Podobnost čistě náhodná, Schwarzenbergovy noblesní způsoby.

  V pohádce "Císařovy nové šaty" využili dva podvodníci lidskou hloupost a ješitnost a vyneslo jim to dokonce titul "Dvorní tkalci" peněz nepočítaně, zlata a nejjemnějšího hedvábí plné pytle. /H.CH.Andersen, Pohádkový web/

 Stejně tak zaútočila na ješitnost lidí hesla na plakátech KS. Tvůrci těch plakátů a placek v nich vzbudili pocit "lepších" lidí, kteří opovrhují těmi "knedlíky, křupany, lůzry apod." kteří volili  Zemana.

   Předsudek - to je fenomén, který není možné podceňovat. Jestliže přistupujeme k někomu dopředu přesvědčeni, že je ten člověk křupan, nadutec, hulvát, neurvalec, pak se zákonitě stane to, že přehlídneme cokoli, co by to vylučovalo a naopak nám neunikne sebemenší "zakopnutí" a to hned patřičně rozmázneme a k tomu se budeme upínat. Ovšem to platí jen pro lidi poněkud omezené. Pro ty, kteří jsou přesvědčeni o své dokonalosti a nikdy o sobě nepochybují, nebo možná naopak o sobě pochybují až moc a musí si své sebevědomí nějak podepřít. Rovněž to platí pro ty zfanatizované obdivovatele pana KS. Jestliže kritizují vládu a nejsou s ní spokojeni a přesto mají pocit, že pan kníže je tak nějak nad tím vším, že on za to nemůže, pak myslím, že by bylo na čase, aby se probudili.

Předsudky ale fungují i obráceně. Jsem-li člověku dopředu nakloněn a přesvědčen o jeho "dokonalosti" přestávám vnímat jeho chyby, dokonce i podrazy a naopak možná i podvědomě zveličuji cokoli, co mě může utvrdit v tom mém zaslepeném úsudku. Tak vnímají poněkud fanatičtí příznivci KS jeho noblesu a slušnost. Je to starý člověk, podle mne trochu degenerovaný, který už má nárok na odpočinek. Vždyť nejen že nevydrží v bdělém stavu když sedí na jednání, ale nedokáže ani klidně a rovně stát (například při přísaze pana prezidenta). A že nás, jako národ, má za hlupáky a Česko by nejraději "rozpustil" v Evropě jako cukr v kávě. Do znaku by nám dal místo našeho vznešeného lva, krále zvířat, krtečka (tuneláři) a sojku(udavači). Zkrátka jsme mu pro smích a není divu. Je dost těch, kteří se hrbí a podlézají a skoro se stydí za to, že jsou "jen" Češi.

Tahle vláda je pravicová asi tak jako bolševik v Rusku. Vláda rozpočtové odpovědnosti, zní to vznešeně, ale skutečnost je poněkud vedle. Zadlužení roste kosmickou rychlostí a kroky, které by měly vést k úsporám se aplikují jen na ty, kteří se nemohou bránit. Náš pan prezident říká:"Člověk, který ukradne miliardu se stává součástí společenské elity." řekla bych, že je to velmi trefné. Je to okruh lidí, kteří své "podnikání" založili na úplatcích a podvodech. Jsou to lobbisté, kteří si zajišťují své vysoké příjmy přes politiky, kteří jim pak schvalují takové zákony, které vlastně likvidují jejich konkurenci a tím jsou stále mocnější a mohou si diktovat a také plnit stránky bulvárních časopisů jako celebrity. 

  Teď jim trochu šlape na paty protikorupční policie. Takže to vypadá, že se tento systém možná nakonec zlikviduje sám. Asi je pravda, že když se někdo zfanfrní z peněz a začne je množit jak to jen jde a je tedy jeho jediným cílem hromadit peníze pro peníze, začne pak zcela iracionálně závidět těm, kteří mají víc a ve své zaslepenosti nakonec udělá chybu, za kterou půjde sedět. Máme už ve vězení politiky i ty "podnikatele" i když někteří jsou zatím na útěku. Jiní neumí jen tak sedět na nahromaděném majetku, brzy je začne tenhle "pohádkový"život nudit, zvlášť když jim poněkud ta hromádka ubývá a také to někde přepísknou a dojde i na ně. V neposlední řadě je možná i "hryže" svědomí, kolik lidí okradli nebo podvedli.

Ale je to samozřejmě i tím, že máme opozici, která nespí a navrhuje zákony, které ty nepoctivé aktivity poněkud omezují. Například u těch potravin.

A třeba to dopadne jako v té pohádce. "Císařové" budou stát "nazí" před svými spoluobčany. Vždyť pohádky jsou moudré a i když to trvá déle, přesto nakonec dobro/poctivost zvítězí. Nebo spíš zlo bude potrestáno, protože zlo zanechává stopy.

Autor: Jiřina Faltisová | pátek 15.3.2013 12:01 | karma článku: 29,09 | přečteno: 1780x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80