Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyměnili jsme rudou totalitu za totalitu peněz.

"Máš peníze? Koupíš si prostitutku, soudce i s rozsudkem, politika, publicistu, vilu v Toskánsku, vzdělání dětí v Oxfordu...Co chceš. A nikdo se nebude zbývat tím, kde jsi peníze vzal. Nemáš peníze? Chcípni, nikoho nezajímáš."Děkuji za tento komentář, prozřela jsem(asi).

Pořád mě vytáčí, když narážím stále na tak hloupé a jistě totalitou ovlivněné názory, že protesty jihočeských studentů gymnázií jsou něco nepochopitelného a dokonce nemorálního. Stále stejná demagogie: proč studenti nedemonstrovali dřív?( není už toto naprostá kravina?)Proč nechtějí akceptovat výsledky DEMOKRATICKÝCH voleb a podobné nesmysly. Málokdo si dá tu práci ZAMYSLET SE. Nejen nad studenty, ale nad sebou. Jen pro informaci. Studnti to začali, ale v protestech pokračují občané a už to není jen o soudružce Baborové, ale o tom, nedopustit návrat komunistů k moci. ALE...

Pravdou je, a na to mě přivedl komentář pana AK (nechce být jmenován, zřejmě ze skromnosti), že hrozbou nejsou komunisti, ale v dnešní době je to totální moc peněz. 

Ano, každé budování mocenských struktur stojí spoustu lidských životů. Budování tzv. třetí říše - fašizmus, vyústil v druhou světovou válku, koncentrační tábory. Budování komunismu vyústilo ve "studenou válku"mezi západem a východem, popravy, věznění, mučení, zinscenované procesy a gulagy. Církevní moc zadusili až komunisti. Ne že by jim leželo na srdci blaho lidu, jen zlikvidovali mocenskou konkurenci, řekla bych.

 Na potírání fašizmu je zákon. Je i na komunisty, jen ho nikdo zatím nevyužil. Po zkušenostech jsou lidé na projevy fašizmu i komunismu poněkud citliví. Proto asi protesty začínají s tímto tématem, ale nepokoje, které "vybuchují" jako malé ostrůvky na různých místech signalizují spíše nespokojenost s vládou jako takovou. Pořád jsem nechápala, na co potřebují naši poslanci, ministři, lobbisté a vůbec ti vlivní, tolik peněz, že se dnes uplácí v milionech (kapřících, českých na stole atd.). Vždyť oni si vše musí koupit (právnické vzdělání, vily, bazény, mlčení jiných, redaktory, média) a pěkně draho.

Všimla jsem si jedné věci. Za dob totality byly státní podniky. Vedení těchto podniků bylo početnější co do úředníků, než množství dělníků, vytvářejících nějakou hodnotu. Byla přezaměstnanost. Měli jsme ředitele, předsedy, odboráře, náměstky, sekretářky, plánovače, normovače, úředníky pro bezpečnost práce, normování, kádrování...Po sametové revoluci se státní podniky rozpadly a každý ten palác byl pronajímán nejčastěji komunistickými majiteli hned několika firmám. Všichni víme jak se nedařilo zprivatizovat majetek KSČ a SSM.

A co vidím dnes? Řekla bych, že se ti úředníci přestěhovali do státní zprávy a hlavně do zdravotních pojišťoven. Alespoň u nás vyrostla čtyřpatrová budova s označením VZP. Ve zprávách slyším, že pojišťovny rozhodují o nemocnicích a vůbec dostupnosti zdravotní péče, dojezdových časech sanitek k pacientům. Mají obrovskou moc, totalitní, protože oni přerozdělují vybrané poplatky na zdravotní péči a ty nejsou zrovna malé. Pak se říká, že zdravotnictví je jedna černá díra. Nejsou to náhodou pojišťovny?

 Myslím, že cokoliv tady reformovat nestačí. Mělo by se to vzhledem k té džungli zákonů a předpisů spíše "zahodit" a sestavit úplně znovu. 

Osobně si myslím, že když vládnou strany, zvláště ty velké, tam platí ono - menšina se musí podřídit většině a to je špatně, těžko můžeme očekávat změnu. Pořád žijeme v jakési totalitě. Je pravda, že je celkem jedno, jsou-li to komunisté, sociální demokraté nebo ČSSD. Dnes je to totalitní moc peněz.

Snad poprvé v životě jsem nelitovala času a skutečně si přečetla program strany Solidarita. Moc bych si přála, aby ta jejich hesla byla naplněna. Je pravda, že tahle strana nemá vazby na dnešní byrokracii a médiokracii. Nejsou samozřejmě sami. Je více stran s podobným programem, například Svobodní. Ve velké straně, má-li určitý počet lidí jiný názor než většina, hned jde o frakci strany a ta toto křídlo dříve nebo později "zlikviduje", buď mocí nebo korupcí. Problém je, že sněmovna, senát a president schvalují zákony, bez jejichž změny se nehneme z místa. Kapři si svůj rybník nevypustí. Ale každý den nás stojí miliony ne-li miliardy. Nemůžeme čekat. Je třeba kumulovat názory lidí na těch zatím malých ostrůvkách a tím vyjádřit, že až budou volby, budou-li v řádném termínu, už nikdo nebude mít pochybnosti o tom, zda je třeba k volbám jít. Už nebude převládat názor, že se nic nezmění. A proto je třeba dál využívat ostatní demokratické prostředky - petice, demonstrace - aby to vešlo ve známost. My v Budějovicích jsme připraveni (domluveni) pokračovat. Věřím, že jinde také.

Přeji hezký sváteční den.

 

 

Autor: Jiřina Faltisová | úterý 25.12.2012 18:32 | karma článku: 18,51 | přečteno: 1966x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik