Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

A znáte Meliésovy filmy, ty jsou skvělé. Teď jsem ještě koukala na Wiki a tam uvádějí, že jich natočil více než 1500. znám jich tak deset.

0 0
možnosti
JS

R^ Díky za vzpomínku!

0 0
možnosti
GH

G85e48o83r15g92e 46H91o46l83y

28. 12. 2019 16:41

Takze, bez tohoto vynalezu by nikdy nebyl ani Hollywood.

0 0
možnosti
Foto

Inu, to byla doba mnohovrstevná - vynalézalo se na všech frontách... Spíše to byl tak trochu závod s časem i patentové války. Ten vynalezl to, ten tohle...

Zásluha Lumiérů je především v uspořádání prvního veřejného filmového představení.

Jimi vyrobená kamera (jistě něco zdokonalili) pak byla jednou z řady... a nejsem odborník, abych věděl, jak se v tomto směru vývoj ubíral a který ten patent zvítězil a zavedl se jako celosvětový "standard" - neboť o to hlavně šlo. Nikdo si nebude pořizovat třeba tři různé promítací systémy, aby promítl 3 filmy od různých filmových výrobců.

Technicky se to tedy celé prolínalo. Třeba Edison vynalezl krokový posun filmu - tedy zavedl jeho perforaci. Zadejte si ve Wikipedii heslo "Filmový pás".

Kapitolou sama pro sebe je třeba filmová surovina (u nás až do 50.let hořlavý celuloid) ...a to nemluvím o zvuku, jak se vyvíjel třeba.

3 0
možnosti
Foto

R^ To, že dnes je onen slavný den,kdy prvně byl uveden, .. To jsem nevěděl. Měl jsem ovšem kdys velice dávno možnost shlédnout mnohé, m.j. i ony ,,šoty" v minikině v techn. muzeu, či v kině Ponrepo;-)

2 0
možnosti
KT

Věděla, ale to je jen profesí. Pěkně shrnuto, osvěžila jsem si paměť.

Znáte film Nickelodeon nebo Dobrý den, Babylone! o začátcích filmu?

2 0
možnosti
Foto

Dobrý den, děkuji... Nickelodeon neznám, Dobrý den, Babylone jsem kdysi viděl. Po dohledání na Google, v obou případech jde o rozkvět americké produkce.

Velmi poutavý a mohovrstevný byl v tomto směru dokument Dějiny Hollywoodu. Bya to zároveň na pár místech i roztomilá ukázka neznalosti evropského filmu ze strany tvůrců Dějin Hollywoodu:-)

A jak známo, k Lumierům i české tvorbě Křiženeckého a práci Ponrepa pak odkazoval Menzelův hraný film Báječní muži s klikou.

1 0
možnosti
LJ

Miroslav Horníček k tomuto záběru poznamenal: První film ukazoval lpřijíždějící okomotivu. Byl natočen kamerou, která měla kliku. Ten kameraman měl taky kliku, že on zachytil lokomotivu a ona nezachytila jej.

6 0
možnosti
  • Počet článků 1309
  • Celková karma 16,12
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.