Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úpadek dnešní společnosti

Proč byl minulý režim špatný?/ strycku-Joe/. Dáte-li člověku neomezenou  moc nad druhým člověkem, stane se z toho vládce bestie. Pozbude jakoukoliv lidskost a soudnost a zbude jen krutost a nelítostné ovládání, ponižování, manipulace.

 Psychologický pokus, kde se studenti rozdělili na vládce a ovládané musel být zastaven, protože zvůle těch mocných se vymkla zcela kontrole. Jejich chování nemělo obdoby. 

 O nadvládě a moci komunistů jistě může vyprávět řada lidí. Když pominu padesátá léta, nebyly to žádné bestiální činy, jen takové to záškodnictví, kdy zcela nenápadný nebo dokonce přátelsky se chovající soused ve skutečnosti zcela cíleně změnil osud nadaných dětí sousedů, které navenek uctivě zdravil. Lidská povaha má svá zrádná zákoutí a moc korumpuje.

  Stejně je to s dnešními zaměstnavateli. Jejich cílem je jen vyjímečně snaha udělat něco pro společnost. Tím myslím založit svou firmu na spolupráci rozumných lidí a tvořit skutečně hodnoty. Vše je podřízeno jedinému cíli - urvat co nejvíc a co nejrychleji. K tomu by ovšem potřebovali spíše roboty -  naprogramované, bez vlastní iniciativy, bezduché plniče rozkazů. Snaha je omezit příjem zaměstanaců na nejnižší možné minimum v tom lepším případě. V tom horším nedostanou nic, aby co nejvíce zbylo na ta velká auta, rezidence, obehnané vysokými zdmi, za nimiž pobíhají nejlépe dobrmani a bulteriéři, aby to vše "poctivě nabyté" ohlídali.

   Každý zaměstnavatel se snaží ovládnout pokud možno celé teritorium. Je to konkurenční boj, ona neviditelná ruka trhu, ale je čestný? Státní zakázky jsou velmi lukrativní a hraje se o hodně peněz. A už jsme u úplatků a klientelismu. Ten, který má moc rozhodnout, rozhodne. Člověk s poctivou nabídkou je směšný. Nabízí sice nižší cenu, zkušenosti a kvalitu, ale nepoloží dostatečně velký úplatek, dnes je to o milionech. O nějaké soutěži nemůže být řeč.

 Zakázku se podaří urvat a co je dál? Každý zaměstnavatel má své zaměstnance.

 Ve firmách nastává nezřítka situace, že zaměstnanci mezi sebou ve snaze udržet si práci, dělají nejrůznější podrazy. Většinou je to mezičlánek. Majitel firmy nemůže být všude a proto dá důvěru, potažmo moc člověku, kterého udělá svým zástupcem. Jakmile má tento zástupce pocit, že se v kolektivu nachází někdo, kdo svou práci dělá dobře a rychle a mohl by jej třeba nahradit, protože vzdělání na to má, zpanikaří a konkurenta zlikviduje.

   Zažila jsem situaci, kdy neschopná kolegině, která prokazatelně nezvládala svou práci,  vyráběla zmetky, se vlichotila své nadřízené / onomu mezičlánku /, která ji udělala svou zástupkyní a dala jí paradoxně za úkol kontrolovat práci a výkon schopných kolegiň. Postupy takové zástupkyně jsou jen o žalování, donášení, překrucování a buzeraci, když se šéf nedívá. Tahle firma zkrachovala. Bez práce se ocitlo kvůli jedné neschopné leč ambiciózní k....  deset lidí.

  Jindy jsem zase zažila takovou podlézavost a až sebedestruktivní chování, že ačkoliv jsem si hleděla své práce, která mi byla přidělena a kterou jsem zvládala v nejlepší kvalitě, byla jsem nahrazena. Heslem takové kolegině zřejmě je : "Budu dělat cokoliv, udělám vám pomyšlení i za menší peníze, hlavně že si tu necháte mě. Podívejte se, i když kulhám, protože mám trvalé následy po havárii, třeba se strhám, abych se zavděčila. Udělám i tu nejhorší práci". Nadřízená není majitelkou firmy, ale má důvěru majitele, vše zaonačí tak, že ta, která ještě zcela nepozbyla svou lidskou důstojnost, jde z kola ven. Opět žalování, překrucování, pomluva - účel světí prostředky.

  Další příklad. Mistrová, neschopná kontrolovat množství a kvalitu práce, protože daleko častěji musela sedět "nahoře" na kávě, v pracovní době odběhnout s "nejvyšší" do kadeřnictví nebo na nákup, nás nechala zapisovat si práci do sešitů. Jedna kolegyně si zapisovala práci, kterou si vymýšlela a místo práce chodila kouřit a sbírat "informace", byla odměňována a chválena. Když jsme ji odhalili a oznámili její prohřešky, nejraději by potrestali nás, že prohlížíme cizí sešit. Že jim součty kusů neseděly bylo vedlejší. Ona kolegyně byla příbuzná. Ono se to vždycky nejak zaokrouhlilo. Firma nebyla jejich, jen majitel jim dal moc. Pravdou je, že obě na to dojely.

 Peníze a zase peníze. Zisk za každou cenu. A potom ti, kteří se takových peněz domůžou mají pocit, že jsou lepší, než ti druzí. Co na tom, že jsou to bezpáteřní, nečestní lidé? Úspěch se přece DNES  měří množstvím peněz a peníze oni mají. Proto jsou logicky nejlepší a mohou nejlépe kázat o morálce.

 Ano, v tomhle minulý režim a ten dnešní jsou si podobné.  Komunisti to dělali z přesvědčení,  peníze byly až na druhém místě. Jim stačil ten pocit uspokojení, že v zájmu strany mohli být prospěšní. Jen se o tom nesmělo mluvit. Ve svobodné době o tom můžu napsat, ale změní to něco?

Tahle společnost je, podle mě, už příliš nemocná. Nebo to vidím černě jenom já?

Přeju hezký den všem.

Autor: Jiřina Faltisová | pondělí 29.10.2012 7:15 | karma článku: 17,44 | přečteno: 1174x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 958x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1297x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik