsme zašli před odletem na letišti Hameda. Tady to byl opět výběr smažených lahůdek. Nikoli však tak, jak to bývá u nás, že vše usmaží a hodí vám to na talíři na stůl. Tady vše připravovali postupně a nosili postupně - takže kulinářský zážitek to byl opravdu skvělý.

Připíjím pohárkem saké na vaše zdraví a dobrou chuť!

 

Jé, a víte, že ani nevím zda vůbec a jak se řekne japonsky "dobrou chuť"?

Autor: Martin Faltýn | úterý 9.8.2016 12:40 | karma článku: 19,73 | přečteno: 483x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Děti jako naše budoucnost

Bylo mi 5 a capali jsme se školní družinou na obvyklou denní procházku. A náhle se našimi čtyřstupy začala prodírat jakási paní. Evidentně spěchala. Jelikož jsem byl dítko se značně prořízlou pusou, nenechal jsem si to líbit:

23.1.2025 v 8:08 | Karma: 14,53 | Přečteno: 263x | Diskuse | Ostatní

Martin Faltýn

Trochu se ty pravidelné výdaje snažím seškrtat, abych mohl více utrácet

Jakkoli se jedná do jisté míry o paradox, ekonomové by jistě zajásali, že se snažím oživit naši ekonomiku. Ovšem, jen jako důchodce.

10.1.2025 v 8:08 | Karma: 17,47 | Přečteno: 370x | Diskuse | Ostatní

Martin Faltýn

Tři vejce do skla? Ne, na chlebíčky!

Jak jste oslavili závěr roku? Věřím, že stejně dobře jako já. I když pár vad na kráse by se našlo – rok Draka dával o sobě vědět i doslova posledních dní roku a musím říct, že jsem si to užil.

1.1.2025 v 10:37 | Karma: 17,64 | Přečteno: 351x | Diskuse | Ostatní

Martin Faltýn

Poslední den v tomto roce

Odolával jsem dlouho, ale nakonec jsem se musel podvolit. Ačkoliv jsem už od vánočních svátků nechtěl nikde courat a soustředit se na domácí úkoly, nakonec jsem ven musel. Manhattan se bez bourbonu a cinzana dělat prostě nedá.

31.12.2024 v 11:47 | Karma: 14,41 | Přečteno: 234x | Diskuse | Ostatní

Martin Faltýn

Každý bloger by měl mít za povinnost

Nedá se nic dělat... tedy nejde mi o povinnost jako takovou. Krása blogerství spočívá v tom, že můžu, kdy chci a ne, že „musím“.

28.12.2024 v 13:03 | Karma: 16,09 | Přečteno: 373x | Diskuse | Ostatní

Nejčtenější

Ohnivé peklo v lyžařském centru. Lidé skákali z oken, mrtvých je přes sedmdesát

21. ledna 2025  7:19,  aktualizováno  20:21

Při nočním požáru v tureckém lyžařském středisku Kartalkaya zemřelo nejméně 76 lidí a 51 utrpělo...

Havárie historické bojové techniky na jihu Čech: dva mrtví, osm zraněných

18. ledna 2025  16:06,  aktualizováno  19:27

Při ukázkách historické bojové techniky u Horního Dvořiště na jihu Čech došlo k tragické nehodě....

Zelenskyj si řekl o 200 tisíc evropských vojáků. Britové jsou pro

22. ledna 2025  12:19

Jen co v Bílém domě usedl Donald Trump, vyzval Volodymyr Zelenskyj evropské státy, aby převzaly...

Kdo nečeká, není Čech. Antireklama na Českou poštu ovládla sítě, smějí se i pošťáci

16. ledna 2025  15:06

Sociálními sítěmi se od středy rychle šíří zábavné video režiséra Vladimíra Špičky, které si dělá...

Žádná pomoc hořící Kalifornii a hrozba Bidenovi. Trump v rozhovoru překvapil

23. ledna 2025  10:03

Donald Trump poskytl v noci na čtvrtek první rozhovor po návratu do Bílého domu. V rozpravě s...

Místo 1550 Kč zaplaťte jen 490. iDNES Premium a streamovací služba Max s HBO

24. ledna 2025

Do konce tohoto týdne můžete získat členství v iDNES Premium za nejnižší možnou cenu. Předplatné na...

Výtržníci z Kapitolu slibují odplatu. Mám na zádech terč, říká policista

24. ledna 2025

Premium Policisté, kteří 6. ledna 2021 bránili Kapitol před davem radikálních příznivců amerického...

Práci zdaňme méně, víc peněz dejme na vědu a vzdělávání, radí ekonomové

24. ledna 2025

Zdanění zaměstnanců v tuzemsku často nemotivuje k práci. Špatně nastavené jsou i další daně či...

Chystá se zmenšování bytů. V cizině od něj přitom spíš ustupují

24. ledna 2025

Premium Dvacetimetrový byt v Klánovicích za 13 tisíc korun měsíčně? Nebo si raději koupit 38metrový byt v...

  • Počet článků 1344
  • Celková karma 16,53
  • Průměrná čtenost 1140x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.