Že by zase "blbá nálada"?

  Projev prezidenta Václava Havla v Rudolfinu v prosinci 97 byl vyvrcholením politické krize, nedůvěryhodnosti politiků a politických stran a celkovou krizí společnosti. Byl to otevřený útok především na premiéra Václava Klause, neboť názorově si oba politici byli velmi vzdáleni.

  Často se hovořilo o jistém nepřátelství mezi oběma pány vzhledem k tomu, že Havel byl založením spíše elitář a snad reformní komunista, tedy přesvědčen, že lid je třeba správně vést, zatím co Václav Klaus věřil v to, že člověk je schopný přemýšlet sám a že zvítězí zdravá konkurence (neviditelná ruka trhu).

 Dnes je situace asi taková, že prezident Zeman věří ve zdravý rozum lidí a fandí spodním deseti milionům, zatímco premiér Sobotka je v područí kmotrů a tedy jeho počínání spíše směřuje k tomu, že lid je třeba vést a že to strana, tentokrát sociálně demokratická, myslí s lidmi nejlépe. Jenže už ten "souboj" není mezi prezidentem a jednou stranou, ale mezi prezidentem a hrstkou kmotrů zbohatlíků s jejich spřízněnými politiky.

   Hodí se všechno. Fanatizmus z prezidentské volby je stále živen a prezident kdyby měl svatozář, stejně budou média zdůrazňovat a stále omílat jedno a to samé. Dokonce i paní Němcová si dodatečně vzpomene, že při odemykání korunovačních klenotů z prezidenta táhl alkohol. A stále jsou někteří jedinci ochotni vykřikovat totéž pod heslem stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Jaký obrázek o nás tedy posíláme do světa?

   Ale pravda nepotřebuje obhajobu, ta je potichu, to jen lež se musí stále podpírat a vykřikovat, protože jinak daleko nedojde. "Naši" skvělí politici z pravicových vlád v čele s ministrem financí Kalouskem si připravili své tunely, ať církevní restituce, ŘSD, Opencard atd., ale protože na Hradě nespí pan Schwanzenberg, ale bdí nebojácný Zeman a finance hlídá pan Babiš, vidina snadného života v blahobytu se rozplývá. Proto je třeba prezidenta vystrnadit a bohužel se najde pár hlupáků, kteří jsou ochotni nechat se oblbovat a následně dělat ze sebe blbce.

  No a naše veřejnoprávní médium zcela "objektivně" informuje o počtu příznivců i odpůrců. No a venku, pokud někoho naše zemička vůbec zajímá, vypadáme jako blbci všichni. Vystavujeme prezidentovi červenou kartu a to proto jen, že máme asi zase blbou náladu!

  Kdopak nám to vlastně vládne? A oč mu jde?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiřina Faltisová | úterý 18.11.2014 15:30 | karma článku: 21,13 | přečteno: 575x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80