Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

radim36

18. 8. 2010 10:52
Jinak mně připadá,

že zejména ty humorné a školní  filmy jsou dobré, kde herci měli volnost a sami se tím natáčením víceméně bavili. A režisér to potom jen nějak "slepil" dohromady.

A to platí nejen o školních filmech a je to asi jedna z cest, jak  z nějakého pochybného scénáře vydolovat  přece jen ucházející film.

Občas při sledování filmů, třeba těch školních, ale třeba i Bláznivých střel a podobných současných, uvažuji,  jestli se ti herci při tom natáčení bavili nebo ne......

0 0
možnosti
MF

Martin Faltyn

18. 8. 2010 14:49
Re: Jinak mně připadá,

Nedokážu posoudit, zda měli herci volnost. Možná, že se něco rozverně nazkoušelo, ale pak to musela umravnit filmařská technika. Ona tehdy technika byla dost v plenkách. Na příklad: zhruba do počátku od 60. let filmový kameraman kokal skrze šeď filmového pásu. Dnes vidí skrze optický hledáček kamery obraz promítáný na  "maltézský kříž". Zakryto = obraz jde na zrcátko maltézského kříže a odrazem do hledáčku "kukru". Odkryto = obraz exponuje filmové políčko. Proto se z legrace říkalo, že kameraman jako jediný vidí film, který nikdo neuvidí - tedy tu 1/24-1/25 vteřiny promítanou na zrcátko, zatímco k divákovi přijde pak ta 1/24-1/25 vteřiny, která exponovala film.

Na improvzace byl mistr režisér "Mac" Martin Frič, který jako jeden z mála dokázal umravnit i jinak dost nekontrolovatelného Vlastu Buriana.

I když filmy typu Bláznivá střela jsou bláznivými komediemi, myslím si, že tady jde už o tvrdou profesionální práci a moc se při nich zřejmě neimprovizuje. Vyrábí se na jistotu.

0 0
možnosti
RP

radim36

18. 8. 2010 10:45
Podobné nepřístojnosti,

jaké dnes studenti zveřejňují na You Tube, se často děla i tehdy. Nebyly jen školy, kde převládli spíš vlídní a féroví kantoři sympatizující se studenty a nebyly jen školy, kde převládli společenští a féroví studenti a kde třída byla jednotná a každému se dostalo podle zásluhy.

Ovšem statut kantora byl tehdy jiný než dnes, už třeba jen proto, že být tehdy kantorem znamenalo mnohem víc  tomu věnovat než dnes.  Učitelky, pokud měly učit,  musely být, co vím, svobodné, samozdřejmostí bylo hudební či výtvarné nadání kantora, nějaká vědecká práce kantora, stěhování za prací podle příkazů školního odboru na ministerstvu....

Rozdíl je akorát v tom, že tehdejší nepřístojnosti si pamatovali studenti a lidi kolem nějaké měsíce, nedostalo se to dál a pak lidi kolem raději zapomněli a skoro nikdo už o nich nemluvil.

Dneska se to natočí na mobil a než to vůbec má naději být zapomenuto, někdo to vloží na You Tube nebo někde jinde na internet a baví se tím celý svět. Pokud  to je dostatečně peprné.

0 0
možnosti
KK

Lisinha

2. 9. 2010 8:17
Re: Podobné nepřístojnosti,

Povinný celibát učitelek byl zrušen někdy kolem roku 1905, semizdá, a pokud se pletu, tak nejpozději velmi brzy po rozpadu Rakouska-Uherska. Jestli byla vědecká práce povinná, nebo jenom společensky očekávaná, to nevím.

Nicméně, což je hlavní, na gymnázium se nedostal kdejaký blbeček, protože škol tohoto typu bylo podstatně míň a byly tedy výběrovější - odpadaly tímrůzné problémy typu Vojta se nudí, protože nechápe, nechápe, protože na to vlastně nemá, a když se nudí, dělá bordel.

Jinak nezbývá, než souhlasit. A tak mě napadá, co za člověka hledá na jůtůb filmečky se zlotřilostma....

0 0
možnosti
L

Lobo85

18. 8. 2010 9:27
Hehe

Je sice pravda, že takovéto filmy máme rádi, důkazem je to, že jsou velmi sledované při každoročních reprízách, jen je trochu smuté že v televizi se častěji opakují kraviny typu Kameňák.

0 0
možnosti
MF

Martin Faltyn

18. 8. 2010 14:50
Re: Hehe

No vidíte, a to v Kameňáku hraju.  ;-D

0 0
možnosti
DP

dadalimil

18. 8. 2010 8:00
já nevim,

mě se moc nelíbí, ta stylizace je tam přehnaná. jsou mnohem lepší filmy z té doby, ty bohužel v našich televizích nedávají...;-(

0 0
možnosti
PS

Petr-007

18. 8. 2010 7:48
Nevím proč, ale raději se koukám na filmy

z doby Böhmen und Mähren než ty prvorepublikové. Nacisty nemám rád, ale filmy točené za Háchy byly humornější s větším obsahem lidskosti.

0 0
možnosti
PF

wotomtoje.

18. 8. 2010 8:04
Re: Nevím proč, ale raději se koukám na filmy

To je dávná pravda, že nejlepší filmy vznikají v totalitních dobách! Filmaři do nich totiž nemohou cpát žádnou politiku a proto jsou tak oblíbené, protože lidi už mají politiky plný zuby a chtějí se bavit. Viz oblíbené a stále opakované (většinou komedie) ze 70-tých let.

0 0
možnosti
MD

Martin Dvořák

18. 8. 2010 7:14
Nojo, každá generace má svoje

Já tyto staré mám taky celkem rád, ale osobně se nemůžu zbavit sympatií k prvním dílům Básníků. Ty poslední už jsou o ničem, ale ty 2-3, to je zase moje :-)

0 0
možnosti
PF

wotomtoje.

18. 8. 2010 7:57
Re: Nojo, každá generace má svoje

Není to tím, že do školních let patří pouze ti první dva "Básníci"?  V podstatě potvrzujete článek! ;-)

0 0
možnosti
BN

Benzin Petrolejovič Naftěnko

18. 8. 2010 5:35
Naprostá pravda, šejku Peterko.

Karma.

0 0
možnosti
E

eNden

17. 8. 2010 21:46
Ačkoliv jsem študácké

filmy viděla nesčetněkrát, můžu je vidět znova. To platí i o některých jiných starých filmech. Dokonce se v nich dá nalézt stále něco nového, co jindy uniklo. Detail, který člověk prostě nepostřehl. Ve starých filmech nejde jen o starou dobu, ale troufnu si říct, že pečlivost, profesionalita a umění je v nich stoprocentní. Herecké výkony jsou zde úžasné a ty méně zdařilé vůbec neruší. Prostě, já jsem velká milovnice starých filmů. Tak a teď mi Martine řekněte, zda jste se spletl Vy nebo já ohledně češtináře, podle mě Kolíska (u Vás v textu - češtinář Holísko ).

Ze študáckých filmů je mi hodně blízký film Cesta do hlubin študákovy duše.:-)

Těším se na další Váš článek.

0 0
možnosti
MF

Martin Faltyn

17. 8. 2010 23:13
Re: Ačkoliv jsem študácké

Zdravím Vás, Naďo. Ano jde o Kolíska - to jen na jednom serveru, odkud jsem převzal obsah filmu, neumějí opisovat.

Já mám staré filmy také rád; pochopitelně si vybírám. Někdy je to i podle nálady, ale vždy jde o komedie. A velmi často si vybírám podle herců. Oldřicha Nového, Natašu Gollovou nebo Hugo Haase si nikdy nenechám ujít.

0 0
možnosti
TCVA

Ten co vypálilil Atlantu

17. 8. 2010 18:33
vtip

je vtom, že tehdejší filmy až na výjimky byly silně stylizované a tedy nereálné, to ani publikum ani nechtělo, žádalo únik z mizérie běžného dne:-/

0 0
možnosti
MF

Martin Faltyn

17. 8. 2010 23:23
Re: vtip

Už jsem to napsal v jedné diskusi, ale nebojím se opakovat:

Film - stejně jako jakékoli jiné audiovizuální umění - je dohoda s divákem.

Ovšem, tvůrci nejsou schopni překročit svůj stín. A také: kdyby vytvářeli úplné lži, odtržené od dobových reálií, asi by jim to také diváci "nekoupili", nepřijali by to. Nejlépe ten stín doby poznáte na dvou druzích filmu. Na sci-fi a politicko-ideologických filmech. Víc snad nemusím dodávat.

0 0
možnosti
BR

Stobka

17. 8. 2010 16:37
No to by se dřívější profesoři podivili

dneska by jim študáci vyfotili zadek při shýbání se pro křídu, a pak by fotku zveřejnili na fejsbůku, kam se hrabe Řev septimy!;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,16
  • Průměrná čtenost 1154x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.